2 mei 2023, Middleharnis - Traditioneel op Koningsdag werd de Schipper Electro Omloop van Menheerse gehouden, ook dit jaar was de organisatie in handen van AV Flakkee. "Met de zon schijnend zat de sfeer er goed in, het was een gezellige drukte van lopers en publiek en na 6,7km waren het Yennick Wolthuizen en Laurey van den Berge die als winnaars over de eindstreep kwamen." Lees een verslag >>

Verslag Omloop van Menheerse

Nadat de jongste talenten de kidsrun hadden gelopen was het 10.30uur en loste Miquel van Rietschoten namens de hoofdsponsor het startschot voor de 278 lopers. Na een ruime kilometer draaide een kopgroep van zeven de Molenweg in, titelverdediger Lennen Jonker (Bruinisse), Willem de Korte (Aagtekerke) Peter Pollemans, Yennick Wolthuizen en namens AV Flakkee John Arensman, Niels Boot en Eric Wolfert. De mannen tastten elkaars krachten nog wat af en met 3.27min was de eerste kilometer vlot maar niet hard. Daar kwam echter snel verandering in, Wolthuizen pakte overtuigend de kop en begon het tempo op te stuwen, de wind stond schuintegen en de groep ging op een lint. De Korte moest eraf, het overgebleven zestal klokte 3.22min op de tweede kilometer. Wolthuizen had nog een soepele tred en schakelde vrij gemakkelijk nog een tandje bij, dit was voor Arensman en Boot teveel van het goede, nog vier man over, kilometer drie in 3.18min, waar zou dit eindigen?!

De 38-jarige Wolthuizen woont sinds vijf jaar in Ouddorp en is afkomstig uit Castricum, als duatleet werd hij viermaal Nederlands Kampioen, een zeer ervaren sportman met een mooie palmares! Op de Staverseweg bleef het tempo onverminderd hoog, Wolfert moest nu ook een gaatje laten en na 4km zaten Pollemans en Jonker ook op hun limiet. Het was nu ieder voor zich met Wolthuizen fier aan de leiding. Het gat met Pollemans groeide naar zo’n 10sec en met de wind in de rug op de Oudelandse Dijk kwam de winst voor Wolthuizen niet meer in gevaar, hij won in 22.02min (18,2 km/h). “Het was mijn eerste deelname hier, ik heb er van genoten, zowel van de sfeer langs de route als de strijd om de winst!” Pollemans, geboren en getogen in Oude-Tonge, liep elf dagen eerder de marathon van Rotterdam in een geweldige 2.34:34 en finishte nu knap als tweede in 22.12min. “22 jaar na mijn eerste deelname als voetballertje loop ik nu mijn snelste tijd ooit op de Omloop, het was kort draaien na de marathon maar toch was ik dichtbij vandaag, Yennick had net één versnelling meer!” Jonker moest dit jaar genoegen nemen met plaats drie in 22.30min. “De afgelopen weken kon ik wat minder trainen, werk en gezin nemen ook tijd in beslag, toch nog mooi derde geworden!”

Wolfert finishte als vierde in 23.16min en was daarmee de snelste atleet van AV Flakkee. “Begin februari had ik een acute blindedarmontsteking, enkele uren voor de operatie was die nog opengebarsten waardoor ik er behoorlijk zwaar aan toe was, daarna moest ik weer helemaal opbouwen, ik ben dan ook heel tevreden met dit resultaat!” De Korte werd vijfde in 23.19min, Adriaan Koole (Middelharnis) liep een ijzersterk slot en finishte als zesde in 23.30min, gevolgd door Boot (23.49) en Arensman (24.08). Maarten van Walsem (Middelharnis) werd negende in 24.23min. Laurey van den Berge maakte haar favorietenrol meer dan waar, ze finishte als tiende overall en won in een scherpe tijd van 24.38min. “Ik had er zin in vandaag, vanuit de start had ik een mooie groep met mannen, halverwege voelde het zo comfortabel dat ik zelf ben gaan versnellen, voor ik het wist zat ik al op het 5km punt en vanaf daar kon ik nogmaals het tempo verhogen, dat resulteerde in een heel sterk en snel slot!” Marjon Buscop uit Oude Tonge werd tweede in 31.10min en Valence Bickel uit De Heen finishte als derde in 31.38min. Zedie Joppe (28.27) en Famke Franzen (31.40) waren de snelste junioren. Voor de Start-Running groep was dit het einddoel na drie maanden voorbereiding, allen haalden ze de finish en zo was er veel te vieren op deze feestdag!

Foto

Op de foto Yennick Wolthuizen, hij voert het commando met Jonker (528), Wolfert (566) en Pollemans die verscholen in zijn rug zit.