Regio - Zaterdag 3 juli 2022 gaat de boeken in als een historische dag voor de Flakkeese atletiek. "Maikel Peeman kwam in actie in ‘de Nacht van de Atletiek’ in Heusden (België). De 23-jarige atleet uit Sommelsdijk liep op de 5000m naar een uitzonderlijk snelle tijd van 13.59:37, daarmee behoort hij tot een selecte groep die ooit de grens van 14 minuten wist te breken!" Lees meer >>

Vervolg verslag

Dat Peeman in vorm is zagen we eind juni al op het Nederlands Kampioenschap waar hij 10e werd op de 5000m. Met 14.12min bleef hij slechts zeven seconden van zijn persoonlijke toptijd vandaan. “In een kampioenschapsrace gaat het om de medailles, tijd is dan ietwat ondergeschikt, maar als ik zie hoe goed het nu gaat verwacht ik heel dicht bij de grens van 14:00 te komen.” Een ambitieus doel, maar Peeman kennende is het geen grootspraak, en zo kwam hij zaterdagavond 3 juli vol vertrouwen aan in het Belgische Heusden waar ‘de Nacht van de Atletiek’ gehouden werd. Een groot evenement met veel internationale topatleten. Peeman werkte zijn warming-up af met de Middelburger Floris Willeboordse waarmee hij eerder op trainingsstage in Amerika was. Na een paar versnellingen om de spieren goed op spanning te brengen klonk om 20.40u het startschot.

De opdracht was duidelijk, 12,5 ronden van 400m een tempo van 21,5 km/h hardlopen, 2.48min per kilometer, dat is het schema voor 14min. De eerste kilometer van 2.45min was gelijk hard, Peeman volgde goed maar had ietwat moeite met de tempowisselingen. “Het was vechten om een plekje in de openingsfase, dat maakte het wat rommelig.” Met opvolgende kilometers van 2.48min en 2.52min ging het nog altijd snel en dat maakte dat de groep van twintig atleten in tweeën brak. Peeman kon nog net aanklampen in de staart van het tweede groepje, ook zijn concurrenten kregen het zwaarder en met 2.50min op de vierde kilometer was er drie seconden achterstand op het schema. “Ik dacht, nu moet het gebeuren, een snelle laatste kilometer, dan kan het nog, vanaf nu alles geven, je bent toch niet voor niks helemaal naar België gereden vanavond,” zo flitste het door zijn gedachten. De knop ging om, de passen werden groter en nóg krachtiger, het tempo werd opgestuwd en Peeman haalde in één streep de hele tweede groep in. Nu moest hij door, in zijn eentje overbrugde hij het gat naar de voorste groep en daar klonk de bel voor de laatste ronde. Peeman besefte dat het erin zat, hij schoof op naar plaats drie in de serie, nog één bocht en dan het rechte stuk op, de seconden tikten weg, 56,57,58… het ging er om spannen maar met 13.59:37 stond het er echt, het was gelukt! De geweldige laatste kilometer van 2.44min gaf de doorslag. “Dit was waar ik voor kwam, het plan is perfect uitgevoerd, fantastisch!”

Een aantal dagen na zijn bijzondere prestatie vroegen we Peeman of hij denkt dat er nog meer in zit. “Ik had twee maanden geleden nog last van een blessure waardoor ik het baanseizoen al uit mijn hoofd had gezet, dit is met een relatief korte aanloop gelukt. Voor nu is dit wel even het maximale maar als ik een langere periode kan opbouwen zie ik nog ruimte om deze tijd scherper te stellen.” Om die stap te maken staat er in september een trainingsstage gepland naar Sankt-Moritz, daar kan hij op hoogte in topvorm komen voor de Dam tot Damloop 16,1km (10 Engelse Mijl) die op 18 september in Amsterdam gehouden wordt. “Dit is de volgende grote wedstrijd die ik heb aangestipt, ik heb gemerkt dat mijn kracht meer op de langere afstanden ligt, dus dan zijn zulke wedstrijden mooi om te lopen, zeker omdat daar veel topatleten van start gaan en er dus een perfect startveld is om in mee te gaan. “De prestatie in Heusden geeft in ieder geval veel motivatie om verder te gaan, ik heb er zin in en ga met veel vertrouwen de komende wedstrijden tegemoet.”

Foto

Op de foto: Maikel Peeman onderweg naar een bijzondere tijd op de 5000m.