Regio - Het atletiekjaar 2022 gaat voor AV Flakkee de boeken in als zeer succesvol. "Met atleten als Maikel Peeman, Ricardo Sint Nicolaas, Christiaan van Beusichem en Laurey van den Bergen werden veel prijzen gepakt. Ook de in de laatste weken van het oude jaar gingen de successen onverminderd door. De beste prestatie kwam van Ricardo Sint Nicolaas die een zeer snelle 15km liep in Rotterdam." Lees meer >>

Vervolg

Na de marathon van Amsterdam, waar Sint Nicolaas naar een imponerende 2.24uur liep, zette hij de goede lijn door. Naast de marathon vergt ook de intensieve voorbereidingsperiode veel van het gestel waardoor de meeste atleten na hun piekmoment even gas terugnemen. Sint Nicolaas voelde zich na een week alweer dusdanig goed dat hij de kans schoon zag om door te bouwen. Zo ontstond het plan om tijdens de Bruggenloop Rotterdam een poging te doen voor een snelle 15km. Zondag 11 december gingen zo’n 11.000 deelnemers van start, koud en bijna windstil, alles zat mee voor een snelle race. Vanuit de start was het Max Polak die afstand nam van de concurrentie, de Rotterdamse atleet die woont en traint in Amerika was favoriet en maakte die rol ook waar door te winnen in een tijd van 46.09min, Thijs Schrama werd tweede met 47.12min.

De strijd om plaats drie was spannend. Lang was het Henk van Leeuwen (Breda) die alleen op de derde plaats liep. Kort daarachter kwamen Ricardo Sint Nicolaas en Pim Bijl, bekend als sportjournalist van het AD en hardlooppodcast ‘de Pacer’. Onderweg deed Bijl deze naam (de pacer = de tempomaker) geen eer aan want hij liet al het kopwerk over aan Sint Nicolaas. Na afloop gaf Bijl aan dat hij niet in staat was om over te nemen vanwege het hoge tempo. Na 10km klokten de heren een tussentijd van 31.29min, Sint Nicolaas was daarmee zelfs sneller dan zijn persoonlijk record (31.48min). Er was iets groots in de maak! De Van Brienenoordbrug was net bedwongen, daar waren ze Van Leeuwen voorbij gelopen en eenmaal in de afdaling werd de snelheid opgevoerd, de laatste kilometers, strijden voor het podium! Bijl had opeens een tweede leven gevonden en plaatste na 13,5km een versnelling, Sint Nicolaas moest een gaatje laten maar liep zelf nog wel zeer sterk. Zo pakte Bijl plaats drie in 47.31min en Sint Nicolaas finishte kort daarachter als vierde in 47.43min, een gemiddelde van 18,9 km/h! “Het ging fantastisch, er had nog meer ingezeten als Pim ook wat kopwerk had gedaan maar ik ben vooral heel blij met deze tijd!” Bij de dames was er een mooie negende plaats voor Laurey van den Berge, ze bouwde haar race ook nu prachtig op, de tweede helft nog iets sneller dan de eerste helft, het bracht haar een keurige tijd van 57.16min.

Op oudejaarsdag werd het atletiekjaar in stijl afgesloten in Schoonhoven met de Oliebollenloop 10km. Regen en wind maakten het voor de ruim 900 deelnemers vooral een strijd tegen de elementen. Namens AV Flakkee waren Ricardo Sint Nicolaas, Christiaan van Beusichem en Eric Wolfert afgereisd naar de Krimpenerwaard. Om 12.30uur klonk het startschot, de eerste kilometers stond de wind (kracht 6) tegen. Het was Pim Bijl die het veld aanvoerde, na de Bruggenloop had hij Sint Nicolaas belooft om een volgende keer de rollen om te draaien. Sint Nicolaas profiteerde dankbaar en ook Van Beusichem ging goed mee. In het middenstuk stond de wind gunstig en ging het los. Thijs Schrama uit Rotterdam, nummer twee van de Bruggenloop, verhoogde het tempo naar boven de 20 per uur, Sint Nicolaas was de enige die kon volgen al zat hij wel op zijn limiet. De laatste kilometers was er zij- en tegenwind en daar zette Schrama de wedstrijd naar zijn hand, hij won in 31.32min, Sint Nicolaas volgde knap in 31.53min en Van Beusichem completeerde het podium met 32.22min. Wolfert, die een tijdje sukkelde met zijn onderrug, liet zien weer op de goede weg te zitten, hij finishte na 36.34min.

Foto: Ricardo Sint Nicolaas en Pim Bijl strijden om plaats drie en vier.