15 februari 2023, Nieuwe-Tonge - Na het uitermate teleurstellende 1-5 verlies tegen de nieuwbakken koploper Pernis, een wedstrijd waarin het 1e elftal van NTVV nochtans gedurende driekwart van de wedstrijd prima spel liet zien, wacht de Nieuwe-Tongenaren een nieuwe uitdaging in de derby tegen aloude rivaal OFB uit Ooltgensplaat. Lees meer >>

Vervolg

Het verschil tussen beide teams op de ranglijst bedraagt één puntje in het voordeel van NTVV. De zebra’s hebben 7 dagen de tijd gehad om na te denken over een strijdplan tegen het team van coach Manuel Legierse en kunnen op Sportpark ‘Oeltgen’ géén beroep doen op de gebles-seerde Jeroen Roijers. Ook Jasper van der Welle en Youri Kievit zijn nog steeds niet inzetbaar zijn, ofschoon de laatste twee binnenkort hun rentree hopen te maken.

De Plaatenaars beschikken over een jong elftal, dat vaak leuk en verfrissend voetbal op de mat legt en waartegen iedere ploeg, zeker op de eigen thuisbasis, een lastige middag heeft. Net als NTVV degradeerde de rood-zwarte brigade afgelopen seizoen naar de vijfde klasse C, waar de ploeg zich stevig in de middenmoot heeft genesteld. Trainer Legierse moet z’n centrumspits Jelmer Overbeeke missen in de streekderby. De topschutter in 5 C met liefst 14 goals zal waarschijnlijk de rest van dit seizoen niet meer in actie komen vanwege de gevolgen van een zéér gecompliceerde beenbreuk.

Grauw wolkendek boven Sportpark Oeltgen

De voorspelde opklaringen zijn in geen velden of wegen te bekennen als leidsman Johan de Vos de wedstrijd op het altijd knusse thuisveld van VV OFB in gang blaast. De eerste serieuze aanval komt op naam van de Nieuwe-Tongenaren. Jens van Es levert een voorzet af bij Brett van Vliet, die zijn geplaatste trap daarna net over ziet gaan. NTVV geeft vervolgens nog enkele schoten voor de boeg in het vrij rommelige begin van de ontmoeting, echter zonder resultaat. Na een klein kwartier eindigt een snelle OFB-aanval met een knap schot uit de tweede lijn, dat door keeper Schellevis ten koste van een hoekschop wordt afgeweerd. De corner zélf levert geen gevaar op voor de defensie van de zwart-witten, die vandaag onder regie staat van Emiel Buijs en Marko Karsbergen. Beide spelers kwijten zich vanaf minuut 1 prima van hun taak.

Brett van Vliet zet NTVV op 0-1

Echt grote kansen blijven uit gedurende het eerste kwartier, wat het gevolg is van het vaak té zacht inspelen van de bal aan beide zijden. Na een goede 20 minuten spelen komt daar verandering in, als Jon Ketting richting het doel van Davy Schellevis snelt, maar zijn inzet verdwijnt hoog over de goal, tot grote ontzetting van de schutter zelf. “Het mag wel ietsje fanatieker hoor”, brult één van de NTVV-fanaten vanaf de zijlijn. Of de roep van invloed is geweest zullen we nooit weten, maar ettelijke ogenblikken later geeft Brett van Vliet het laatste tikje aan een door Lars Hollaar en Jens van Es gecomponeerde aanval en staan de zebra’s op een 0-1 voorsprong. In de minuten erna heeft het team van Wim Eilander veelal het betere van het spel. Een vrije trap van Nick van Alphen wordt door de meegekomen back Gino van der Zant met een vloeiende beweging voorgegeven, maar er is géén medespeler voor de goal die de trekker kan overhalen. Keeper Nicky Florusse is daarna alert als Gert Aantjes de bal uit een nieuwe vrije trap van Van Alphen op doel kogelt. Aan de andere kant behoedt Davy Schellevis zijn team voor de gelijkmaker door een prachtige uithaal van spits Jon Ketting, toch de man die OFB ‘op sleeptouw’ moet nemen bij afwezigheid van Jelmer Overbeeke, met een essentiële én fenomenale safe onschadelijk te maken.

Zebra’s op rozen na twee goals vlak voor rust

Het venijn zit ‘m in de staart van de eerste helft. Referee De Vos ziet hands in het zestien metergebied van de thuisploeg en tot verbazing van velen legt de zoon van de legendarische DBGC-spits Aad de Vos de bal op de stip. Nick van Alphen laat zich ’t meevallertje niet ontnemen en koelbloedig knalt de spelmaker zijn elftal naar 0-2. Twee minuten later kan de NTVV-aanhang opnieuw juichen als Glenn Kievit wordt aangespeeld en met zijn verfijnde traptechniek goalie Florusse dadelijk onder vuur neemt. De Plaatse doelman duikt weliswaar naar de juiste hoek, maar door een touché van de bal door een collega die zich in de baan van het schot bevindt, belandt de pegel van Kievit in het net en staat het 0-3. Vlak na de aftrap van de Plaatenaars krijgt Brett van Vliet een puike mogelijkheid om de stand een nog florissanter aanzien te geven voor de Nieuwe-Tongenaren, maar de bal scheert rakelings over de deklat. Met een riante 0-3 op het bord gaat NTVV de kleedkamer in en dat is lang geleden!

Ploegen gelijkwaardig in tweede helft

NTVV pakt de draad op waar het bij het aanbreken van de pauze was gebleven en zoekt wederom de aanval. De daaruit voortvloeiende corners brengen geen gevaar, waarna VV OFB een snijdende tegenattaque ontplooit, welke in schoonheid strandt. Trainer Manuel Legierse heeft enkele wissels doorgevoerd, die de thuisploeg zo op het oog wat meer daad- en stootkracht lijkt te geven. Toch is het NTVV dat de beste kans in de schoot krijgt geworpen als Jens van Es na een botsing met Florusse de bal in de kluts vat, maar de OFB-doelman herstelt zich aansluitend en weet de bal, voetballend tot bij de middencirkel, weg te werken. Kort daarna moet Florusse weer handelend optreden als Gert Aantjes een voorzet van Nick van Alphen koppend op doel beukt. Glenn Kievit brengt even later Neal Kuiper in stelling, maar de wingback schiet vlak langs de verkeerde kant van de doelpaal. Uit een volgende corner kopt Marko Karsbergen de bal naast het vijandelijke doel. Ook OFB komt ettelijke malen dreigend naar voren, maar het gemis van topspits Overbeeke is duidelijk merkbaar. Het team van Legierse speelt niet eens slecht, maar stuit meermaals op de hechte defensie van de zwart-witten met daarachter de altijd alerte en bekwame Schellevis.

In het laatste kwartier is VV OFB op zoek naar de eretreffer, maar de speldenprikken sorteren geen effect. Jon Ketting lanceert een bijzonder fraaie kopbal op het doel van Schellevis, maar deze wil koste wat kost de nul vasthouden deze zaterdagnamiddag. Arbiter De Vos slingert nog enkele spelers op de bon in de verder uiterst sportieve ontmoeting, NTVV-coach Wim Eilander gunt zijn wisselspelers nog wat speelminuten en zo lijkt de wedstrijd rustig naar het einde te kabbelen. De nieuwkomers bij NTVV denken daar evenwel anders over, want fris en fruitig brengen zij nieuw leven in de brouwerij. Gert Aantjes deponeert de bal in de doelmond, waar de OFB-defensie in eerste instantie weet weg te werken, maar daarop komt het speeltuig voor de voeten van Arjen van Weenen die Florusse verschalkt en de 4e goal voor NTVV registreert.

Het siert OFB, dat het nogmaals de rug recht en nog één keer vol aanzet om een doelpunt te bewerkstelligen. Dat lijkt er te komen als Jon Ketting kogelhard uithaalt, maar Davy Schellevis tekent wellicht voor de mooiste actie van de match door de inzet met een weergaloze redding te pareren. Gelijk daarna fluit Johan de Vos voor het laatst en is NTVV drie punten rijker en heeft het zich op waardige wijze hersteld van de 1-5 nederlaag tegen het sterke VV Pernis, één week terug op De Kopernis. OFB heeft gevochten voor wat ’t waard was en kan a.s. zaterdag mogelijk revanche nemen als de inhaalwedstrijd tegen het Rotterdamse DRL op het programma staat.

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant (75; Raoul Flikweert), Emiel Buijs, Marko Karsbergen, Neal Kuiper.

Midden: Glenn Kievit, Brett van Vliet, Nick van Alphen.

Voor: Jens van Es (75; Arjen van Weenen), Lars Hollaar (65; Erik Roijers), Gert Aantjes (85; Matiz de Groot).

Niet gewisselde spelers: -

0 - 4

Scoreverloop:

26 Brett van Vliet 0-1

42 Nick van Alphen (strafschop) 0-2

45 Glenn Kievit 0-3

90 Arjen van Weenen 0-4.

Door David Bakker