5 oktober 2022, Nieuwe-Tonge - "De eerste derby in de 5e klasse C, district West 2, gaat tussen twee teams die elkaar van haver tot gort kennen." NTVV en OFB hebben de voorbije jaren diverse malen de degens gekruist en gaan dit jaar, na de vermaledijde degradatie van beide ploegen, op het allerlaagste regionale amateurniveau opnieuw de confrontatie met elkaar aan. Lees meer >>

Vervolg

De Nieuwe-Tongse zebra’s zullen hoop en vertrouwen hebben opgedaan na de 0-1 zege bij VV Pernis, een overwinning die de vele nederlagen in de diverse oefenduels in één klap deed vergeten. De rood-zwarte formatie uit Ooltgensplaat walste met de klinkende cijfers 7-1 over GLZ Delfshaven heen en zal daarom bepaald geen gebrek hebben aan fiducie in eigen kunnen. De onderlinge balans van de laatste jaren slaat in het voordeel door van de Nieuwe-Tongenaren, maar het team van Manuel Legierse is, op basis van de zevenklapper van vorige week, lichtjes favoriet in deze ontmoeting.

NTVV kan nog steeds geen beroep doen op Erik Roijers, Lars Hollaar en Youri Kievit, maar ziet back Gino van der Zant terugkeren in de selectie van trainer Wim Eilander. Jasper van der Welle, één week terug nog matchwinnaar tegen VV Pernis, heeft zich eveneens in de ziekenboeg gemeld. Zijn vervanger is oudgediende Jeroen Roijers.

NTVV snel op voorsprong

Ofschoon de milde najaarszon het zestigtal bezoekers ogenschijnlijk trakteert op een aangenaam verblijf op ‘De Kopernis’, is het schijn dat bedriegt. De harde westenwind namelijk jakkert onbedaarlijk over het desolate polderlandschap en is op voorhand de grootste tegenstander voor de beide teams, die klokslag half drie de strijd aanbinden. De thuisploeg gaat furieus van start, zet OFB gelijk vast op eigen helft en krijgt direct enkele fraaie mogelijkheden. Een schot van de ijverige Robbin Troost smoort en een vrije trap van Nick van Alphen gaat via een OFB’er over het doel van keeper Stout. Een snijdende rush van Robbin Troost kan slechts ten koste van een corner worden gestuit. Nick van Alphen laat de hoekschop scherp indraaien, waarna de kopsterke Gert Aantjes het leer met het hoofd een venijnig knikje geeft die de meegekomen Marko Karsbergen in staat stelt om met een vrij eenvoudige voetbeweging Stout te passeren en de zebra’s hiermee een vroege alsook verdiende voorsprong bezorgt.

Genieten van de 1-0 is er niet bij voor het team van Wim Eilander, want 3 minuten later slingert Robbin Troost de bal met een prachtige curve panklaar op het hoofd van Gert Aantjes, die verwoestend de 2-0 achter de verbijsterde Tijmen Stout rost. OFB recht de rug en tracht regelmatig het behendige aanvalstrio te lanceren, maar de Nieuwe-Tongse verdediging onder leiding van stand-in Jeroen Roijers is extreem waakzaam en onderbreekt de spaarzame tegenstoten vakkundig. De eigen aanval-lers blijven daarnaast een continue gevaar voor de OFB-achterhoede, die moeite heeft met het frisse, geraffineerde spel van de thuisformatie. Brett van Vliet is na een goed kwartier dicht bij de 3-0 als hij de bal uit een vrije trap met chirurgische precisie in de rechterhoek trapt, maar doelverdediger Stout houdt z’n team met een schitterende safe in de wedstrijd. Aan de andere kant schiet de geblokte centrum-spits Jelmer Overbeeke na een snelle counter in de handen van Davy Schellevis.

NTVV heerst, maar verzuimt score op te voeren

De balvaardige Brett van Vliet stuurt linkerspits Jens van Es met een virtuoze pass de diepte in, maar de frêle aanvaller heeft het vizier niet op scherp staan waardoor ook deze NTVV-attaque in schoonheid strandt. Jeroen Roijers bedient daarna met een strakke dieptepass Robbin Troost, die gewiekst de laatste verdediger omspeelt, maar daarna door arbiter Wilhelmus met een Lee Towers-achtige beweging subiet wordt afgefloten voor vermeende obstructie. Gaandeweg de eerste helft laat OFB met regelmaat zien dat het over een prima ploeg beschikt, maar tot echt serieuze mogelijkheden komt het elftal niet. NTVV daarentegen doet zichzelf in deze fase, waarin het de wind letterlijk en figuurlijk mee heeft, tamelijk tekort door de legio kansen die het afdwingt niet te benutten. Een volgende dieptepass van Roijers bereikt de snelle en beweeglijke Robbin Troost, maar een sliding van de laatste man van OFB voorkomt erger voor de gasten. Een prima uitgevoerde combinatie van de zwart-witten in de laatste minuut komt bij Neal Kuiper die Jens van Es een bijna niet te missen kans gunt, maar de talentvolle jongeling lijkt te schrikken van de geboden mogelijkheid, waardoor de vereiste rustpauze met 2-0 aanvangt.

NTVV laat het initiatief aan OFB

De 2e akte begint zoals de eerste was geëindigd, met een lustig aanvallend NTVV. Brett van Vliet, die opnieuw een uitstekende wedstrijd speelt, breekt magnifiek door de vijandelijke linies heen, waarna OFB aan de noodrem trekt. De 19-jarige coming man knalt de vrije trap daarna zélf hard in de handschoenen van doelwachter Stout. Met de wind in de rug is al snel duidelijk dat VV OFB de tweede 45 minuten uit een ander vaatje tapt dan voor de rust. NTVV laat zich, gewild of ongewild, terugzakken tot op de eigen speelhelft en lijkt in niets op het swingende elftal van even daarvoor. Toch krijgt ’t team van Wim Eilander die, bij de dug-out ijsberend, waarschuwt voor het eventuele naderende onheil, nog een prachtige kans om de wedstrijd op slot te gooien als Robbin Troost een open schietkans wordt geboden, maar de aalvlugge is onfortuinlijk in de afronding. Twee gevaarlijke aanvallen van OFB verdwijnen op miraculeuze wijze niet in de goal, maar de Nieuwe-Tongenaren zijn gewaarschuwd!

Wissel met fatale gevolgen

Na een half uurtje spelen lijkt de rood-zwarte storm geluwd en kan NTVV het treffen alsnog voortijdig beslissen als Robbin Troost tot 2 keer toe op maat wordt bediend door Brett van Vliet, maar de bal wil er niet in. Met nog een kwartier op de klok seint Jeroen Roijers naar de kant ‘dat hij wil worden gewisseld’. Het zou, naar later blijkt, het kantelpunt van deze derby betekenen. De organisatie is voor even weg bij de zwart-witten en OFB voelt dat nu het momentum is om toe te slaan. De ploeg die in de eerste helft zo’n moeite had met de omschakeling zet een tandje bij wetende dat de tegenstander even zoekende is. De Plaatenaars rukken massaal op naar voren en kunnen weinige minuten later juichen als een voorzet vanaf links effectief én fraai door centumspits Jelmer Overbeeke wordt afgerond. De aansluitingstreffer geeft de equipe van Manuel Legierse vleugels. De counters van NTVV zijn nochtans niet van gevaar ontbloot. Nick van Alphen schenkt Robbin Troost met een steekpass min of meer de beslissing op een presenteerblaadje, maar de beroepsmilitair weigert de trekker over te halen. Vier minuten later gebeurt dan toch het onwaarschijnlijke als de uitblinkende Overbeeke de 2-2 achter Schellevis kogelt. De zinderende zebra’s van de 1e helft ‘zijn er toch ingetuind’, zou wijlen reporter Herman Kuiphof zeggen.

Ultieme redding op doellijn OFB in slotminuut

De laatste minuten van deze thriller in twee bedrijven lijken beide teams te berusten in een remise. Diep in de blessuretijd evenwel krijgt NTVV de laatste vrije trap van deze merkwaardige match, die twee gezichten etaleert, nadat de door Glenn Kievit weggestuurde Neal Kuiper onderuit is gehaald. Nick van Alphen haalt diep adem en brengt de bal nog éénmaal op de hem bekende wijze voor de doelmond, waar het speeltuig op ’t nippertje op de doellijn wordt weggewerkt. OFB ontsnapt en dat doet recht aan dit duel, dat met een 2-2 eindstand een terechte uitslag laat zien.

Net als tegen VV Pernis laat NTVV ook tegen VV OFB een excellente eerste helft volgen door een ondermaatse tweede. Aan Wim Eilander en zijn staf de taak om dit ‘mysterie’ de eerstkomende trainingen, nu de Nieuwe-Tongenaren een weekje vrijaf hebben, te ontrafelen om zodoende over 14 dagen goed beslagen ten ijs te komen in de thuismatch tegen VV Simonshaven. De ploeg kan domineren, nu nog 90 minuten lang zo’n overheersende status zien vast houden. Het is een essentieel onderdeel van het leerproces waarin NTVV zich nu bevindt, wat op termijn moet gaan renderen.

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant, Jeroen Roijers (76; Raoul Flikweert), Marko Karsbergen, Neal Kuiper.

Midden: Glenn Kievit, Robbin Troost, Nick van Alphen.

Voor: Gert Aantjes (80; Jesper Hanenberg), Brett van Vliet, Jens van Es (80; Senny Wagemaker).

Niet gewisselde spelers: Emiel Buijs, Thomas Bervoets.

2 - 2

Scoreverloop:

9 1-0 Marko Karsbergen

13 2-0 Gert Aantjes

83 2-1 Jelmer Overbeeke

85 2-2 Jelmer Overbeeke

Door David Bakker