Nieuwe-Tonge - Na liefst 5 weken competitie-inactiviteit zal het eerste elftal van voetbalvereniging NTVV uit Nieuwe-Tonge reikhalzend hebben uitgezien naar een nieuwe krachtmeting in de 5e klasse C, door velen een tikkie oneerbiedig ‘de kelder van het amateurvoetbal’ genoemd. Om het wedstrijd-ritme enigszins te prikkelen, werd halverwege de vereiste onderbreking een oefen-potje gespeeld tegen de Zeeuwse vierdeklasser VV NOAD ’67, dat door de zebra’s met 1-2 winnend werd afgesloten. De ziekenboeg van het team van Wim Eilander herbergt spits Youri Kievit, laatste man Jasper v/d Welle en allrounder Lars Hollaar. Oudgediende Jeroen Roijers daarentegen is, eerder dan verwacht, hersteld van zijn enkelblessure en mag zijn vertrouwde plaats als stand-in laatste man weer innemen. Lees meer >>

De tegenstander van de Nieuwe-Tongenaren is het één plaats hoger op de ranglijst vertoevende SVV, zij het dat de rood-groenen 2 wedstrijden méér nodig hadden om tot dat puntentotaal te komen. De Schiedamse volksclub, er speelden in de beginjaren met name arbeiders uit de wijk ’De Gorzen’, kan bogen op een roemrijke geschiedenis met als hoogtepunt uiteraard het landskampioenschap in 1949. In hetzelfde jaar werd ook de Supercup behaald. Het was de 1e editie van wat nu Johan Cruijff Schaal heet. NTVV zal getergd aan de start verschijnen, want de eerste ontmoeting met de equipe de geestdriftige trainer Ramon Bronkhorst eindigde in een smadelijke 4-1 nederlaag.

NTVV snel op voorsprong

Een behaaglijk zonnetje priemt haar frêle stralen door het dunne wolkendek als arbiter Frans de Geus met een doordringend fluitsignaal het team van SVV, dat de toss even daarvoor winnend heeft afgesloten, de bal in het spel laat brengen. De eerste de beste corner van de Schiedammers levert onmiddellijk een gevaarlijke scrimmage op voor het doel van keeper Schellevis, maar verdediger Gino van der Zant ziet het gevaar en brengt op tijd redding. Een minuutje later wordt Jens van Es in het strafschopgebied onderuit gehaald en kan referee De Geus niets anders doen dan naar de stip wijzen. Nick van Alphen benut de penalty vlekkeloos en zet de thuisclub op een snelle 1-0. SVV herpakt zich vlot en is de minuten daarna de bovenliggende partij, zonder tot écht grote kansen te komen. De zebra’s leunen achterover en laten SVV het spel maken. “Het is te tam mannen..”, schalt het uit de mond van één van de ‘die hard’ supporters en even verder bevestigt trainer Wim Eilander die analyse met een korzelig knikje.

Na een kwartier spelen kruipen de Nieuwe-Tongenaars méér en méér uit hun schulp en sticht het regelmatig gevaar voor het doel van de prima keepende Van der Meer. Neal Kuiper stuift met zevenmijlslaarzen langs twee tegenstanders, maar strandt op de achterlijn en uit een vrije trap van Nick van Alphen kopt Gert Aantjes in de handen van doelman Alex van der Meer. Uit een volgende attaque van de zwart-witten weet Neal Kuiper collega Gert Aantjes op maat te bedienen, die zijn directe opponent met een fraaie kapbeweging uitspeelt, maar zijn finale schot naast het Schiedamse doel ziet belanden. Luttele tellen later wordt alweer een puike aanval van NTVV beëindigd met een scherpe uithaal van Jens van Es, welke rakelings over de lat flitst. Zo blijft het 1-0, maar de thuisploeg gaat onverdroten verder met aanvallen, op zoek naar de 2-0. SVV blijft met doordacht combinatiespel de spitsen zoeken, maar de hechte defensie van NTVV houdt vrij gemakkelijk stand richting het slotkwartier van de eerste helft.

Brett van Vliet zet NTVV in slotfase op 2-0

Exact een kwartier voor rust krijgen de Schiedammers een vrije trap die vervaarlijk voor het doel van Schellevis langs scheert, maar niemand die het leer kan toucheren. Uit de daaruit voortvloeiende counter komt de bal via Glenn Kievit en Jens van Es tot bij Brett van Vliet, wiens snoeiharde schot Alex van der Meer verrast en met een doffe plof in de linkerkruising eindigt. De 2-0 voelt als een bevrijding voor NTVV, want het dicteert in de resterende minuten tot de rust het spelbeeld volkomen en het wachten is eigenlijk op een derde treffer. Die komt er evenwel niet en met bezweten hoofden, een gevolg van de vrij warme omstandigheden, benen de 22 acteurs naar de kleedruimtes.

SVV op jacht naar de aansluitingstreffer

SVV is geenszins van plan de handdoek in de ring te gooien en gaat vanaf de eerste minuten van het tweede bedrijf op zoek naar wat zo fraai heet de ‘aansluitingstreffer’. Een venijnig schot van de Schiedammers wordt voor alle zekerheid door Schellevis over de doellat getikt, waarna de hoekschop in een mêlee van spelers strandt en door routinier Emiel Buijs uiteindelijk kordaat wordt weggewerkt. Kort daarna ontsnapt SVV als Neal Kuiper de bal voorzet en Brett van Vliet de bal voor het intikken heeft, maar het speeltuig niet over de doellijn krijgt. Bijna in dezelfde minuut leggen de poulains van Wim Eilander een fantastische aanval op de grasmat, die via veel pionnen terecht-komt bij Brett van Vliet, wiens inzet aanvankelijk wordt gepareerd door Van der Meer, maar in de rebound is de goalie kansloos op de kopbal van Gert Aantjes, die zijn team daarmee op een ‘veilige’ 3-0 zet. Met de moed der wanhoop hengst SVV daarna het leer naar voren en na een charge van Jeroen Roijers krijgen de rood-groenen een vrije schop toegewezen van de vakkundig leidende De Geus. Uitblinker Joarley Marchena schiet de bal knap in één keer op doel en tot ieders verbazing klettert deze bruusk in de touwen. SVV put hoop uit de goal en gaat op zoek naar meer. De zon schijnt nog steeds weelderig op De Kopernis, maar in de verte komen donkere wolken naderbij.

Angstig NTVV moet achteruit

SVV wordt sterker en sterker en een benepen spelend NTVV moet achteruit. Trainer Wim Eilander ziet de bui hangen en probeert met twee wissels het tij te keren, maar de Schiedammers ruiken de nervositeit bij de zebra’s. Davy Schellevis is en blijft op zulke momenten de rots in de branding. Met fabuleuze reddingen houdt hij zijn elftal aan de veilige kant van de score, maar de Nieuwe-Tongenaren zijn pardoes de kluts kwijt en brengen zichzelf daarmee onnodig in vele problemen. In de slotfase, als de Schiedammers alles of niet spelen, krijgt het thuisteam enkele opgelegde kansen om de wedstrijd te beslissen, maar het vizier staat, wellicht door vermoeidheid, niet meer op scherp. Vlak voor tijd stuurt laatste man Jeroen Roijers de ingevallen Tim Jordaan weg en uit zijn voorzet knalt Erik Roijers de bal van dichtbij op het doel, maar weer is Van der Meer op zijn post. Er zijn 90 minuten gespeeld als een voorzet van SVV op fabuleuze wijze in enen door spits Casey van Os op de pantoffel wordt genomen en Schellevis voor de tweede maal deze middag kansloos laat. “Het zal toch niet hè….”, klinkt het langs de lijn verontrust. In de 3e van 6 minuten blessuretijd lijkt het kwartje de goede kant op te vallen voor het Nieuwe-Tongse vlaggenschip als Erik Roijers de bal op een presenteerblaadje geeft bij Neal Kuiper, maar op miraculeuze wijze gaat de bal niet over de doellijn, waardoor SVV nog één keer de bal naar voren kan transporteren. De spanning is te snijden óp én rondom het veld. Hoog én tergend langzaam dwarrelt de 4 ons wegende voetbal tot vlakbij de Nieuwe-Tongse 16 en met een verwoestende dreun bezegelt Casey van Os het lot van alles wat NTVV lief is en staat het plots 3-3.

Repeterend verhaal NTVV

“Haal die bal, haal die bal”, roept SVV-trainer Bronkhorst in het besef dat er mogelijk nog een eindzege uit het vuur valt te slepen voor zijn ploeg. Maar zover komt het niet, want welgeteld twee seconden na de aftrap van NTVV blaast Frans de Geus voor het laatst en grijpen de NTVV’ers massaal naar hun hoofd, want opnieuw heeft het een op het oog gewonnen match niet over de streep weten te trekken. Het is een terugkerend euvel bij de Nieuwe-Tongenaren, die zich dit zure puntverlies zélf mogen aanrekenen, ofschoon SVV de credits verdient dat het zich, ook bij een 3-1 achterstand vlak voor tijd, niet gewonnen wilde geven en met vertrouwen volop op de aanval bleef spelen. Het gelijkspel kreeg het nochtans abrupt in de schoot geworpen van de zwart-witten. Volgende week kan de formatie van Wim Eilander revanche nemen op zichzelf, als hekkensluiter SV DRL in de Rotterdamse ‘Leeuwenkuil’ als tegenpartij fungeert.

Goal Davy Schellevis.

Achter Gino van der Zant (65; Tim Jordaan), Jeroen Roijers, Marko Karsbergen, Emiel Buijs.

Midden Glenn Kievit, Jens van Es (65; Erik Roijers), Nick van Alphen.

Voor Gert Aantjes (85; Thomas Bervoets), Brett van Vliet (71; Arjen van Weenen), Neal Kuiper.

Niet gewisselde spelers -

3 - 3

Scoreverloop

2 Nick van Alphen (penalty) 1-0

37 Brett van Vliet 2-0

62 Gert Aantjes 3-0

64 Joarley Marchena 3-1

90 Casey van Os 3-2

94 Casey van Os 3-3

Door David Bakker