2 augustus 2022, Goeree-Overflakkee - De zwaarste beproeving in de duivensport luistert naar de naam Barcelona. De stad, die voor eeuwig onlosmakelijk verbonden zal zijn aan Johan Cruijff en Lionel Messi, twee voetbaliconen die de Catalaanse hoofdstad onvergetelijke successen bezorgden, is één keer per jaar vertrekplaats voor postduiven van een aparte signatuur en met een doorzettingsvermogen dat zijn weerga niet kent. Lees meer >>

Vervolg

Het internationale konvooi van 16.987 duiven, waaronder 4.905 uit Nederland mét daarbij 37 van PV de Combinatie uit Middelharnis werd op vrijdag 8 juli 2022 onder een strak blauw hemeldak gelost.

Welke koers de duiven onderweg aanhielden, is vooralsnog in nevelen gehuld, daar de organisatie, de Zuid Limburgse Unie, het niet toestaat zogenaamde GPS-ringen om de poot van de vogels te bevestigen. Wellicht dat zoiets in de nabije toekomst is geoorloofd, waardoor het mysterie rondom deze monstervlucht kan worden ontrafeld. Daags na de lossing, even na half tweeën in de vroege middag, piepte de constateur bij Piet de Vogel in Oude-Tonge ten teken dat er een Barcelona-duif was gearriveerd. De vierjarige doffer 1069096 had zijn bestemming bereikt en trakteerde zijn baasje op een nieuwe overwinning op de ‘zware fond’ - wedstrijden boven de 800 kilometer. Piet mag gerust een grootheid worden genoemd op dit onderdeel, want hij presteert het om jaar in, jaar uit, ereprijzen en topuitslagen te bewerkstelligen met zijn duiven.

Hoe sterk ’t geslacht van de winnaar is bleek even later, wanneer een broer van de ‘096 prijs 2 op deze fondkraker pakte en Piet de Vogel in extase bracht. Jan Wagner uit Stad aan het Haringvliet eiste héél fraaie plek drie voor zich op. Jan verrichtte een huzarenstukje door al zijn 4 duiven op de uitslag(en) te spelen, een unieke prestatie!

Door David Bakker