26 september 2022, Nieuwe-Tonge - Na een seizoen vol rampspoed, resulterend in degradatie naar de (nieuwe) 5e klas in district West II, is het eerste elftal van de Nieuwe Tongse Voetbal Vereniging op zoek naar eerherstel én het bouwen aan een solide selectie, waarbij spelplezier en opofferingsgezindheid de kernwoorden zijn. Lees meer >>

Vervolg

Trainer Wim Eilander plakte er nog een jaar aan vast bij de zebra’s, want afscheid nemen met ’n neergang naar de laagste divisie in het regionale amateurvoetbal was de eer te na van de in het verleden zo bewierookte coach uit Capelle aan den IJssel. NTVV mocht de afgelopen maanden liefst 6 nieuwelingen verwelkomen, in hoofdzaak spelers die in hun prille jeugdjaren de grondbeginselen van het nobele voetbalspel op Sportpark de Kopernis oppikten. De Nieuwe-Tongenaren, die een uiterst moeizame oefencampagne achter de rug hebben, kunnen in hun openingsmatch geen beroep doen op de gekwetste spelers Gino van der Zant, Erik Roijers, Lars Hollaar en topschutter aller tijden Youri Kievit.

Géén ellenlange reeks eilandelijke derby’s meer deze jaargang voor de zwart-witten, maar fikse reizen naar Delft, Gouda en de periferie van Rotterdam, te beginnen met een tripje naar Pernis, een dorpje van 4.800 inwoners onder de rook van ‘Rotjeknor’. De gelijknamige voetbalvereniging is voortgekomen uit een praktische fusie in 2011 tussen DOTO & Excelsior Pernis, clubs met een illustere historie. VV Pernis speelde tien jaren geleden nog een prominente rol in de tweede klasse, maar is daarna in een vrije val geraakt en kan dit jaar proberen het geschonden blazoen wat op te poetsen.

Regen dreigt bij aftrap

Het regenachtige wolkendek belet opvallend het zicht op de Nieuwe Maas en de Eemhaven, die beide grenzen aan Sportpark Pernis. In de verte kringelt rook uit de pompeuze schoorstenen van het petrochemisch complex Pernis-Botlek-Europoort. Scheidsrechter Jacques Kleinkramer fluit de eerste officiële ontmoeting van beide teams in de 5e klasse KNVB, gewest West II, met een gedecideerde toon in gang. Aangezien het indrukwekkende ogende eerste veld nog niet speelklaar is, dient ’t ernaast gelegen, van kunstgras voorziene tweede wedstrijdveld, als strijdtoneel.

Beide teams trachten snel een opening te creëren, maar het combinatiespel wordt veelal vroegtijdig ontregeld. De verdediging van NTVV staat goed gepositioneerd en kan hierdoor een belangrijke rol vervullen in de opbouw. Na pakweg 10 minuten speeltijd legt Nick van Alphen de bal uit een vrije trap op het hoofd van Gert Aantjes die vervolgens Brett van Vliet in stelling brengt. De inzet van de jonge spelverdeler wordt met de nodige moeite door doelman Marvin Nooteboom tot corner verwerkt. Even later moet de Pernis-goalie opnieuw handelend optreden, als Gert Aantjes de bal via het hoofd én met een stuit gevaarlijk laat indraaien. Uit de daaropvolgende hoekschop van Van Alphen knalt laatste man Jasper van der Welle het leer langs Nooteboom, maar een Pernis-verdediger weet de pegel op de doellijn te pareren.

De Nieuwe-Tongenaren spelen verzorgd voetbal en maken een gefokuste indruk. Brett van Vliet, Nick van Alphen en Glenn Kievit zorgen telkenmale voor aanvoer richting de spitsen, waardoor de thuisploeg zélf nauwelijks aan aanvallen toekomt. Uit een volgende NTVV-attaque, vernuftig ontworpen door Robbin Troost, komt Gert Aantjes nét een stapje tekort voor een vrije doortocht naar de Pernis-goal. 2

Jasper van der Welle breekt de ban en kopt NTVV op 0-1

De druk van de zebra’s houdt aan en het wachten is eigenlijk op de bevrijdende goal. Na een afgeslagen vrije trap van de prima acterende Brett van Vliet tovert NTVV een prachtige combinatie op de mat die slechts met kunst- en vliegwerk door doelman Nooteboom onschadelijk kan worden gemaakt. Na een half uur komt een razendsnel uitgevoerde tegenstoot van VV Pernis bij de rechterspits die zijn schot tot eigen teleurstelling in het zijnet ziet belanden. Het is een teken dat de wedstrijd ‘is losgekomen’ en dat Pernis bij tijd en wijle vervaarlijk uit haar schulp kruipt. Met nog 12 minuten op de klok krijgen de bezoekers een vrije trap toebedeeld van de goed leidende arbiter Kleinkramer. Met een prachtige trap krult spelmaker Van Alphen de bal op het hoofd van Jasper van der Welle die met een krachtige kopstoot de bal achter de geslagen Nooteboom hamert. Langs de lijn veert de NTVV-aanhang, die nou niet bepaald verwend is de voorbije maanden, massaal op om deze verdiende voorsprong hartstochtelijk met elkaar te vieren.

De Pernissenaren pakken de handschoen daarna wel op, maar het ontbreekt de ploeg van de zeer ervaren trainer Miguel Muñoz aan pure slagkracht om het NTVV in deze fase lastig te kunnen maken. Toch probeert de thuisformatie er een soort slotoffensiefje uit te persen, waardoor de ruimtes achterin groter worden en de zwart-witte aanvallers kansen krijgen. Brett van Vliet ziet een ziedend schot nét over de deklat scheren en een eveneens snoeiharde uithaal van Gert Aantjes wordt probaat ‘geplukt’ door de solide Pernis-sluitpost. Vlak voor rust zeilt een strakke vrije trap van Jasper van der Welle door de lucht, waarna Robbin Troost zijn klasse etaleert door het speeltuig op sublieme wijze, bijna geruisloos, vredig op zijn voet te laten landen. Het schot daarna gaat nochtans langs de verkeerde kant van de doelpaal, waarna de 22 matadoren met een 0-1 stand gaan rusten.

Zelfde spelbeeld in tweede helft

De tweede helft is nog maar een minuut onderweg of Gert Aantjes zet de rechterpantoffel tegen de bal die tienden van een seconde later rakelings over het doel suist. De poging van de spits had een beter lot verdiend.… Het spelbeeld in het tweede bedrijf is aanvankelijk ongewijzigd in vergelijking met de 1e helft: NTVV valt aan en is gevaarlijk en VV Pernis heeft grote moeite om daar een passend antwoord op te vinden. De Nieuwe-Tongenaren springen evenwel slordig met de mogelijkheden om, waardoor Pernis hoop blijft houden dat ‘de bal een keer goed valt’. Met man en macht proberen de troepen van Muñoz een bres te slaan in de verdediging van de bezoekers, maar deze geeft…. geen enkele krimp en houdt vrij eenvoudig stand. NTVV zélf daarentegen weet geen rendement te halen uit de vele kansen, die bij juiste afronding de wedstrijd in het slot hadden kunnen gooien. Naarmate de tijd vordert, komen er slordigheidjes in het spel van de zebra’s en zijn de supporters er niet meer zo zeker van dat de voorsprong stand zal houden.

Na een fluwelen aanval van de Nieuwe-Tongse brigade met daarbij een hoofdrol voor Nick van Alphen, Glenn Kievit en Brett van Vliet weet Nooteboom de 0-2 met een uiterste krachtsinspanning te voorkomen en uit de corner die daaruit ontspruit, toucheert de bal, na een prachtige kopstoot van Gert Aantjes, opnieuw de doellat. NTVV mist het beetje fortuin om de wedstrijd te beslissen en weet een uitmuntende doelman tegenover zich, welke keer op keer zijn elftal glansrijk in de race houdt. 3

Tumult in de middencirkel

Na twee niet eens zo venijnige tackles op Gert Aantjes respectievelijk Jens van Es, slaat voor even, volkomen onnodig, de vlam in de pan. “Dit ontsiert deze sportieve wedstrijd”, ventileert NTVV-oefenmeester Wim Eilander hoofdschuddend aan de kant. Na het incident wordt het spel rommeliger en zet VV Pernis aan voor een eindsprint. NTVV laat het initiatief aan de opponent over en daar zullen ongetwijfeld nerveuze gedachten aan ten grondslag hebben gelegen. Een vrije trap net buiten de 16 van NTVV smoort in de muur waarna ’n rappe uitbraak over rechts via Jesper Hanenberg bij Senny Wagemaker komt, die de bal in één keer schenkt aan Brett van Vliet, die wederom de lat als eindstation vindt van deze magistraal neergelegde tegenaanval.

Spanning tot aan het eind

“Wie zijn eigen kansen niet benut, krijgt het gaandeweg de wedstrijd steeds lastiger”, oreerde een vermaarde nummer 14 ooit en deze woorden worden op deze steeds zonniger wordende herfstnamiddag weer maar eens bewaarheid. Met hangen en wurgen sleept NTVV zich naar het einde van deze openingsmatch in de 5e klasse. Nog één keer zet VV Pernis aan, maar het schot aan de linkerzijde van het doel van Davy Schellevis navigeert naast het doel. In de slotseconden schreeuwt alles wat Pernis lief is om een strafschop, maar de onbewogen referee Kleinkramer, die liefst acht minuten langer laat spelen, wuift het appel weg en fluit kort daarna voor de laatste keer op Sportpark Pernis. NTVV kan terugzien op een puike eerste helft, gevolgd door een benauwde 2e, maar neemt drie punten mee naar Nieuwe-Tonge!

4 Goal: Davy Schellevis.

Achter: Neal Kuiper, Jasper van der Welle, Marko Karsbergen, Emiel Buijs (46; Raoul Flikweert).

Midden: Glenn Kievit, Robbin Troost (88; Jesper Hanenberg), Nick van Alphen.

Voor: Gert Aantjes, Brett van Vliet, Jens van Es (75; Senny Wagemaker).

Niet gewisselde spelers: Jeroen Roijers.

Scoreverloop: 33 Jasper van der Welle 0-1

Door David Bakker