2 mei 2022, Middelharnis - Na twee jaar was het eindelijk weer zo ver: een echte Omloop van Menheerse! Veel lopers, veel publiek, ouderwets gezellig, inclusief de vertrouwde stem van speaker Kees van der Meijde die dit jaar een verrassende winnaar binnen mocht halen. Het was Lennen Jonker die de bloemen meenam naar Bruinisse. Bij de dames was er Flakkees succes, Laurey van den Berge maakte haar favorietenrol waar en won afgetekend. Lees hieronder het hele verslag >>

Verslag 46e Schipper Electro Omloop van Menheerse

De organisatie was al vroeg in de ochtend druk bezig om alles op te bouwen: “We zijn heel blij dat het weer kan, dus we zetten ons beste beentje voor!” Nadat de jeugd en de G-atleten de 600m en 1200m hadden gelopen zagen we de 231 lopers klaarstaan voor de 6,7km om de dorpskernen van Middelharnis en Sommelsdijk. Een aantal favorieten ontbrak, o.a. Ricardo Sint Nicolaas, Maikel Peeman en Christiaan van Beusichem, allen winnaars in de afgelopen jaren. Nadat Adri Schipper namens de hoofdsponsor om 10.30u het startschot loste vormde zich een kopgroep van vijf. We zagen John Arensman, Roland Schellevis en Eric Wolfert namens AV Flakkee en Lennen Jonker (Deltasport) met Marc-Jan van Heijst uit Hellevoetsluis. Bij de eerste achtervolgers zagen we o.a. Tom Groot en Edwin Stolk. Het waren de drie Flakkeese atleten die het tempo in de kopgroep bepaalden, de doorkomst na 2km was 6.48min. Dit tempo van bijna 18 km/h was voor Jonker en Van Heijst niets teveel gevraagd, zij namen het commando over en schakelden zelfs nog een tandje bij.

Deze versnelling werd de Flakkeese mannen teveel, Arensman was de eerste die eraf moest, Schellevis en Wolfert zaten ook op de limiet en lieten een paar metertjes. Wolfert probeerde nog eenmaal terug te komen maar strandde, en zo waren het Jonker en Van Heijst die op jacht gingen naar de overwinning. De 33-jarige Jonker, groot van postuur, was ontketend, met krachtige passen raasde hij over de Rottenburgseweg en de pas 20-jarige Van Heijst had het zwaar, maar liep op het oog soepeler. Pas op de Oostdijk, met nog 500m te gaan, was het Jonker die met een versnelling een gaatje sloeg, met 20 km/h ging hij op de finish af waar hij na 21.53min onder luid applaus als winnaar de streep passeerde. Van Heijst werd met 22.00min knap tweede. “Ik deed hiervoor ook triathlons, sinds kort richt ik me wat meer op het hardlopen en dat gaat duidelijk erg goed,” zo lachte de winnaar.

De snelste Flakkeese atleet was Eric Wolfert op de derde plaats in 23.23min. “Voor mij is het mooi dat dit alweer lukte zo kort na de marathon!” Schellevis had keurig meegestreden in de kop en finishte als vierde in 23.34min, Arensman volgde met 23.55min op plaats vijf. Adriaan Koole (24.07), Tom Groot (24.13 ) en Edwin Stolk (24.16) waren op plaats zeven, acht en negen de overige Flakkeese lopers in de top-tien. Als dertiende overall was het Laurey van den Berge die in 25.19min de winst bij de dames pakte. “Ik ben blij met de overwinning maar het ging niet vanzelf, vorige maand had ik een stevige griep en het herstel daarvan valt tegen, het was vandaag hard werken om het tempo erin te houden.” Toch hield Van den Berge een riante voorsprong op de nummer twee, Samantha van Tuijl uit Dirksland, zij finishte na 27.25min, Joy Droogsma uit Vlissingen was de derde dame met 27.38min.

Foto's
Foto 1: De kopgroep na ruim 2km met Jonker, Van Heijst, Wolfert en Schellevis.

Foto2: Laurey van den Berge op weg naar de overwinning bij de dames.