12 maart 2020, Middelharnis/Vlissingen - "Het Nollebos in Vlissingen vormde zaterdagmiddag 29 februari het decor voor de zevende en afsluitende wedstrijd in de Zeeuwse Crosscompetitie: de Kustcross. Na een winter lang strijd werden de degens nog eenmaal gekruist. Met name in het begin van het programma teisterde slecht weer de deelnemers, de oogst voor AV Flakkee mocht er desondanks zijn, één eindoverwinning, 1x zilver en 1x brons." Lees hieronder het hele verslag.

Vervolg verslag

"Een harde wind, een regenbui, ja, inmiddels kijken we er niet meer van op na al die weken. Maar uitgerekend toen de jeugd startte werden de omstandigheden heviger, harde rukwinden in combinatie met regen- hagelbuien, loodzware omstandigheden voor de jonge atleten! Daphne Joppe was al zeker van de overwinning in het eindklassement bij de A-pupillen. Toch liet ze het in de finale niet afweten, ze pakte ook hier de winst en mocht daarna trots de gouden medaille in ontvangst te nemen. Broer Zedie Joppe werd vijfde bij de D-junioren en in het klassement eindigde hij op de vierde plaats in deze categorie. Luuk Broekhuis toonde in deze wedstrijd dat hij de stijgende lijn te pakken heeft, met een zesde plaats bij A-pupillen zat hij opnieuw goed voorin en het leverde hem zelfs een derde plaats op in het eindklassement. Intussen was het droog geworden en kon rond 13.45u de korte cross starten. Het parcours was er niet bepaald op vooruit gegaan, veel plassen en gladde, blubberige, stukken op de smalle paadjes. Bereket Petersen (AV 56) maakte zijn favorietenrol waar en pakte na 3,3km de winst in 12.02min. Edwin Stolk liep een keurige wedstrijd en eindigde als zevende in 13.32min, Bert Joppe finishte als 16e in 16.18min.

Het slotstuk van de middag was de lange cross, drie ronden met een totaal van 10km. Eric Wolfert, Laurey van den Berge en Jeroen Stoop waren namens AV Flakkee vertegenwoordigd in het startveld met Zeeuwse toplopers. Het waren Erwin Adan, Erwin Harmes en Yunis Stitan die in de eerste ronde de kopgroep vormden, Wolfert kwam bij de start in het gedrang maar na een stukje achtervolgen had hij zich bij het tweede groepje gevoegd met o.a. Sander d’Hont en Martijn de Kok. In de voorhoede viel Stitan uit de wedstrijd met een blessure, hij was al zeker van de winst in het eindklassement maar had uiteraard deze afsluitende cross graag goed afgesloten. Nu was het Erwin Harmes die kon profiteren en de winst behaalde na 36.29min, Erwin Adan werd tweede met 37.27min en bleef daarmee net uit de greep van d’Hont en Wolfert. In de tweede rond had Wolfert met een versnelling het groepje flink uit elkaar gelopen, samen met d’Hont streed hij nog om de derde plaats. De opponent uit Zeeuws-Vlaanderen was ditmaal net iets sneller, met 37.44min bleef hij Wolfert 6sec voor. “Het was een prachtige competitie, ik heb sterker gelopen dan andere jaren en heb hiermee een hele goede basis gelegd voor de marathon Zeeuws-Vlaanderen op zaterdag 18 april”, aldus de 29-jarige atleet uit Sommelsdijk die in het eindklassement tweede werd, achter Yunis Stitan. Bij de dames was het Monica Sanderse uit Vlissingen die van kop af aan de wedstrijd domineerde, met 41.49min was ze te snel voor Laurey van den Berge die namens AV Flakkee de tweede plaats pakte in 43.32min. “Ik voelde al snel dat Monica te snel ging, ik heb niet geforceerd en goed op mijn eigen tempo gefocust”. Jeroen Stoop finishte na 46.04min, hij kon terugkijken op een mooie, constante, race.

Voor een aantal atleten van AV Flakkee ligt deze weken de focus op de marathon, Freek Goedhart en Roland Schellevis starten in Rotterdam op zondag 4 april. Eric Wolfert richt zijn pijlen op de marathon Zeeuws-Vlaanderen op zaterdag 18 april en een dag later zullen Ricardo Sint Nicolaas en Christiaan van Beusichem vertrekken in de marathon van Enschede. De vorm is bij allen zeer goed, voor Van Beusichem en Sint Nicolaas wordt de grens van 2.30u speelbaar, iets wat tot nu toe pas één Flakkeeënaar lukte, Eef Kooman liep in 1992 naar 2.28u."

Foto:

Eric Wolfert (l) eindigde tweede in het eindklassement, Laurey van den Berge (r) finishte tweede in de Kustcross.V