Goeree-Overflakkee - De voetbalverenigingen op Goeree-Overflakkee krijgen, als het aan de gemeente ligt, meer zelf de touwtjes in handen. "De bedoeling is dat de dertien clubs vanaf 1 januari 2023 zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de velden." Dat voorstel kregen de verenigingsbesturen maandagavond 13 januari in Het Rondeel. Lees hieronder meer.

Ruilen

In ‘ruil’ krijgen de clubs jaarlijks per veld een reële gemeentelijke bijdrage op basis van de KNVB-normen. Het gaat om geld voor dagelijks onderhoud én voor een ‘spaarpotje’ voor groot onderhoud. Dat laatste wordt mogelijk gemaakt door de huurprijs per veld naar een symbolische één euro te zetten.

Voor het zover is, krijgen alle voetbalaccommodaties eerst een opknapbeurt om alle kleedkamers, kantines en velden in orde te maken. Voor deze kwaliteitsimpuls heeft de raad 6,6 miljoen euro vrijgemaakt. De gemeente verwacht hiermee na de zomer van 2022 klaar te zijn. Het werk wordt zo veel mogelijk uitgevoerd in de zomerstops.

Kans

Een historisch moment”. Wethouder Berend Jan Bruggeman (Sport) herhaalde maandagavond die drie woorden van burgemeester Grootenboer. Ze sprak dit uit nadat afgelopen november het bijbehorende raadsvoorstel Harmonisatie Voetbalverenigingen werd aangenomen. Na jaren van pittige discussies was er eindelijk schot in de zaak. “We moeten aan de bak”, zo hield Bruggeman de 27 vertegenwoordigers van de clubs voor. Hij wees naar de toekomst. “Dit is een kans.”

Op dit moment heeft elke vereniging andere afspraken met de gemeente over eigendom, onderhoud en bekostiging van de sportparken. De wens voor het creëren van ‘een gelijk speelveld’ bestaat al vanaf de gemeentelijke fusie op 1 januari 2013. Een eerder bedachte oplossing – aanleg van kunstgrasvelden - liep uit op een teleurstelling.

Vragen

Maandagavond was er sprake van een constructieve bijeenkomst. Er leven wel vragen. De voetbalbesturen gaven bijvoorbeeld aan dat ‘een gelijke beginsituatie onmogelijk is’ omdat bijvoorbeeld de ene club een oude kantine heeft terwijl een andere club in een bijna nieuw onderkomen zit. Een streep onder het verleden is nodig, zo werd opgemerkt.

De gemeente gaat ook uit van ‘maatwerk’. Zo kunnen clubs bij de gemeente aankloppen als ze bijvoorbeeld ‘uit hun jasje groeien’ of door krimp een veld af willen stoten.

Elke vereniging kreeg na de bijeenkomst het voorstel voor de eigen club om dat intern door te spreken. Vanaf de tweede week van februari gaat de gemeente met de clubbesturen om tafel. Ook wordt dan de voorgestelde kwaliteitsimpuls doorgesproken.

Bron gemeente Goeree-Overflakkee