Middelharnis - Traditiegetrouw op Koningsdag werd in Middelharnis gestart met de Omloop van Menheerse. De route was vertrouwd, 6,8km om de dorpskernen van Middelharnis en Sommelsdijk. Deze editie waren er 345 deelnemers die deze feestdag sportief van start gingen. "Maikel Peeman was een klasse apart, onder lastige omstandigheden verbrak hij zijn eigen parcoursrecord." Lee shieronder het hele verslag door atletiekvereniging AV Flakkee.

Wedstrijdverslag

"Voor de start waren de ogen gericht op de 20-jarige toploper uit Sommelsdijk. Een week eerder liet hij op een 3000m baanwedstrijd in Oud-Beijerland al zien dat zijn vorm uitstekend is. Na een spannend gevecht met de Rotterdammer Max Polak sprintte Peeman naar de winst in 8.33min wat gelijkstaat aan 21 km/h. “De vorm zit wel goed en dit is een speciale wedstrijd. Voor het thuispubliek wil, en kan, je altijd wat extra’s geven!” Ondanks dat het voor veel activiteiten ronduit slecht weer was kon de Omloop het nog doen met 11 graden, een licht zonnetje en een harde wind die het met name in de eerste kilometers zwaar maakte. Om 10.30u waren het Conny Wesdorp en Angelique Lagerwerf die namens de hoofdsponsor het startsein gaven. Peeman nam direct het initiatief en kreeg twee snelle Zeeuwen achter zich aan, Yunis Stitan (Dreischor) en Floris Willeboordse (Middelburg). Daarachter viel al een enorm gat, Eric Wolfert was de eerste achtervolger en achter hem volgden diverse groepjes met daarbij o.a. Edwin Stolk en Freek Goedhart. Bij de dames ging Laurey van den Berge solide aan kop, zij leek onbedreigd op de overwinning af te kunnen stevenen.

Wanneer Peeman ook maar enigszins onzeker zou zijn over zijn kansen ten opzichte van de Zeeuwen had hij op de Molenweg gekozen om te volgen, tegenwind geen risico nemen en later toeslaan. Maar Peeman dicteerde van kop af aan het tempo en met kilometers van 3.04min en 3.02min dwong hij Stitan en Willeboordse al gelijk tot in de reserves. Bij het opdraaien van de Staverseweg was de voorsprong vijf tellen en met de wind in de rug bleef het tempo rond de 20 p/u. Stitan en Willeboordse werkten goed samen maar zagen desondanks een ontketende Peeman met grote molenwieken over het parcours razen. Op de Rottenburgseweg was de voorsprong bijna een halve minuut, de winst was zeker maar wellicht kon Peeman zijn eigen parcoursrecord (20.32min) uit 2017 nog benaderen?! Tot de allerlaatste meter bleef dat spannend, het publiek onder aan d’n Diek zag de seconden wegtikken, Peeman perste het laatste drupje energie nog uit zijn lijf en dat was net genoeg om 20.31min op de klok te zetten, 1sec onder zijn record! Stitan versloeg Willeboordse in de sprint, zij finishten na 21.16min en 21.21min. Bij Peeman overheerste de vreugde, hij won hiermee voor de derde maal de Omloop. “De aanval is de beste verdediging! Tactisch leek het misschien gewaagd maar ik kom aan met 45sec voorsprong, het was genieten!”, aldus de blijde winnaar. Eric Wolfert finishte na 23.27min als vierde en was daarmee de tweede Flakkeese atleet in de uitslag, slechts twee weken na zijn marathon is dat een keurige prestatie. De Dirkslanders Cornelis Bakker (24.13) en Freek Goedhart (24.16) waren op plaats acht en negen de overige Flakkeese atleten in de top-10. Tweevoudig winnaar Edwin Stolk werd 11e met 24.24min en was daarmee de snelste in de categorie mannen 40+.

Bij de dames won Laurey van den Berge afgetekend, als 19e overall finishte zij in 25.15min, ze won daarmee voor de vierde maal op rij. “Voor mijn gevoel liep het niet zo lekker maar gelukkig was het genoeg voor de winst”. Janita van der Have finishte na 28.39min als tweede en Marjolein Bakker uit Numansdorp werd derde in 29.30min. Ook voor de Startrunners was dit een mooie dag, deze groep beginnende lopers trainde de afgelopen maanden bij AV Flakkee. Onder begeleiding van de enthousiaste trainers werden zij elke week beter en 26 deelnemers haalden de finish. Linda Sluimer uit Stad a/h Haringvliet was met 38.26min de snelste, Johan Vroegindeweij uit Melissant was met 38.59min de snelste man van de Startrunners."

Foto's: (Kees van 't Zelfde/Harro Verhage)

Maikel Peeman en Laurey van den Berge op weg naar de winst.