17 april 2019, Regio - De marathon is en blijft het zwaarste en meest uitdagende onderdeel in de atletieksport, 42,2km lang hardlopen. "Als het lukt is de voldoening des te groter, als het mislukt is er teleurstelling, temeer vanwege de vele trainingsuren die voorafgaan. De atleten van AV Flakkee waren sterk in de voorbereiding maar kwamen helaas niet allen ongeschonden uit de strijd." Lees hieronder het hele verslag.

Verslag AV Flakkee (7 en 13 april)

"Op zondag 7 april was Rotterdam weer omgetoverd tot sporthoofdstad van atletiek minnend Nederland. Maar liefst 17.000 atleten werden om 10.00u in de morgen weggeschoten onder de klanken van You’ll never walk alone, ook nu weer gezongen door Lee Towers. Dit in combinatie met de duizenden toeschouwers creëert een unieke sfeer voor deze marathon. Zoals de laatste jaren vaker is het opeens warm in het marathonweekend, bij de start was het zo’n 13 graden maar rond het middaguur werd de 20 al aangetikt. De Keniaan Marius Kipserem won de wedstrijd in een parcoursrecord van 2.04:11, Abdi Nageeye schitterde kort daarachter met 2.06:17, goed voor de vierde plaats en een verbetering van het Nederlands record.

Ricardo Sint Nicolaas hoopte namens AV Flakkee een snelle tijd neer te zetten. De wedstrijden in zijn voorbereiding verliepen goed, echter een griepje en een gevoelige knie waren enkele bijzaken die niet helemaal lekker zaten in de weken vooraf. “Ik heb de afgelopen twee weken echt gas teruggenomen, de knie is licht gevoelig, ik hoop dat het gestel me niet in de steek laat vandaag”. Samen met Nixon Fernandes en David Bouman (PAC R’dam) kwam Sint Nicolaas uitstekend door de beginfase. De doorkomst 10km in 35.41min en halve marathon in 1.15:39 waren hoopvol om zijn persoonlijk record van 2.34:56 aan te scherpen. Helaas sloeg kort na de helft het noodlot toe, de knie gaf teveel pijn en Sint Nicolaas moest zijn tempo laten zakken, af en toe wandelde hij een stukje en opgeven schoot door zijn hoofd. Uiteindelijk hervond hij de looppas, al dan niet rustig, en zo liep hij toch naar de Coolsingel waar hij na 3.00:02 de finish passeerde. “Dit is balen, ik had lang uitgekeken naar deze dag, als het dan zo eindigt is het niet leuk”. David Bouman, geboren in Oude-Tonge, liep overigens een schitterende tijd, hij finishte na 2.32:24. Marc Donkers finishte na 3.10:43, Hans Pijls noteerde 3.41:10. Ook de dames presteerden goed, Judith van Groningen (4.04:01), Antoinette Hoogstad (4.33:55), Jacqueline Lodder (4.34:07) en Natalia Alders (5.20:17) haalden allen de eindstreep namens AV Flakkee.

Zaterdag 13 april was het de beurt aan Eric Wolfert, hij ging van start in de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. De route is voor de helft onverhard en gaat door prachtige natuurgebieden van Terneuzen naar Hulst. Met een koude noordoostenwind, die veelal schuin of tegen blies, vertrokken ruim 700 atleten om 11u voor de 42km. “Ik ben vrij licht van postuur en moet het van souplesse hebben, wind is doorgaans niet mijn favoriet dus ik hoop dat het meevalt”. Aldus Wolfert die in de eerste kilometers een prachtige groep had gevonden van vijftien lopers. Op het halve marathon punt klokte de inmiddels wat uitgedunde groep met Wolfert 1.23:00, een strakke doorkomst. Wolfert oogde nog fris en was alert op het moment dat de groep verbrokkelde. “Vanaf 25km gaat het echt beginnen, de kans dat er mannen doorheen zakken wordt dan groter, ik voelde me nog sterk dus zat goed voorin”. Na 30km in 1.58:10 was Wolfert nog slechts met twee over, zij hielden het tempo strak op 15 per uur. “In deze fase was er veel bos, daar viel de wind wat weg en de onverharde paden liggen mij wel”, aldus Wolfert die besefte dat zijn PR van 2.47:29 zeker binnen bereik was. Pas in de laatste 5km kreeg hij het echt lastig, de 28-jarige atleet uit Sommelsdijk verbeet de pijn en finishte op een knappe 10e plaats in 2.46:06! “Dit is echt fantastisch, het ging heerlijk en ik voelde me sterk, na 25km begon ik mannen in te halen om zo zelfs nog top-10 te eindigen!"

Foto: Eric Wolfert in de laatste 2km van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen op weg naar de 10e plaats.