Middelharnis - Het wedstrijdseizoen van atletiekvereniging AV Flakkee is nog maar net begonnen, maar voor Maikel Peeman kan het al niet meer stuk. Begin mei gaf hij direct zijn visitekaartje af bij de nationale topatleten door de 5000m van de Ter Specke Bokaal in Lisse te winnen in 14.07min. "Zaterdag 12 juni jl. werd er opnieuw een geweldig hoofdstuk toegevoegd aan het loopavontuur, een vijfde plaats op het NK 10.000m in een geweldige 29.01:02 die hem een ticket opleverde voor het EK onder 23jr!" Lees hieronder het hele verslag door AV Flakkee.

Dat de prestatie in Lisse geen toevalstreffer was bewees Peeman een week later al in Utrecht waar hij zondag 16 mei op de 3000m in actie kwam. Peeman ging sterk mee met de kop, moest bikkelen in het slot, en werd knap vierde. Met 8.18:23 (21,65 p/u) zette hij opnieuw een toptijd neer, een verbetering van zijn persoonlijk record van maar liefst 10sec! In deze grootse vorm reisde Peeman zaterdag 29 mei af naar Nijmegen voor de 5000m van de Next Generation Games, een baanwedstrijd die al jaren de absolute top trekt. Achter de snelle Afrikanen vormde zich een grote groep met Nederlandse toppers, daarin zagen we Peeman namens AV Flakkee prachtig meegaan. Het tempo was wisselvallig en pas in het slot werd er echt strak doorgelopen. Eén seconde achter profatleet Bjorn Koreman finishte Peeman als elfde in 14.05:70, 2sec sneller dan in Lisse en een tijd onder de 14min lonkt!

Na deze fantastische, en veelbelovende, prestaties trainde de 22-jarige atleet uit Sommelsdijk gestaag door. De belangrijkste snelheidstrainingen deed hij samen met Floris Willeboordse uit Middelburg. “Het is goed om met lopers van hetzelfde niveau te trainen, samen maken we elkaar beter en het is nog gezellig ook!” Zaterdag 12 juni stond met rood omcirkelt op de kalender, de dag van het NK 10.000m op de baan in Leiden. “De limiet voor het Europees Kampioenschap tot 23jr staat op 29.30min, als ik mijn tijden op de 5000m bekijk zou het in theorie moeten kunnen, dus ik ga ervoor!”

De omstandigheden waren goed, 19 graden, lichte wind en een zeer sterk startveld van 31 toppers, waaronder ook een aantal snelle Duitse, Franse en Belgische atleten die uiteraard niet in aanmerking kwamen voor de Nederlandse titel maar wel voor een snelle tijd gingen. Om 19.35u klonk het startschot en Peeman schoof keurig mee in de tweede groep met alle grote namen zoals Benjamin de Haan, Frank Futselaar en Bjorn Koreman. Na 3000m zagen we de groep wat uitdunnen, vaak zijn dit atleten die even gokken om mee te gaan maar vervolgens aanvoelen dat het tempo te hoog ligt. Peeman zat achteraan het groepje maar bleef er wel bij, na 5000m klokten ze een doorkomst van 14.27min, het ging dus serieus hard en het werd nu spannend of hij dit in de tweede, beslissende, helft kon volhouden.

Het tempo werd intussen flink opgeschroefd door Benjamin de Haan die uiteindelijk de titel zou pakken in 28.31min. Peeman bleef strakke rondetijden noteren en zat nog in de buurt van Bjorn Koreman die onlangs al 28.37min liep, dat Peeman bij zulke mannen liep was een goed teken! Het werd echter nog mooier, Peeman liep met zijn imposante passen weg bij het groepje en gaf ook Koreman het nakijken! Alle remmen gingen los en Peeman gaf alles wat hij nog had in de slotfase! Het was schitterend om de Flakkeese topper op dit niveau te zien strijden, aan het gelaat te zien was het afzien in het slot, maar de wil was groot! Met een sterke slotronde finishte hij na 29.01:02, twaalfde overall en vijfde op het NK! Een tijd onder de 30min is al magisch maar nu lonkt zelfs de grens van 29min. Met deze bijzondere tijd dook hij ruim onder de EK limiet! “Dit is fantastisch, ik liep heel makkelijk en mag volgende maand naar Tallinn (Estland) om daar namens Nederland te strijden, ik kijk er enorm naar uit, nu eerst nog even genieten van deze mooie avond!”

Foto: Maikel Peeman (8) in zijn gekende stijl op weg naar de EK limiet.