Oude-Tonge - Als je de sportschool van Achmed Rashid binnenstapt, voel je je meer dan welkom. Dat zit 'm in de man Achmed, in zijn personeel en ook in de prettige uitstraling van zijn fitnesshal. Als klein jongetje vluchtte hij met zijn ouders uit Irak. Via vele AZC-centra kon het gezin zich na een aantal jaren vestigen in Middelharnis. "Het cultuurverschil maakte dat niet altijd even makkelijk." Lees meer >>

Vervolg

Als puber ging hij kickboksen en werkte hij in een sportschool waar hij opklom tot bedrijfsleider. Ondertussen studeerde hij economie. Maar hij kwam erachter, dat hij liever met mensen dan met cijfers werkte. Dus in de avonduren haalde hij zijn diploma’s voor fitnesstrainer. Een droom bleef aan hem knagen: als kind droomde hij al van een eigen zaak. Waarom geen eigen fitnesschool? Met Qredits, een organisatie waar koningin Maxima achter staat, lukte het hem om financiering te krijgen en kon hij de sportschool in Oude Tonge overnemen, die hij omdoopte in Focus Health & Fitness. Hij ‘refreshte’ het hele gebouw en was net klaar toen er door kortsluiting in een naburig pand brand uitbrak. “Zoveel effort en in een dag stort alles in elkaar. Maar huilen doe ik één dag en de volgende dag ga ik weer knallen! Ik wilde een doorstart maken, want er stonden een paar honderd sporters op straat. Het was te gek wat er toen gebeurde: van alle kanten kreeg ik steun: inzamelingsacties, hulp van bedrijven een benefietavond en vier weken later kon ik 500 m verderop starten met een nieuwe school.”

“Een jaar zaten we op de nieuwe locatie en toen kregen we de coronacrisis. Ik ga echt tot het bittere eind en probeer positief te blijven. Er komt een keer dat we weer open mogen, hield ik mezelf en mijn personeel voor. Ik wilde ze graag behouden, dat was mijn doel. Met veel improviseren hebben we digitale lessen aangeboden en als het buiten kon, gaven we les in de open lucht. Veel klanten zijn ons trouw gebleven en "Met name dankzij onze trouwe klanten zijn we overeind gebleven. De overheidssteun was fijn, maar geen redding."

Wat hij geleerd heeft van de afgelopen jaren? “Een ding heeft covid ons geleerd, dat het belangrijk is voor onze weerstand om gezond te eten en ons bewust te zijn van een gezond lichaam. Zelf heb ik geleerd dat je als ondernemer niet op één paard moet wedden, dus ik heb een nu ook webshop opgezet met voedingssupplementen. O ja, en voor de rest, ben ik een redelijk neutraal kiezer! Ik kies wat voor mij het belangrijkst is.’’

Foto: Op de foto zit u van links naar rechts: Djoeke de Haan, Jeffrey Verlegh, Lenny Vroegindeweij, Achmed, Achmed Rashid.

Tekst: Janet Parlevliet, D66 GO