16 januari 2023, Regio - Het is voor velen heerlijk om ’s avonds even te relaxen, lekker warm in huis terwijl de regen tegen het raam tikt en de wind hoorbaar aantrekt. Voor de atleten van AV Flakkee zijn dit de weken waarin karakter getoond moet worden, goed doortrainen om zo beslagen ten ijs komen bij de wedstrijden. En dat leverde op verschillende plaatsen weer mooie uitslagen op. Lees hieronder verder >>

Vervolg

Traditiegetrouw werd het Flakkeese atletiekjaar gestart met de Westrak Mijlenloop in Oude-Tonge. De afstanden waren 5 en 10 Engelse Mijl, (8 en 16km). Zaterdag 7 januari klonk voor een kleine vijftig deelnemers het startschot. Ricardo Sint Nicolaas was in zijn eigen woonplaats de topfavoriet en pakte al gelijk een grote voorsprong op de rest van het veld. Het bordje van het keerpunt op de Grevelingendam stond een afslag te vroeg, Sint Nicolaas had dit gelijk door. “Ik ken de route uit mijn hoofd en dacht, dit klopt niet, ik besloot de voorrijauto toch maar te volgen, wellicht kwam er later nog een extra lusje.” Dat was niet het geval, zodoende finishte Sint Nicolaas al na 15,2 km waar hij 52.24min voor nodig had. “Vandaag was voor mij meer een training dus het is prima zo,” aldus de winnaar. Roland Schellevis en Niels Boot liepen wel de juiste afstand en finishten als tweede en derde in 1.00:24 en 1.00:40. “We hebben tot 12km goed samengelopen, vooral met de harde wind was dat erg fijn.” Op de 8km was Edwin Stolk de sterkste, hij won in een tijd van 30:02min.

Op 8 januari werd de Halve van Egmond 21,1km gehouden, een klassieker op de nationale atletiekkalender. Eric Wolfert was erbij namens AV Flakkee. De eerste 7,5km gingen over het strand naar Castricum, met windkracht vijf tegen was dit het zwaarste stuk voor de 12.000 deelnemers. Wolfert liep mooi beschut in een groep van zo’n veertig atleten. Eenmaal van het strand af ontbrandde de wedstrijd. Wolfert versnelde sterk door, zijn tweede 10km was met 36.30min flink sneller dan de eerste 10km die in 39.35min ging. En zo finishte de 32-jarige atleet uit Sommelsdijk na 1.20:13 als 96e in een sterk veld met Nederlandse en Belgische topatleten.

In Zeeland is de Zeeuwse Crosscompetitie in volle gang. Op de kletsnatte zaterdag 14 januari werd in de boswachterij van Westenschouwen wedstrijd vier van zeven gehouden. Bij de jongens onder de 12 jaar finishte Lennon Grootenboer als negende, net voor Timo Gille op plaats elf. Bij de meisjes onder twaalf was het Karlijn Bezuijen die heel knap naar de overwinning liep, ook in de eerste drie crossen behaalde ze podiumplaatsen waardoor ze nog volop meestrijd voor de winst in het eindklassement.

Om 14.10uur klonk het startschot voor 150 atleten op de lange cross, 9,5km verdeelt over drie ronden met daarin veel smalle bospaadjes en een paar steile klimmetjes. Het waren Erwin Harmes en Danny Huibregtse die een kleine voorsprong hadden na één ronde. De verschillen in de voorhoede waren niet groot waardoor het een zeer boeiend gevecht was. Harmes viel terug uit de kop en Nixon Fernandes uit Poortugaal kwam uit de tweede groep naar voren en liep weg bij de concurrentie. In de slotronde breidde hij zijn voorsprong uit om zo na 35.56min de winst te pakken. Huibregtse, winnaar van de Kustmarathon, werd tweede in 36.21min. Martijn de Kok hield met 36.26min nog net Erwin Harmes (36.34min) van zich af. Eric Wolfert was op de vijfde plaats met 36.53min de snelste Flakkeese atleet. Hij was in het tweede deel van de race sterk opgeschoven. Roland Schellevis werd met 38.31min knap twaalfde, ook hij had een bijzonder sterk slot. Laurey van den Berge pakte de winst bij de dames in 40.16min. Een week eerder won zij ook de Pagnevaartcross in Oudenbosch, het crossen gaat haar duidelijk goed af. John de Leeuw finishte als 51e in 46.55min en Henkjan Tieleman bleef met 55.16min nog keurig binnen het uur. Jeanet Tillema en Miranda de Leeuw liepen samen en finishten na 1.02:25.

Foto: Karlijn Bezuijen op weg naar de overwinning in de Deltacross Westenschouwen.