1 juni 2022, Regio - De atleten van AV Flakkee zijn sterk aan het voorjaar begonnen. Na de winterperiode met de crossen en daarna de voorjaarsmarathons is het nu tijd voor baan- en wegwedstrijden. "Ricardo Sint Nicolaas is weer helemaal terug aan het front, hij imponeerde in de Verkerkloop Zwijndrecht door de grens van 32 minuten te doorbreken op de 10km. Een doel wat al enige tijd op zijn verlanglijst stond..." Lees meer >>

Vervolg verslag AV Flakkee

Nadat Sint Nicolaas in maart wat tobde met zijn enkel moest hij zijn planning omgooien, geen aanval op zijn marathontijd van 2.27u en ook mentaal was het even schakelen. Er volgden enkele weken waarin hij even wat afstand nam, iets minder kilometers en wat minder intensieve trainingen. Zo gaf hij het lichaam de kans om te ontladen, ook dat is belangrijk om vervolgens weer op te kunnen laden voor een reeks nieuwe doelen. Het lukte Sint Nicolaas om het goede ritme weer op te pakken en op Koningsdag resulteerde dat al in een mooie overwinning in de Vlietloop Oud-Gastel waar hij de halve marathon (21,1km) won in 1.10:29. “Dit voelde goed, vanuit hier kan ik weer nieuwe doelen stellen, eerst een 10km onder de 32min en dan in oktober mijn PR aanvallen in de marathon van Amsterdam.

De eerste kans om het doel op de 10km af te vinken was op woensdag 18 mei in Zwijndrecht waar de Verkerkloop gehouden werd, een groot evenement, 2000 deelnemers, veel publiek en een snel parcours dwars door het centrum. Om 20.15u klonk het startschot voor de 5 en 10km. Op de 5km was het nationale topatleet Roy Hoornweg die afgetekend won in een snelle tijd van 14.38min. De snelste Flakkeese loper was Eric Wolfert die als elfde finishte na 16.20min, een persoonlijk record van 9sec. “Het voelde sterk, de passen waren raak, hard gestart én hard gefinisht, dat zijn de mooiste!” Roland Schellevis volgde met 17.15min, hij boekt erg mooie progressie en gezien zijn snelle slotkilometer kan het wellicht binnenkort nog harder! Eric-Paul Boeters klokte een keurige 18.24min.

Intussen was de strijd op de 10km in volle gang. In de eerste ronde zagen we Nixon Fernandes uit Poortugaal fel openen, Christiaan van Beusichem (AV Flakkee) was de enige die in staat was om te volgen. Na de eerste ronde van 5km zagen we Van Beusichem als eerste doorkomen in 15.21min, hij had een klein gaatje geslagen op Fernandes die zijn snelle start ietwat moest bekopen. Sint Nicolaas volgde als derde en met 15.51min lag hij strak op schema. Vooraan was het Van Beusichem die met zijn soepele tred de wedstrijd naar zijn hand zette, hij won in een snelle tijd van 31.10min. Daarachter werd het spannend voor plaats twee, Sint Nicolaas had in de slotfase Fernandes bijgehaald en pakte met een ferme eindsprint de tweede plaats. Maar nog mooier was de tijd, want met 31.48min was hij geslaagd in zijn streven om onder de 32.00 te lopen. “Dit is geweldig, ik had mezelf drie maanden gegeven om er naartoe te werken, nu pak ik ‘m gelijk, fantastisch!” Freek Goedhart finishte na 40.04min en liet eveneens zien weer goed in vorm te komen.

Dat Sint Nicolaas op dreef is bleek op donderdag 26 mei, op deze winderige Hemelvaartsdag werd de 15km van Standdaarbuiten gelopen, onderdeel van het West-Brabant Loopcircuit. Vanuit de start ging Sint Nicolaas aan de leiding, samen met Okbarg Kidane, van oorsprong een Eritreeër die sinds enkele jaren in Nederland verblijft. De tactiek van Kidane is voornamelijk volgen en als het kan op het laatst toeslaan. “Het waaide flink en dan kost het best wel kracht om op kop te lopen, dus na 5km liet ik Kidane ook zijn kopbeurtjes draaien, zo help je elkaar ook aan een goede tijd.” Bij het ingaan van de laatste ronde, na 10km, voelde Sint Nicolaas dat hij nog over had, hij plaatste een versnelling en was los. Kidane was niet in staat om de atleet uit Oude-Tonge te volgen en moest uiteindelijk nog 1.21min toegeven op Sint Nicolaas die na 49.50min als winnaar over de finish kwam. “Ik sloeg op het juiste moment toe, zo pak ik de volle punten weer voor het klassement.”

Foto

Ricardo Sint Nicolaas (rode shirt) op weg naar 31.48min op de 10km in Zwijndrecht.