[ingezonden] "'Kunstgrasmatten slecht voor gezondheid': een mythe!" Lange tijd, vooral kort na de introductie van het fenomeen kunstgrasmat, deed in de media en in de volksmond het verhaal de ronde als zou Kunstgras-grastapijt schadelijk zijn voor de gezondheid. Gedegen wetenschappelijk onderzoek heeft nu aangetoond dat het gebruik van kunstgras geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het RIVM heeft recent de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de mogelijke gevaren van kunstgrasmatten. Lees hieronder verder.

Aanleiding van het RIVM-onderzoek
Een directe aanleiding voor het door het RIVM uitgevoerde onderzoek vormde een vraag hiertoe van het GGD. Sporters die zich bij de GGD meldden, wilden weten of de onderzoeksresultaten van het RIVM uit 2016, toen een soortgelijke meting uitgevoerd, nog wel van toepassing waren vanwege de warme zomers van 2017 en 2018.

Onderzoek op een zeer hete zomerdag
Het RIVM liet metingen uitvoeren op een kunstgrasmat met rubberkorrels. Door te kiezen voor en zeer warme dag van 37 graden, kon goed worden onderzocht wat hitte en hoge temperaturen met kunstgrasmatten doen. Uit de metingen bleek, aldus het RIVM, dat de temperatuur van de rubberkorrels op de mat steeg naar wel zo'n 70 graden Celsius. Je zou denken dat bij deze enorme verhitting schadelijke chemische stoffen vrijkomen, maar dat is dus niet wat er gebeurt. De concentraties stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid die in de lucht werden aangetroffen, waren zodanig laag dat het zeer onwaarschijnlijk is - zo concludeert het RIVM - dat deze schade kunnen toebrengen aan de gezondheid.

Formaldehyde in een hogere concentratie
Van één specifieke chemische stof, namelijk formaldehyde, bleek de concentratie iets boven de vastgestelde normen te liggen. Maar de norm betreft een situatie waarin iemand levenslang aan deze stof wordt blootgesteld. Tot een hoog risico voor de volksgezondheid leidt dit vermoedelijk dan ook niet. Wel zou het kunnen dat personen die last hebben van allergieën of snel lichamelijke irritaties oplopen, van deze verhoogde concentratie last kunnen hebben.

Vrijkomende cresolen niet schadelijk
Naast een verhoogde mate van formaldehyde in de lucht, heeft het onderzoek aangetoond dat er zogenoemde cresolen vrijkomen bij een relatief hoge opwarming van kunstgrasmatten. Gelukkig zijn cresolen wel ruikbaar, maar vormen deze geen bedreiging voor de gezondheid van degene die ze inademt. Hooguit kun je van het inademen van cresolen een klein beetje misselijk worden. Maar zodra de geur wegtrekt, is dat ook meteen over. Niks ernstigs dus, zo concludeert het RIVM.