12 april 2021, Ooltgensplaat - Voetbalvereniging OFB organiseerde samen met RKC Waalwijk en Samen RKC een clinic voor de jeugdleden van OFB. "Ondanks dat het die dag Goede Vrijdag was, en veel gezinnen een weekend weg waren, was ongeveer 68% van de jeugdleden aanwezig bij de clinic." Deze activiteit werd georganiseerd in het kader van het 75 jarige bestaan van de club. Lees hieronder het hele verslag.

Verslag

"Al enkele weken geleden werd deze activiteit aangekondigd op de sociale media kanalen van de club. Op Instagram, Facebook en Twitter was te zien dat de activiteit zou plaatse vinden. Tijd voor een bezoek aan Ooltgensplaat.

Bij aankomst bij het sportcomplex Oeltgen valt direct de blauwe materiaalbus van RKC Waalwijk / Samen RKC op. We hebben een afspraak met Jan Willem, die buiten het hek te wachten staat. Jan Willem is vandaag de contactpersoon namens OFB. Samen betreden wij het complex en zien we dat de jeugdleden van OFB in groepen worden verdeeld om te starten met de clinic.

Op de vraag waarom OFB een clinic organiseert met RKC, antwoordt de contactpersoon: “OFB is een amateurconvenant partner van RKC Waalwijk en Samen RKC. Samen RKC is de maatschappelijke tak van RKC die zich inzet om te jeugd in Waalwijk en verre omstreken aan het bewegen te krijgen. Enkele jaren geleden zijn wij lid geworden van het amateurconvenant. Als je als voetbalclub lid bent van het convenant, kun je een beroep doen als vereniging op de expertise die RKC heeft. Zeker als kleine club is dat erg fijn. Leuk voordeel is dat je als club mee kan doen aan activiteiten die door RKC worden georganiseerd. Onze JO10 heeft 2 jaar geleden bijvoorbeeld meegedaan aan de Pupillen Cup van RKC in het stadion in Waalwijk, waar zij een knappe 3e plaats veroverden. Ook mogen wij jaarlijks met de club een wedstrijd bijwonen in Waalwijk. RKC is ook voor verenigingen een toegankelijke club, zodat er als club ook makkelijk met spelers gesproken kan worden. Keeper Etienne Vaessen is al enkele keren in Ooltgensplaat geweest tijdens een toernooi om de prijzen uit te reiken”.

We lopen rond het veld, en het valt op dat de spelers enthousiast en gretig zijn. Het is duidelijk te zien dat ze zin hebben in deze clinic. Jan Willem merkt op, dat in de afgelopen maanden gelukkig de jeugd van OFB kon blijven trainen ondanks de Corona maatregelen. Dit was erg fijn voor de jeugd, zeker de oudere jeugd van de middelbare school. Zo konden zij ook in beweging blijven.

Sporadisch staan buiten het sportcomplex, op gepaste aftand van elkaar, ouders te kijken naar de verrichtingen van hun kinderen. Bij navraag bij de ouders komen wij te weten dat OFB in de afgelopen jaren steeds meer een voetbalclub is geworden waarbij alle dorpsgenoten zich prettig voelen. “De vroegere voorzitters Leo Zwachakelen en Arie van der Vliert hebben daar een hele belangrijke invloed in gehad. Zij organiseerden bijvoorbeeld ook avonden voor ouders, maar legden ook verbinding met de beide scholen van het dorp“, aldus een ouder. Een andere ouder langs de lijn beaamt dit: “Het zou vroeger ondenkbaar zijn geweest dat bijvoorbeeld in het bestuur van de Christelijke school 2 personen zitten die een aantal jaar geleden nog in het 1e van OFB hebben gespeeld. Nu zitten met Cornelis en Pim 2 oud-spelers van OFB in het bestuur”. De contactpersoon, die tevens leerkracht op een van de scholen is, zegt dat de lijnen naar de scholen erg kort zijn: “Als we als school een activiteit op een veld van OFB willen organiseren, kan dat altijd. 2 jaar gelden kwam de Techniektruck naar onze school, maar die kon niet staan in de omgeving van de school. Die dag heeft de truck bij OFB gestaan, waarbij wij ook gebruik mochten maken van de faciliteiten van de club.” We merken aan deze gesprekken dat OFB echt een dorpsclub is.

Op het veld is het tijd voor een pauze.

De jeugd en de trainers doen zich tegoed aan drinken en fruit dat door het bestuur beschikbaar is gesteld. Als we met de jeugdleden een gesprek voeren, blijkt dat zij het enorm naar hun zin hebben. Naast de leuke oefeningen die er zijn, vonden ze het ook geweldig dat de mascotte van RKC Waalwijk naar Ooltgensplaat is gekomen.

Tijd voor de tweede helft van de clinic. De jeugd gaat weer richting het veld, wij lopen de andere kant op.

De contactpersoon neemt ons namelijk mee naar binnen. In de afgelopen weken is de binnenkant de accommodatie grondig vernieuwd. Het ziet er schitterend uit. Jan Willem: “Hulde voor alle vrijwilligers die dit gedaan hebben. Er is keihard gewerkt om deze vernieuwing voor elkaar te krijgen.” Het resultaat is echt geweldig, jammer dat het publiek dit nog niet kan zien. We hopen met de vereniging dat als het veilig kan, (met inachtneming van de regels rondom Corona) er weer wedstrijden gespeeld kunnen worden op het sportcomplex en publiek de kantine kan zien.

Binnen in de kantine ligt een plaatje met het jubileum logo van OFB. Op 26 mei bestaat de club 75 jaar. De plannen die er waren om dit jubileum groot aan te pakken met heel de club, zijn op dit moment niet haalbaar. Toch zal er de komende tijd nog het een en ander gebeuren in het kader van het 75 jarig bestaan.

Terwijl we naar buiten lopen, zien we een bord hangen dat OFB een samenwerkingsclub is van Feyenoord. De contactpersoon vertelt daar het volgende over: “Op papier is dat inderdaad zo, maar in de praktijk werken wij graag samen met alle clubs die ons willen ondersteunen. Zo is Sparta Rotterdam in de afgelopen 2 jaar ook al 2 keer op ons sportcomplex geweest om een clinic voor de jeugd te verzorgen. En de Sparta Vrouwen hebben hier ook een keer een wedstrijd gespeeld.”

Als we opmerken dat dit toch wel erg bijzonder is voor een kleine club, glimlacht Jan Willem.

“Wij merken dat de gemoedelijkheid, openheid en het vertrouwen in elkaar bij OFB heel erg gewaardeerd wordt door de profclubs. We hebben nu hele goede contacten met de verschillende mensen bij Sparta en RKC”.

Buiten starten de jeugdleden aan de laatste activiteit: de penaltybokaal. Een van de trainers van RKC staat op het doel en probeert zoveel mogelijk ballen tegen te houden. Uiteindelijk blijven 4 winnaars over, die allemaal een RKC shirt ontvangen en een kleine voetbal. Wat een mooie prijzen; de winnaars zijn er trots op!

Dan is het tijd om het sportcomplex te verlaten, maar niet nadat we zien dat alle jeugdleden een van te voren klaargemaakt bolletje mee naar huis nemen. Goed geregeld voor de jeugdleden.

Op het parkeerterrein zien we dat jeugdleden volop selfies maken rondom de RKC bus en dat vrijwilligers helpen bij het opruimen van de materialen.

Het was een mooie activiteit voor de jeugdleden van OFB."