19 februari 2022, Regio - Na een onderbreking van twee maanden werden deze maand de atletiekwedstrijden weer opgestart. In de Zeeuwse Crosscompetitie ging de strijd verder met de 49e Deltacross Westenschouwen en ook waren er diverse wegwedstrijden. Op beide fronten toonden de atleten van AV Flakkee aan dat ze in de tussentijd allerminst stil hebben gezeten! Lees meer en bekijk de foto's >>

Deltacross Westenschouwen

In de mooie boswachterij van Westenschouwen werd zaterdag 12 februari de Deltacross georganiseerd. Het parcours was anders dan voorgaande edities, in plaats van één grote ronde was er nu gekozen voor drie ronden van totaal 9,7km. De korte, zanderige, klimmetjes maakten het pittig voor de ruim 300 deelnemers. Om 12.30u werd er gestart met de jeugdonderdelen. Elisha Kroos werd elfde bij de C-pupillen, Jet Joppe pakte namens AV Flakkee de tweede plaats bij de B-pupillen, Fem IJtsma werd vierde. Bij de A-pupillen finishte Karlijn Bezuijen als vierde en Iris Dagevos werd vijftiende. Bij de meisjes C-junioren finishte Sophie van de Putte als zevende, Dani IJtsma werd tiende bij de D-junioren en Zedie Joppe finishte als zesde bij de C-junioren. Op de korte cross 2km liet thuisloper Tommy Staal zien dat hij nog altijd over zeer veel talent beschikt, de 27-jarige atleet domineerde van begin tot eind en won na 6.32min, Bereket Petersen (Goes) werd tweede, zijn achterstand was 45sec! Edwin Stolk finishte als achtste in 8.03min en Bert Joppe volgde als vijftiende in 9.25min.

Op de lange cross 9,7km was het Erwin Harmes die er ouderwets hard invloog. Na één ronde konden alleen Yennick Wolthuizen (Ouddorp) en Eric Wolfert (AV Flakkee) het tempo van de Middelburger volgen. In het begin van ronde twee moest Harmes zijn snelle start bekopen, hij loste bij de kop waar Wolfert nu het tempo bepaalde met Wolthuizen nog in zijn kielzog. Net voor het ingaan van de slotronde plaatste Wolthuizen een versnelling, hij sloeg een gaatje op Wolfert die sterk liep maar er niet in slaagde om de viervoudig Nederlands Kampioen duatlon nog terug te halen. Wolthuizen won in 35.50min, Wolfert finishte op 18sec als tweede en de strijdlustige Harmes eindigde als derde op 39sec van de winnaar.

Bij de dames was er eveneens Flakkees succes, Laurey van den Berge toonde opnieuw aan dat het crossen haar zeer goed afgaat. Een week eerder won ze de Atledocross in Dongen op een kletsnat en blubberig parcours. In de Deltacross liep ze eenvoudig naar de winst in 40.04min, de Zeeuwen Monica Sanderse (41.27min) en Monique Verschuure (43.55min) maakten het podium compleet. Roland Schellevis liep lang samen met Van den Berge, hij had een sterk eindschot en won in het slot nog een aantal plaatsen om zo als 14e te finishen in 39.22min. André Melissant passeerde de streep als 24e met een tijd van 41.31min.

Hoekse Tunnelloop 25km

Met de voorjaarsmarathons in april weer in het vizier werd zaterdag 5 februari in Oud-Beijerland de Tunnelloop 25km gehouden. Om 10.00u werden 157 lopers weggeschoten vanaf de atletiekbaan van AV Spirit. Het was Harmen den Boer uit Bleiswijk die het voortouw nam en hij kreeg gezelschap van Eric Wolfert namens AV Flakkee. Het tweetal ging in gezwinde pas over de dijkjes van de Hoekse Waard. Na 12km was er de dubbele passage van de Heinenoordtunnel, heen en gelijk weer terug, na de pittige klim was het Den Boer die een gaatje had geslagen op Wolfert die na 15km een prima doorkomst van 55.20min noteerde. Op de terugweg stond er een straffe tegenwind, Wolfert moest zich even herpakken en intussen waren het Mark de Munter (PAC R’dam) en voormalig AV Flakkee atleet Peter Pollemans (Olympus Naaldwijk) die door zeer goed samen te werken na 21km de aansluiting bij Wolfert realiseerden. Den Boer zag zijn voorsprong niet meer in gevaar komen en won na 1.31:57, Pollemans (1.32:58) en De Munter (1.33.02) hadden met een snelle slotkilometer Wolfert nog achter zich gelaten, hij finishte als vierde in 1.33:29, een gemiddelde van 16,0 km/h. “Het voelde erg goed, dit geeft vertrouwen voor de marathon.” John Arensman finishte als achtste na 1.40:53, eveneens een sterke prestatie.

Valencia 10km & Amsterdam 10km

Voor Maikel Peeman ligt de focus op de landelijke wedstrijden, sinds vorig jaar is hij een vaste waarde in de nationale top, zo maakte hij indruk met zijn 5e plaats op het NK 10.000m waar hij een razendsnelle 29.01min noteerde. In de periode dat er geen wedstrijden waren werden koos Peeman met een aantal snelle Nederlanders voor een 10km in Valencia. Op zondag 9 januari startte hij in een internationaal veld. Na wat dringen in de eerste meters maakte Peeman met zijn krachtige, grote, passen snelheid onder de Spaanse zon. Na 5km klokte hij een snelle doorkomst van 14.39min en na een sterk tweede deel finishte hij als 57e in 29.38min, een gemiddeld tempo van 20,2 km/h! Dat de atleet uit Sommelsdijk dit niveau beheerst liet hij zondag 12 februari opnieuw zien, in Amsterdam werd een 10km gehouden op het wielerparcours van sportpark Sloten. Het NK in Schoorl was afgelast maar gezien het sterke startveld werd dit beschouwd als het alternatieve NK. Peeman liet opnieuw zien dat hij met de besten meekan, met 14.45min om 14.50min was er nauwelijks verval tussen de eerste en tweede 5km. Het resulteerde in een knappe zevende plaats in 29.35min. “Dit voelt als de basis, er zit nog rek in mijn trainingen, als ik die kan uitbouwen kan ik in de zomer nog snellere tijden lopen,” zo klonk het gemotiveerd!

Foto's

Foto 1: Laurey van den Berge op weg naar de winst in de Deltacross.

Foto 2: Maikel Peeman finisht als zevende op het NK 10km in Amsterdam.

Foto 3: Eric Wolfert en Yennick Wolthuizen strijden om de winst in de Deltacross Westenschouwen.