15 augustus 2019, Ouddorp - Vrijdag 9 augustus waren het strand en de duinen van Ouddorp het prachtige decor voor de 35e editie van de Bloemfontein Strandloop Ouddorp. Het publiek werd getrakteerd op een spannende strijd tussen de toplopers, Yunis Stitan uit Dreischor toonde zich na 10km de sterkste, bij de dames won Laurey van den Berge. Lees hieronder een heel verslag, door AV Flakkee.

Verslag Strandloop

"Voor de start sprak Stitan over zijn baanseizoen. “Ik ben teleurgesteld over hoe de 800/1500m zijn gegaan, de laatste wedstrijden gingen niet goed waardoor ik mezelf deze week echt moest oppeppen om te trainen. Eerst zou ik vanavond in Utrecht een baanwedstrijd lopen maar om verdere teleurstelling te voorkomen sla ik die over en ga ik hier lopen, zonder verwachtingen, onbevangen erin”. Namens Flakkee stond Maikel Peeman als voornaamste kanshebber aan de start, hij won de Strandloop in 2017 al eens. De weerberichten gaven voornamelijk veel regen en harde wind af maar dat bleef de lopers bespaart. Wel was het met 26 graden benauwd warm, in combinatie met het zware parcours was de hitte een serieuze factor. Nieuw dit jaar was de wandeltocht 10km, de organisatie was blij verrast met 107 enthousiaste deelnemers en is voornemens dit onderdeel volgend jaar nog breder op te zetten.

Om 19.30u waren 216 atleten vertrokken voor de 10km of 4km hardlopen. Het waren Stitan en Peeman die in de eerste meters flink gas gaven, toen zij na 300m wat temporiseerden konden Yennick Wolthuizen, Ricardo Sint Nicolaas, Eric Wolfert (allen AV Flakkee) en Cornelis Chatzioannou (AV Passaat) aansluiten. Edwin Stolk (Flakkee) zat er als koploper van de 4km ook bij. De favorieten keken de kat wat uit de boom maar Wolthuizen schudde de boel wakker met een versnelling. Dat was voor Wolfert net te veel van het goede, hij koos eigen tempo. Na 2km begonnen de lopers aan het langste stuk strand van 3km. Het was afgaand water maar dit was niet direct een voordeel. “De vloedlijn lag misschien wel 200m uit de pas, de tijd van zoveel extra meters haal je nooit meer in op het harde zand, dus het werd ploegen,” aldus Sint Nicolaas die goed standhield in deze fase. Na 5km gingen Peeman, Sint Nicolaas, Stitan en de zeer makkelijk lopende, van origine Griekse atleet, Chatzioannou als eersten het strand af, Wolfert volgde op 10sec en Wolthuizen, die er wat doorheen zakte, gaf 20sec prijs.

Nu volgde een sneller stuk in de route, een kleine 3km over vlak fietspad. Peeman dreef het tempo op naar 18 per uur een poogde de concurrentie hier af te schudden. Sint Nicolaas was de eerste die loste maar zowel Stitan als Chatzioannou gaven geen krimp en bleven erbij. De beslissing zou vallen op de laatste 2km over het strand. Stitan zette direct hard in en sloeg een gat, Peeman, niet bij uitstek een zandloper, kon niet mee en zo zette Stitan de teleurstelling van zijn baanseizoen om in een mooie overwinning. Hij finishte na 36.28min, voor Chatzioannou met 36.58min en Peeman met 37.12min. Sint Nicolaas werd vierde in 38.23min en Wolfert eindigde als zesde met 39.19min. Bij de dames was Laurey van den Berge met afstand de sterkste, zij finishte na 44.04min als 18e overall. Renda van der Klooster uit Rotterdam eindigde met 50.56min als tweede dame en Antje Collignon uit Mijnsheerenland was de derde dame in 53.04min.

Op de korte afstand van 4km was het de Duitser Gerrit Schonwald die na 16.36min de winst pakte. Aanvankelijk leek de strijd te gaan tussen de Flakkeese ploeggenoten Edwin Stolk en Eric-Paul Boeters, beide heren wisten dat het strand niet hun sterkste deel was. Door een harde start hoopten zij voldoende buffer op te bouwen om dit laatste stuk te overleven. Maar Schonwald had de mannen nog in het vizier en boog zijn kleine achterstand al snel om in een veilige voorsprong. De Duitser klopte Boeters en Stolk met respectievelijk 12 en 16 seconden. Naomi Loosdrecht uit Hellevoetsluis was de snelste dame op de 4km, zij finishte na 20.11min."