Middelharnis - De voorjaarsmarathons staan voor de deur en dat betekent dat degenen die hier al maanden voor getraind hebben nu hun doel naderen. Met steeds mooier weer op komst testten de lopers nog eenmaal de vorm voordat ze de magische marathonafstand van 42,2km gaan afleggen. Ricardo Sint Nicolaas bevestigde zijn topvorm met een overwinning in Oudenbosch. Lees hieronder het hele verslag door één van de leden van de atletiekvereniging AV Flakkee.

Wedstrijdverslag

"De zomertijd is ingegaan en de afgelopen weken was de temperatuur bij vlagen lenteachtig. Maar voor de marathonlopers is dit amper nog van meerwaarde, de grootste arbeid is immers al geleverd. “ ‘s Avonds over de donkere dijkjes in de Flakkeese polders, soms koud, maar ik heb een doel, en om dat te halen moet je veel trainen”, aldus Ricardo Sint Nicolaas die zondag in Rotterdam een aanval gaat doen op zijn persoonlijk record van 2.34:56, vorig jaar gelopen in Eindhoven. “Het zal pittig worden maar ik heb er veel vertrouwen in, de wedstrijden in de voorbereiding gingen erg goed. Ook in de omstandigheden ligt winst, mijn PR liep ik in zo’n 25 graden, zoals het nu voorspelt wordt komen we op een graadje of 12 uit, dat zou perfect zijn!” Zondag 25 maart werd in Oudenbosch de Halderbergeloop 10km gehouden, een mooie generale voor Sint Nicolaas die inmiddels een bekende is in de Brabantse wedstrijden. Om 11u klonk het startschot voor ruim 120 deelnemers. Al snel vormde zich een kopgroep van vijf, daarbij o.a. Toon Heeren, Nick van den Bleeken én Ricardo Sint Nicolaas. De Oude-Tongenaar kon harder dan de rest maar besloot te volgen en kwam na 5km soepel door in 16.55min. De groep bleef tot diep in de finale samen, het tempo ging wel wat omhoog maar het zorgde nog niet voor schifting. Na 8,5km probeerde Van den Bleeken weg te komen, Sint Nicolaas was de enige die kon volgen en niet veel later maakte hij zich met een felle demarrage los om vervolgens te winnen in een tijd van 33.25min. “Na deze zware trainingsweken was het voor mij prima om niet voluit te lopen vandaag, maar als de winst dan alsnog voor het oprapen ligt, ja, dan laat ik dat natuurlijk niet liggen”. Bij de dames was er eveneens een Flakkee succes, Laurey van den Berge finishte na 38.11min en had daarmee een ruime voorsprong op Amber Bongertman uit Roosendaal die tweede werd in 40.03min.

Freek Goedhart maakt een wisselvallige aanloop naar de marathon van Rotterdam door. In januari en februari liep hij ijzersterk maar een paar weken later was die vorm even weggezakt. In de Halve marathon van Bruinisse liet hij zaterdag 23 maart zien dat het goede gevoel weer terug is, met 1.23:12 finishte hij als vijfde op het parcours wat helaas 500m te lang was. Eric Wolfert zal 13 april in de marathon Zeeuws-Vlaanderen van start gaan. Zaterdag 30 maart liep hij in Oosterhout het Rondje Vrachelen 10km. Met de temperatuur van 20 graden was het opeens behoorlijk warm maar Wolfert leek er weinig last van te hebben. Hij liep heel de wedstrijd alleen op de zesde plaats en finishte in een tijd van 34.48min. “Dit ging lekker, na een winter waarin vooral duurtraining centraal stond is het altijd even wennen aan het hoge tempo maar het lukte goed, met name de laatste 1,5km kon ik nog flink versnellen, dat geeft moraal!” Diezelfde middag liep Jeroen Stoop in de Brakelse Lenteloop 10km naar 42.29min, ook voor hem een goede tijd. Komende zomer hoopt hij de vorm nog verder uit te bouwen zodat hij in de buurt van de 40min grens kan komen.

Op Tiengemeten werd zondag 24 maart een crosswedstrijd over 10km georganiseerd. Bij de dameswedstrijd kwamen enkele Flakkeese lopers in actie. De snelste was Rita Verhage met een mooie tijd van 57.04. “Het was weer even wennen op het onverharde maar ik ben erg tevreden met het resultaat!” Jolanda Heij finishte na 1.15:48, net voor Mary Anne Sewell met 1.15:56 en Joyce Becker passeerde de eindstreep na 1.21:15.

Foto: v.l.n.r. Rita Verhage, Tom Groot en Freek Goedhart leverden mooie prestaties namens AV Flakkee.

Tekst AV Flakkee