Middelharnis - Op 1 maart 1972 werd zwemclub De Schotejil uit Middelharnis opgericht. De naam Schotejil (dialect voor ‘stekelbaarsje’) werd destijds bedacht door één van de zwemmers van het eerste uur, Jan Campfens uit Middelharnis. "Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van zwemclub De Schotejil is er voor alle (oud-) leden, (oud-)bestuursleden, (oud-)trainers, (oud-)officials en (oud-)vrijwilligers een feestelijke receptie en reünie op 24 juni aanstaande ..." Lees meer >>

Vervolg

Vanaf de oprichting in 1972 tot 1988 werd getraind en werden wedstrijden gezwommen in het 3-baans 20m-bad aan de Julianaweg te Middelharnis. In 1973 toen De Schotejil dus nog maar kort bestond, werd de Haringvliet Oversteek voor de eerste keer door de vereniging georganiseerd. Destijds werd gestart vanaf de ‘Hoornse Hoofden’ vlak voor de kust van Voorne-Putten. De finisch was in de buitenhaven van Middelharnis aan het Havenhoofd van Middelharnis. Afstand: ca. 4 kilometer. Ook in 1974 en 1975 organiseerde De Schotejil de Haringvliet Oversteek.

In de beginjaren ging het de Schotejil sportief gezien voor de wind. Dit blijkt wel uit het feit, dat in 1978 voor de 5e maal op rij de Eilandbeker werd gewonnen. In februari 1983 kwam De Schotejil voor het eerst officieel uit in één van de KNZB competities. In die beginperiode zwom de Schotejil in één van de regionale districtsafdelingen. Vanaf 1988 kreeg De Schotejil het zwembad van de Staver als thuisbasis. In dit bad wordt sindsdien ‘door de weeks’ getraind. In de jaren daarna ontstond er mede daardoor langzaam maar zeker ook een verdere ontwikkeling van het wedstrijdniveau. De Schotejil beschikt bovendien sinds begin jaren-90 over meerdere gediplomeerde KNZB-zwemtrainers. Succes bleef niet uit. Er kwamen klinkende resultaten op regionaal en later ook op nationaal niveau. Later werden zelfs Nationale titels behaald en Nederlands records gevestigd. In 2014 bereikte De Schotejil de A-klasse van de Verenigingscompetitie (VC), de op een na hoogste zwemafdeling van de KNZB. Op het hoogtepunt in 2017 eindigde De Schotejil als 11e in deze A-klasse wat een klassering opleverde bij de 30 best geplaatste zwemverenigingen van Nederland.

De wedstrijdploeg van de Schotejil komt behalve in competities en kampioenschappen ook in verschillende samenstelling in actie tijdens diverse toernooien. Ook hierbij zijn klinkende successen behaald. Zo werd in navolging van de successen van eerdere generaties wedstrijdploegen uit eind jaren-70 door de wedstrijdploeg anno 2019 voor de 19e keer op rij de Eilandbeker gewonnen. Sinds 2016 neemt de Schotejil wedstrijdploeg ook deel aan het ‘Doetse Kom’ toernooi in Giessenburg. Een wedstrijd in de open lucht’. De bijbehorende Doetse Kom Bokaal is eveneens alweer vier maal gewonnen.

Sinds 2016 heeft De Schotejil zich samen met De Gooye en De Stelle voor aantal gelegenheden georganiseerd als eilandelijk zwemteam onder de vlag van Start-Gemeenschap Goeree-Overflakkee (SGGO). Regionaal en nationaal wordt bij diverse officiële KNZB-wedstrijden onder deze naam uitgekomen. Als eilandelijk zwemteam eindigde een miniorenploeg (leeftijden tot 12 jaar) onder de naam Start Gemeenschap Goeree-Overflakkee (SGGO) in 2018 zelfs als 2e van Nederland in de Nationale Clubmeet Finale.

De Schotejil heeft sinds de oprichting in 1972 steeds gefunctioneerd met uitsluitend vrijwilligers. Zo waren in de loop der tijd bestuursleden en overige kaderleden, zoals trainers en officials veelal de ouders van zwemmers. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van zwemclub De Schotejil is er voor alle (oud-) leden, (oud-)bestuursleden, (oud-)trainers, (oud-)officials en (oud-)vrijwilligers een feestelijke receptie en reünie op 24 juni. Er zijn enkele toespraken en er is veel (oud) beeldmateriaal.

Jubileumreceptie z.c. De Schotejil

Datum: 24 juni 2022

Tijd: 19.30 - 22.00 uur

Locatie: Prieel de Staver, Sommelsdijk