27 juni 2019, Regio - Donderdag 20 juni organiseerde de Stellerunners voor de 20e maal de Molenloop. "Een wedstrijd over 5 en 10km die bekend staat om het mooie, afwisselende, parcours met de passages langs het Zuiderdiep en door de Scheelhoek. Yennick Wolthuizen verdedigde zijn titel met verve en won voor de tweede maal op rij de 10km." Lees hieronder een verslag door AV Flakkee over de Molenloop Stellendam en twee Brabantse 10km wedstrijden.

Wolthuizen is professioneel duatleet en op deze discipline, waarbij hardlopen en fietsen worden afgewisseld, finishte hij in mei als 14e op het Europees Kampioenschap. “In de aanloop naar het EK heb ik hard getraind, het lichaam was daarna toe aan rust, dus de afgelopen weken heb ik relatief weinig gedaan, we zullen vanavond zien of de goede vorm er nog is”. Om 19.30u klonk voor 115 deelnemers het startschot vanaf de Molenkade. Zoals verwacht nam Wolthuizen het initiatief, alleen Eric Wolfert (Flakkee) kon even volgen maar na 2km moest ook hij een gaatje laten. Wolthuizen leek de winst dus al snel binnen te hebben maar dat scenario veranderde toen na 3,5km het bospad van de Scheelhoek werd ingeslagen. Op dit onverharde stuk toonde Wolfert zijn klasse als crossloper, hij naderde in rap tempo en bij het verlaten van het bos, met nog een kleine 4km te gaan, was het verschil slechts 5sec. Op het asfalt kwam Wolthuizen weer beter in zijn ritme en hij verhoogde het tempo, Wolfert gaf zich nog niet gewonnen en versnelde ook! Pas in de voorlaatste kilometer viel de beslissing, Wolthuizen verteerde de klimmetjes bij de rotondes beter en pakte daar meters. Na 34.48min kon Wolthuizen het zegegebaar maken. Wolfert finishte moegestreden als tweede in 35.11min. “Ik had niet gedacht dat het zo spannend zou worden, dit parcours ligt me heel goed en het voelde van start tot finish sterk”! Wolthuizen beaamde dit: “Ik ben blij met het resultaat, ik kreeg het niet cadeau maar het is toch weer gelukt om te winnen”! Freek Goedhart (Flakkee) finishte na 37.38min als derde. Laurey van den Berge was met 39.41min de snelste dame. Op de 5km ging de winst naar Mario Poldervaart uit Zuidland, hij finishte na 16.34min en was daarmee sneller dan Eric-Paul Boeters (Flakkee) die 17.57min noteerde. Mark de Munter uit Rotterdam werd derde in 18.18min. Een deel van de opbrengst werd geschonken aan Stichting Kika, een cheque van € 266,10 kon na afloop worden overhandigd.

Ricardo Sint Nicolaas kwam de afgelopen weken tweemaal in actie in Brabant. Op woensdag 12 juni ging hij naar Oudenbosch waar de Pagnevaartloop 10km werd gehouden. Deze wedstrijd maakt deel uit van het West-Brabant Loopcircuit waar Sint Nicolaas fier aan kop gaat in het klassement. Vooraf had de Oude-Tongenaar al aangegeven dat de benen goed voelden en dat bleek toen hij na 2km wedstrijd Jeroen van Damme loste en solo verder ging. De tussentijd van 16.22min na 5km was zeer hoopvol. In het tweede deel verzaakte Sint Nicolaas niet en zo pakte hij opnieuw de overwinning. De tijd van 34.42min leek tegen te vallen maar al snel werd duidelijk dat de organisatie een fout had gemaakt in het parcours, de lopers hadden ruim 400m teveel gelopen en dat betekende voor Sint Nicolaas dat hij onder de 33 minuten had gelopen. “Hier baal ik van, dit had mijn tweede 10km tijd ooit geweest, gelukkig pak ik wel de volle punten voor het klassement”.

Sint Nicolaas was gebrand om alsnog een 32’er op de klokken te zetten en dus besloot hij zaterdag 15 juni naar Rijsbergen te gaan waar de Bavoloop 10km werd gehouden. In een zeer sterk bezet deelnemersveld finishte hij als 11e met een tijd van 32.44min. Daarmee bleef hij slechts 3sec boven zijn persoonlijk record. “Het zat er dus toch in, ik wist het! Met 16.28 om 16.14 is de tweede helft zelfs sneller, dat zijn de betere wedstrijden!” Freek Goedhart liep eveneens een keurige opgebouwde race, met 18.17 en 18.03 zette hij de klok stil na 36.20min. “Deze tijd is een halve minuut boven mijn PR, nu nog wat bijschaven in de training en dan naar de 35min grens!”

Tekst: AV Flakkee

Foto's Molenloop Stellendam en twee Brabantse 10km wedstrijden

Foto 1: Eric Wolfert (l) en Yennick Wolthuizen (r) maakten er een spannende strijd van op de 10km.

Foto 2: Ricardo Sint Nicolaas (nr25) in actie door de straten van Rijsbergen.