26 april 2023, Regio - Zondag 16 april jl.was voor 17.000 lopers de dag dat het moest gebeuren, na vele trainingsuren in de winter was nu het moment gekomen om alle inspanningen te verzilveren in 42,2km. De Flakkeese afvaardiging was sterk en presteerde goed. Ricardo Sint Nicolaas liep de race van zijn leven, met een indrukwekkende tijd van 2.22:10 veroverde hij voor het tweede jaar op rij de gouden medaille op het Nederlands Kampioenschap mannen 35-40jr. Lees meer >>

Vervolg verslag

De omstandigheden waren gunstig, het was droog, 8 graden en de wind was matig, op de open stukken voelbaar maar de stad bood beschutting. Nadat Lee Towers traditiegetrouw ‘You’ll never walk alone’ zong schoot burgemeester Aboutaleb de atleten klokslag 10.00uur weg. Kort achter de Afrikaanse topatleten en de snelste Europeanen zagen we Sint Nicolaas in een groep van twintig met daarbij ook Sander de Bart, de voornaamste concurrent voor de nationale titel bij de mannen 35-40jr. Mede door strak haaswerk van de Brabander Melvin Franken kwam de groep halverwege in 1.11:17 door, voor Franken zat het er op, het was nu aan de rest om het af te maken. Niemand nam echt initiatief, dit ging ten koste van het tempo. Voor Sint Nicolaas was dit het moment om een versnelling te plaatsen. Tegenwind op de Erasmusbrug gaf de atleet uit Oude-Tonge gas, gehard door de Flakkeese wind legde hij de concurrentie een moordend tempo op, de groep spatte uiteen, De Bart moest aanvankelijk passen maar kwam toch terug. Sint Nicolaas bleef onverminderd tempo maken en plaatste na 30km nóg een versnelling, dit resulteerde in een 5km blok van 16.30min! Op dit geweld had De Bart geen antwoord meer, Sint Nicolaas was ontketend, ook voor hem werd het nu zwaar maar gedragen door het publiek ging hij richting de Coolsingel waar hij na 2.22:10 finishte (17,8 km/h), een persoonlijk record van twee minuten en opnieuw goud! “Dit was de beste race die ik ooit gelopen heb, mijn voorbereiding met piekweken boven de 150km vormde een stevig fundament, het is fantastisch dat het er zo prachtig uitkomt!”

Christiaan van Beusichem was de tweede atleet van AV Flakkee, de laatste weken van zijn voorbereiding gingen de mist in vanwege een zware griep. Hij was lichamelijk weer wel fit om te lopen maar de conditie had een flinke tik gehad waardoor een tijd onder de 2.30uur er niet meer in zat. Van Beusichem liep nu, geheel zonder druk, en zeer soepel naar 2.43:19. Kort daarachter volgden Roland Schellevis en Niels Boot. Deze mannen gingen voor 2.45uur en met 1.22:20 halverwege zaten ze perfect op schema. In de tweede helft krijgen velen verval maar Schellevis en Boot bleven zo vlak als een Zwitsers uurwerk. In de laatste 2km haalde Schellevis nog een geweldige versnelling naar boven om zo na 2.44:23 te finishen, Boot volgde kort daarachter in 2.44:50. Zij verpulverden hiermee hun persoonlijke records van respectievelijk 2.59uur en 3.03uur. “We hebben met de groep vanaf januari een mooi schema gemaakt, dat werkte super, gaandeweg werden we beter en beter en vandaag viel alles op z’n plek, hier gaan we lang van nagenieten!” Freek Goedhart was met 2.53:20 de vijfde Flakkeese atleet binnen de magische grens van drie uren. De Dirkslander pakte vorig jaar de draad weer helemaal op en toont hiermee aan dat hij de klasse nog steeds heeft!

Eric Paul Boeters lag tot 35km op schema om binnen de drie uur te finishen maar door kramp verloor hij kostbare minuten en na een paar hele pittige slotkilometers klokte hij af na 3.03:05, wat wel een enorme verbetering is van zijn 3.29uur van vorig jaar. Adriaan Tanis finishte na 3.08:09, in tegenstelling tot vorig jaar (3.26uur) had hij nu nauwelijks verval in de tweede helft, ook hij trainde meer kilometers en die investering betaalde zich uit. Overige uitslagen AV Flakkee: John de Leeuw 3.28:56, Arjan van Strien 3.29:47, Judith van Groningen 3.42:07, Antoinette Hoogstad-Goedegebuur 3.52:55. Arjan Reuijl 4.10:03, Jacqueline Lodder 4.24:06, Adrienne van Voorthuizen 4.29:32, Ben de Neef 4.54:41, Nathalie Alders 5.28:01.

Foto

Ricardo Sint Nicolaas in de laatste meters op weg naar de nationale titel in 2.22:10.