28 februari 2023, Regio - Voor de meeste wedstrijdatleten van AV Flakkee staat 16 april aanstaande met rood omcirkeld in de agenda: de dag van de marathon van Rotterdam. "Daarvoor moet uiteraard flink getraind worden en zo zijn er tussentijds een aantal mooie wedstrijden om de vorm te testen. Op deze meetmomenten lieten de Flakkeese atleten veelbelovende resultaten zien..." Lees meer en bekijk de foto's >>

Zondag 22 januari werd de Halve van Maassluis gehouden. Onder gunstige omstandigheden ging een sterk veld van 311 atleten van start. Al snel waren er drie atleten over in de kop, Pim Bijl (PAC R’dam) Dominic Bersee (Olympus Naaldwijk) en Ricardo Sint Nicolaas namens AV Flakkee. De samenwerking was goed en met 32.28min na 10km was er een snelle doorkomst. Het tempo bleef strak op 18,5 per uur (3.15 p/km) en met 48.41min na 15km groeide het besef dat een persoonlijk record haalbaar was. Ook de strijd om de overwinning bleef spannend, de beslissing viel pas in de laatste kilometer. Bijl plaatste een felle versnelling en zette de wedstrijd naar zijn hand, de winnende tijd na 21,1km was 1.08:04, Bersee volgde met 1.08:15 en Sint Nicolaas zette met 1.08:18 een geweldige tijd neer. “Wat een top race was dit, ik heb er echt van genoten, een PR van 20sec!” Niels Boot was op plaats 28 de tweede Flakkeese atleet, hij verbeterde met 1.18:41 eveneens zijn persoonlijke besttijd. Freek Goedhart finishte na 1.23:09, hij had bijna heel de wedstrijd alleen gelopen en was in dat opzicht zeker tevreden. Adriaan Tanis klokte met 1.27:59 ook een keurige tijd, de sterke versnelling in de laatste 6km geeft vertrouwen! Jeroen Stoop klokte na een stabiele race af in 1.32:56. Ben de Neef finishte na 2.04:54 en Adrienne van Voorthuizen volgde met 2.16:45.

Ook een populaire voorbereidingswedstrijd voor de marathon is de Hoeksche Tunnelloop 25km in Oud-Beijerland. Zaterdagochtend 4 februari om 10.00uur gingen 177 atleten van start vanaf de atletiekbaan van AV Spirit. Na drie atleten geteld te hebben volgde een groepje van vijf met daarbij Eric Wolfert, Roland Schellevis en Niels Boot namens AV Flakkee. Met 55.20min als doorkomst na 15km lagen de mannen op schema voor een snelle tijd. Boot kreeg het wat zwaarder en ging na 17km verder op eigen tempo. Schellevis had het ook even lastig maar slaagde erin om bij Wolfert en Willemse (R’dam Atl) te blijven. Dit drietal bleef goed samenwerken en het was Wolfert die als snelste van dit groepje als vijfde finishte in 1.31:53 (16,3 km/h), Schellevis was boven zichzelf uitgestegen en finishte heel knap als zevende in 1.32:03, Boot werd achtste in 1.33:18. “We hebben geweldig samengelopen en zo het beste in elkaar naar boven gehaald,” aldus Wolfert. Een dag later sloeg voor hem het noodlot toe vanwege een acute blindedarmontsteking. In de nacht voor de operatie barste de blindedarm waardoor hij vijf dagen in het ziekenhuis verbleef. Hij zal helaas de marathon moeten missen en hoopt over enkele maanden weer terug in competitie te zijn.

Tussen al het marathongeweld was zondag 12 februari het Nederland Kampioenschap 10km in Schoorl. AV Flakkee had met Maikel Peeman, Christiaan van Beusichem en Ricardo Sint Nicolaas drie absolute toppers aan de start staan. Voor Peeman klonk om 14.30uur het startschot in het veld met alle prominenten. Na een aantal maanden waarin hij wat rustiger trainde was dit voor hem een eerste test, met 30.56min finishte hij als 59e. Om 14.40uur waren ook Sint Nicolaas (36jr) en Van Beusichem (42jr) vertrokken, voor alle leeftijdscategorieën boven de 35jr was er een aparte start. De Flakkeese mannen streden in de kop mee om de medailles samen met hun concurrenten Nixon Fernandes (40+) en Sander de Bart (35+). Met 15.44min was de eerste 5km snel gegaan, zeker omdat daar de pittige beklimming na zo’n 3km bij zit, de tweede helft is vanwege de meer dalende stukken veel sneller. De mannen streden op het scherpst van de snede maar niemand gaf een krimp. Pas in de laatste kilometer was het De Bart die een gaatje sloeg en na 31.02min finishte, Sint Nicolaas volgde met 31.06min en pakte het zilver bij de mannen 35-40. In hun kielzog trok Van Beusichem in de laatste meters alle registers open, met 31.07min pakte hij de gouden medaille bij de mannen 40-45! Fernandes volgde in 31.09min. Een geweldige ontknoping van het Nederlands Kampioenschap! Voor Van Beusichem klonk het Wilhelmus waarna hij samen met Sint Nicolaas de terugreis inzette, met goud en zilver in de tas een fantastische oogst!

Foto's

Foto 1: Sint Nicolaas met Bersee (l) en Bijl (r) op weg in de Halve van Maassluis.

Foto 2: Sint Nicolaas en Van Beusichem strijdend op het NK10km in Schoorl.

Foto 3: Willemse, Wolfert, Schellevis en kort daarachter Boot in de Hoeksche Tunnelloop.