23 mei 2019, Regio - Het zal geen Flakkeeënaar zijn ontgaan dat er bij de Krammersluizen 34 reusachtige windturbines zijn geplaatst. Woensdag 15 mei werd dit windpark officieel geopend door koning Willem Alexander en zaterdag 18 mei werd deze feestelijke week afgesloten met de Krammer Run, een eenmalige hardloopwedstrijd langs de windmolens met de Philipsdam als scherprechter. Maikel Peeman kroonde zich tot ‘koning van de Philipsdam’ en won de 10km. Lees hieronder een verslag van deze wedstrijd.

Krammer Run

"Met zo’n 22 graden en een briesje vanaf het water hadden de 120 deelnemers aan dit evenement er prima weer bij. Bij de Kidsrun werd Daphne Joppe knap derde overall en eerste dame, ze legde de ronde van 1,3km af in 4.48min. Om 14.30u klonk het startschot voor de 5,2 en 10km. Het waren Maikel Peeman en Ricardo Sint Nicolaas die namens AV Flakkee het tempo bepaalden. Martijn de Kok (Heinkenszand), Eric Wolfert (Flakkee) en Crum van der Linden (Souburg) konden nog even aanhaken maar na de eerste beklimming van de Philipsdam lagen Peeman en Sint Nicolaas los van de rest en zij passeerden halverwege in 16.45min, De Kok volgde op 20sec en Wolfert gaf inmiddels 42sec prijs. Na dit keerpunt begon het zwaarste stuk van de race, de terugweg met om te beginnen opnieuw de beklimming van de dam. Hier werd duidelijk dat Peeman in de eerste helft op reserve had gelopen, in zijn kenmerkende stijl versnelde hij met machtige passen. Sint Nicolaas kon dit geweld niet beantwoorden maar had op zijn beurt een geruststellende voorsprong op De Kok.

Na 33.04min was het Peeman die als eerste finishte, een knappe tijd op de lastige parcours. “Het was voor mij meer een training dan een wedstrijd, het voelde goed al was het laatste stuk wel pittig!” Sint Nicolaas finishte als tweede in een keurige 33.57min. De atleet uit Oude-Tonge is weer hersteld van de knieblessure die hij tijdens de marathon van Rotterdam opliep en hoopt dit seizoen weer onder de 33min te duiken op de 10km. De Kok werd derde met 35.06min en voorkwam een geheel Flakkees podium, Wolfert werd vierde met 36.23min. Evert-Jan van Weenen (58.50), Adrienne van Voorthuizen (59.32) en Ben de Neef (1.05:08) waren de overige Flakkeese deelnemers op de 10km. Op de korte afstand, 5,3km was er eveneens Flakkees succes, Eric-Paul Boeters finishte na 19.44min als eerste, daarmee had hij 1.06min voorsprong op Patrick Guiljam (Nieuwerkerk) en Pieter Klem (Sommelsdijk) die 21.13min nodig had. Zedie Joppe werd knap vierde in 22.22min.

Zaterdag 11 mei werd in Terneuzen het Zeeuws Kampioenschap pupillen georganiseerd. Hierbij was er een prachtig succes voor Daphne Joppe die op dir onderdelen een medaille pakte. Op de 1000m pakte het 10-jarige talent de gouden plak in 3.58min. Daarnaast was en ook nog eens zilver op de 60m horden en brons bij het kogelstoten. Een fantastisch en veelbelovend succes!

In en rondom Renesse werd zondag 19 mei de 9e editie gehouden van de Halve van Renesse. Deze halve marathon (21,1km) staat bekend om zijn mooie, maar tegelijk zware, parcours. Strand en duinen worden afgewisseld met verharde paden, en ondanks de zwaarte is deze wedstrijd zeer populair. Met wat regenachtige omstandigheden gingen om klokslag 12u maar liefst 492 lopers van start. Zeeuwse toploper Erwin Adan (Koudekerke) was de snelste in een tijd van 1.18:29, hij won daarmee voor de derde maal deze wedstrijd. De Belg Wouter Michiels werd tweede op een kleine minuut achterstand. Freek Goedhart kwam in actie namens AV Flakkee, inmiddels goed hersteld van zijn prachtige marathon Enschede (2.51u) liep hij naar een tijd van 1.26:35, goed voor de tiende plaats in de uitslag. “Het doel was om vandaag lekker te lopen, dat is zeker gelukt!” Ook bij de dames waren er goede prestaties, Rita Verhage finishte na 1.56:57 en Jacqueline Lodder voltooide de wedstrijd na 2.11:07. Even later kwam ook Peter Goedhart over de finish, hij zette de klok stil na 2.18:09 en kon tevreden terugkijken op deze mooie halve marathon die volgend jaar de 10e editie zal beleven."

Foto: Maikel Peeman wint de Krammer Run 10km