22 november 2022, Nieuwe-Tonge - De domper was groot één week terug voor de Nieuwe-Tongse Voetbal Vereniging. "Na de briljante en hoopvolle 4-0 thuisoverwinning tegen DRL voelde het 2-0 verlies tegen Melissant als een koude douche. Van de beoogde aansluiting met de bovenste teams in de 5e klasse C kwam zodoende weinig terecht...." Lees meer >>

Vervolg verslag

Trainer Wim Eilander, bezig aan zijn laatste seizoen bij de zebra’s , zal nochtans weinig moeite hebben gehad om z’n pupillen op scherp te zetten voor het treffen met de aloude rivaal MSV Flakkee. Zonder de langdurig geblesseerde Youri Kievit en Lars Hollaar gaan de zwart-witten pogen hun puntentotaal van 8 op te vijzelen teneinde de weg naar boven in te slaan.

Eilanders collega Kees Breen komt de eer toe van een zwalkend elftal dat afgelopen seizoen onderaan eindigde en daardoor tegen een onvermijdelijke degradatie opliep, een hecht en bij tijd en wijle sterk spelend team te maken dat alles in zich heeft om binnen afzienbare tijd een terugkeer naar de 4e klasse te bewerkstelligen. Flakkee staat momenteel vierde op de ranglijst, op schootsafstand van koploper Melissant. Breen kan in de klassieker geen beroep doen op Enzo Visbeen, Joost van Wezel & Mees Vroege, hetgeen zonder twijfel een flinke aderlating mag worden genoemd.

Bliksemstart NTVV

De kou is letterlijk en figuurlijk in de lucht als scheidsrechter Rob Biesot de immer met veel sentimenten omgeven match in gang fluit. De pakweg 50 toeschouwers, zonder uitzondering van winterse kledij voorzien, staan vol verwachting langs de lijnen en zien de thuisploeg dadelijk en met veel enthousiasme fel van leer trekken. Het digitale scorebord staat op 1 als Robbin Troost de bal uit de eerste de beste aanval van de zebra’s op een presenteerblaadje aan de goed meegekomen spits Gert Aantjes schenkt, die met een eenvoudig maar trefzeker tikje de 1-0 vastlegt. Lichtjes aangeslagen proberen de geel-blauwen zich snel te herpakken, maar de NTVV-defensie is vanaf ’t begin onwankelbaar en lijkt zowat hermetisch gesloten. Hierdoor speelt de strijd zich in de beginfase met name op het middenveld af met harde één-op-één duels als resultaat. Een schot van net buiten de zestien van de Flakkeeënaars is een eenvoudige prooi voor doelman Davy Schellevis, de altoos betrouwbare sluitpost van de Nieuwe-Tongenaren. Aan de andere kant is het de jonge linkerspits Jens van Es, die voor veel dreiging zorgt. Een schitterende actie van de coming man kan door Gert Aantjes nét niet worden verlengd tot een schot. Een volgende aanval van de gretig ogende thuisequipe eindigt met een sierlijke voorzet van de uitblinkende Robbin Troost op Gert Aantjes, wiens streven om de stand op te voeren strandt door adequaat optreden van doelman Dennis Breen.

Kees Breen spoort zijn mannen aan op te schakelen naar een hogere versnelling, maar het gemis van de veelscorende Enzo Visbeen laat zich gelden deze gure middag in de Battenoordse polder. Een inzet van de bezoekers na zo’n half uur speeltijd zorgt evenwel voor het nodige gevaar, maar het secure schot scheert voorlangs de goal van Schellevis. Zo golft het spel over en weer zonder dat er serieuze kansen kunnen worden genoteerd. Dat verandert als NTVV een achttal minuten voor rust een fabuleuze attaque op de mat legt, welke via Nick van Alphen arriveert bij Gert Aantjes, die fraai kaatst met Van Alphen, waarna de spielmacher Jens van Es in staat stelt om de stand op 2-0 te brengen. De druiven smaken erg zuur voor Flakkee, dat best aardig combineert, maar op een effectief NTVV stuit.

Wondergoal Robbin Troost beklinkt de wedstrijd

Bijna met de moed der wanhoop trachten de bezoekers de aansluitingstreffer te bewerkstelligen, maar de verdedigers van de Nieuwe-Tongenaren zijn resoluut in hun handelen en daar waar er toch een steekje van de pen glijdt is er altijd nog de kunde van doelman Schellevis, die de weinige doelpogingen met schwung pareert. Glenn Kievit probeert met een snoeihard afstandsschot vlak voor de pauze de match te beslissen, maar de venijnige uithaal van de NTVV-middenvelder zeilt over. In de slotseconden van het eerste bedrijf brengt Robbin Troost het publiek in vervoering. Aan de rand van de zestien belandt, lepelt de vaardige rasaanvaller de bal op een fabelachtige manier achter keeper Breen: 3-0. Een goal die veel toeschouwers zich nog lang zullen herinneren en die de wedstrijd welbeschouwd voortijdig beslist.

Weinig verheffend spel in de tweede helft

Met Raoul Flikweert als vervanger voor de geblesseerde Gino van der Zant begint NTVV uiterst comfortabel aan de tweede akte. Een sliding in de eerste minuut van Nick van Alphen mag illustratief worden genoemd voor de tomeloze inzet van de zwart-witten deze grauwe novembermiddag. De fijngevoelige spelverdeler wordt subiet gecomplimenteerd door teammaat Jeroen Roijers, de grote inspirator bij de zebra’s. Tegenstander Flakkee blijft met gedegen combinatiespel volharden in het bestoken van het NTVV-bolwerk, maar veel levert het niet op. De wedstrijd kabbelt voort en échte mogelijkheden worden niet gecreëerd. Met een nimmer aflatende inzet werpt Gert Aantjes zich op als een onvervalste stoorzender, waarmee veel Flakkee-aanvallen in de kiem worden gesmoord. Na een soortgelijke actie passt Aantjes het leer op Robbin Troost die als een stervende zwaan neerzijgt in het strafschopgebied, maar arbiter Biesot laat zich niet foppen en schudt hevig nee.

Halverwege de tweede helft gaat Wim Eilander over tot twee aanvallende wissels. De licht gekwetste Robbin Troost, de man van de ‘eredivisiewaardige’ 3-0 maakt plaats voor Neal Kuiper, die pas ’s morgens vroeg uit Spanje is wedergekeerd van een verkwikkende vakantietrip en Erik Roijers betreedt de arena voor Jens van Es. De jongste van de gebroeders Roijers steekt de lont gelijk in het kruitvat en uit een corner van Nick van Alphen kopt de bedrijfsleider van de plaatselijke supermarkt rakelings over het doel van Dennis Breen. Flakkee geeft niet op en na een vage scrimmage moet Davy Schellevis handelend optreden om een goal te voorkomen. Eén minuut later wordt invaller Erik Roijers onderuit gehaald in de zestien en wijst Biesot onverbiddelijk naar de stip. Nick van Alphen ontfermt zich over de penalty, maar zijn harde pegel spat uiteen op de deklat, tot ontzetting van de omstanders.

In de resterende minuten gooit Flakkee de handdoek, waardoor NTVV nog legio uitgespeelde kansen krijgt, maar Brett van Vliet, Gert Aantjes, Erik Roijers alsook Neal Kuiper weten de opgelegde mogelijkheden niet te benutten. Desondanks weet het team van Wim Eilander een driepunter tot stand te brengen die het thuispubliek met veel liefde omarmt en de snerpende koude hartverwarmend doet aanvoelen.

Subtop in zicht

Aanstaande zaterdag wacht NTVV een nieuwe en zware opdracht als in Spijkenisse de kersverse lijstaanvoerder SCO’63 de opponent is. Een proeve van bekwaamheid die de Nieuwe-Tongenaren wellicht een plek bij de subtop zouden kunnen opleveren.

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant (46; Raoul Flikweert), Jeroen Roijers, Marko Karsbergen, Emiel Buijs.

Midden: Glenn Kievit, Robbin Troost (67; Erik Roijers), Nick van Alphen.

Voor: Gert Aantjes, Brett van Vliet (86; Maikel Franken), Jens van Es (67; Neal Kuiper).

Niet gewisselde speler(s): Bas van Mourik, Duncan van der Made.

Scoreverloop:

1 Gert Aantjes 1-0

37 Jens van Es 2-0

45 Robbin Troost 3-0

Man of the Match:

Robbin Troost.

Door David Bakker