15 augustus 2020, Regio - Nu er weer baanwedstrijden worden georganiseerd hebben ook de atleten van AV Flakkee weer doelen om naartoe te werken. Op de baan van sportpark Maarschalkerweerd in Utrecht werd vrijdag 7 augustus de derde Track Meeting van dit seizoen georganiseerd, een mooie opstap voor de organisatie die het slotweekend van augustus ook het NK verzorgt. "Ricardo Sint Nicolaas zette namens AV Flakkee een bijzonder mooie tijd neer op de 5000m." Lees hieronder het hele verslag.

Vervolg

Overdag was het met 36 graden extreem warm en in de avonduren zakte het kwik erg langzaam, toen de zon eenmaal onder was stond er nog altijd 27 graden op de meter. “Ik ga zeker proberen om mijn persoonlijk record van 15.38min aan te vallen maar als ik zie hoe zwaar sommige atleten het hebben blijf ik even voorzichtig,” aldus Sint Nicolaas. De snelste serie werd gewonnen door Filmon Tesfu in een tijd van 14.07:09, totaal bleven vijftien lopers onder de grens van 15.00min, wat ook laat zien dat deze wedstrijd zeer sterk bezet was. Om 22.00u klonk het startschot voor de tweede serie van 23 atleten met daarbij Sint Nicolaas die uitstekend vertrokken was. In de eerste kilometer zagen we hem keurig rond plaats zeven volgen in een groepje. De doorkomst na twee km was 6.18min, een veelbelovende start! Er werd goed samengewerkt waardoor het tempo zeer strak bleef, gaandeweg de ronden werd er zelfs wat versnelt. Sint Nicolaas liep erg soepel en ging ogenschijnlijk makkelijk mee in het tempo, met 12.25min na 4km was een PR in de maak. De atleten in zijn groepje versnelden hard en Sint Nicolaas moest nu echt alles geven om bij te blijven, maar het lukte! Met een sterke eindsprint zette hij een fantastische 15.26:91 (19,3 p/u) op de klok. “Dit is super, afgelopen voorjaar was ik in topvorm voor de marathon, die ging helaas niet door, maar nu deze mooie 5000m, dat geeft toch voldoening en beloning voor de vele trainingsuren!”

Na deze topprestatie was het de beurt aan Eric Wolfert die in de derde serie van de 5000m in actie kwam. “Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt, het is echt benauwd, ik ga iets rustiger starten dan anders.” De eerste km ging geheel volgens plan in 3.20min, daarna zakte het tempo van zijn groepje wat in. Dat ging Wolfert te langzaam, hij nam nu zelf het initiatief en bracht het tempo weer terug naar 3.20 p/km. De andere atleten konden niet volgen waardoor Wolfert al snel in de wedstrijd alleen tussen twee groepjes liep. Het tempo bleef weliswaar stabiel maar dit was niet gunstig om zuinig de rondjes door te komen. Pas in de vierde km kreeg Wolfert weer aansluiting van achteren. “Eenmaal in de slipstream van het groepje voelde het weer vrij makkelijk, normaal zit ik in deze fase veel dieper in de reserves, ik denk dat de hitte dat nu niet toeliet, die haalt de pit eruit.” Met een goede slotkilometer van 3.15min finishte Wolfert na 16.48:58. “Voor nu oké, maar het kan zeker harder!”

Donderdag 23 juli werd in Hilversum een baanwedstrijd 800m georganiseerd. Namens AV Flakkee waren Edwin en Ruth Stolk en André van der Meijde afgereisd naar het Gooi. “Er zijn nu bijna geen wedstrijden en je zoekt toch een doel, voor mij is dat het NK masters waar ik in de categorie 45-50jr zal meedoen. Het is al jaren geleden dat ik een 800m gelopen heb dus ik ben beniewd!”, aldus de zeer ervaren Edwin Stolk die na vele jaren atletiek nog altijd veel plezier heeft in de sport. Het lukte hem om zijn race goed in te delen, de eerste 500m volgde hij de groep en met een mooie eindsprint finishte hij na 2.21:42. Ruth Stolk finishte na 3.17:93 en André van der Meijde passeerde de streep na 3.29:34. De Flakkeese ploeg hoopt donderdag 20 augustus bij Rotterdam Atletiek een baanwedstrijd 3000m te lopen, gezien het topdeelnemersveld liggen er kansen, zeker als de temperatuur een beetje zakt.

Foto's

Foto 1: Ricardo Sint Nicolaas (roze tenue) op weg naar een toptijd op de baan in Utrecht.

Foto 2: Eric Wolfert maakt tempo op kop van zijn groepje.