Regio - Al enkele jaren is Ricardo Sint Nicolaas een bekende naam in het Brabantse land. Tussen de gevestigde namen als Huub Maas, Toon Heeren en Jeroen van Damme is Sint Nicolaas een gewaardeerde concurrent die inmiddels twee maal het prestigieuze West-Brabant Circuit op zijn naam schreef. Met een zege in Standdaarbuiten is de derde titel serieus in de maak. Lees hieronder het hele wedstrijdverslag.

Wedstrijdverslag

"Nadat de 32-jarige atleet uit Oude-Tonge in de marathon van Rotterdam zijn doel niet kon verwezenlijken vanwege een blessure aan de knie volgde een aantal weken van herstel. “Het was natuurlijk balen dat het in Rotterdam zo afliep, en dan zit je ook nog met een zere knie. Met behulp van fysio Petra Dijkman kon ik de training weer langzaam oppakken, in het begin nog niet te veel lopen en daarnaast wat fietsen om de basisconditie te onderhouden. Eenmaal weer fit liep ik wat wedstrijden en dat ging eigenlijk best goed”. Donderdag 30 mei was het Hemelvaartsdag, traditiegetrouw wordt dan de 15km van Standdaarbuiten georganiseerd. Voor Sint Nicolaas zaak om zijn leidende positie in het tussenklassement na drie van de elf wedstrijden te verdedigen. Om 13.30u klonk het startschot en Sint Nicolaas zat er direct goed bij in de kopgroep met Toon Heeren, Roel van Nes en Barry van Beers. Het parcours bestond uit drie ronden van vijf kilometer en met de temperatuur op zo’n 23 graden was het best pittig. Sint Nicolaas besloot het de eerste ronde wat aan te kijken maar kon aan het eind van ronde twee met een lichte versnelling zijn concurrenten op een gaatje zetten. “Ik wilde even proberen hoe de andere mannen zaten, eenmaal een gaatje pakte ik het aanvangstempo weer op en kon ik zonder al teveel forceren richting de winst”. En dat lukte in een mooie tijd van 51.47min, Van Beers werd tweede met 52.25min en Heeren maakte het podium compleet met 53.11min.

Op zaterdagavond 1 juni werd in Zundert de Van Goghloop 10km gehouden. Deze wedstrijd, vernoemd naar de geboorteplaats van de beroemde schilder, heeft in korte tijd veel bekendheid verworven en kan jaarlijks rekenen op deelname van topatleten uit Nederland en België. Zo werd de 5km gewonnen door de Belg Lahsene Bouchikhi in een parcoursrecord van 14.28min. Op de 10km stonden Freek Goedhart en Eric Wolfert namens AV Flakkee aan de start en ook Ricardo Sint Nicolaas besloot op de dag zelf nog mee te doen gezien hij goed hersteld was van zijn overwinning in Standdaarbuiten. Het parcours bestond uit drie plaatselijke ronden door het centrum van Zundert waar de inwoners er een gezellige boel van hadden gemaakt, iets wat men doorgaans wel aan Brabanders kan overlaten. “Aan de sfeer zal het niet liggen echter de temperatuur wordt wel een dingetje”, aldus Goedhart die tijdens het inlopen al merkte dat zijn hartslag flink hoger was dan normaal. Om 19.30u werd het startschot gelost en met het kwik op 28 graden kregen velen het al snel zwaar. Rick Hartogs uit ‘s Hertogenbosch won overtuigend in een snelle tijd van 31.21min. Sint Nicolaas zette met rondetijden van 11.08 - 11.27 en 11.20 een keurige 33.55min op de klok, goed voor de zevende plaats. Wolfert kende een mindere dag, voelde zich niet helemaal fit, maar wist het verval te beperken. Met ronden van 11.56 - 12.24 en 12.22 werd hij 12e in 36.42min. Niet ver daarachter kwam Goedhart met 37.41min (12.16 - 12.52 - 12.41). Ook hij had last van de hitte maar evenals Sint Nicolaas en Wolfert was zijn slotronde weer iets sneller dan de middelste.

Op Hemelvaartsdag kwam Rita Verhage in actie op de Golden Ten in Delft. Een grote 10km wedstrijd waar dit jaar 2454 deelnemers finishten. Verhage klokte halverwege 24.37min en behalve een dipje in de voorlaatste kilometer finishte ze na een strakke race in 50.11min. “Net niet onder die 50, maar het was in ieder geval een prachtige middag in deze mooie stad!” Eric Wolfert liep vrijdag 24 mei in Utrecht de Track Meeting 3000m op de baan. Ondanks de rommelige serie zette hij 9.38:94min neer, een tijd waar hij op verder kan."

Foto: Ricardo Sint Nicolaas (218) op kop in de 15km van Standdaarbuiten.