Middelharnis - "Alle regen die we die drie maanden niet hadden gehad leek wel ineens uit de lucht te komen." Bestuur, lopers, sponsors en afgevaardigden van het Sophia Kinderziekenhuis kwamen in Werelds Inside bij elkaar op dinsdagavond 13 november 2018. Voorzitter Willem Jan Kom keek terug op de barre tocht. En overhandigde de cheque van 31.000 euro. Lees hieronder meer, door Maria Evers.

Wekenlang was het warm en droog weer. De organisatie dacht na over extra waterpunten. Uiteindelijk was de zorg meer ‘Hoe houden we het droog?’ Het antwoord: dus niet! Met bakken kwam het water uit de hemel tijdens de 29e Omloop op 24 en 25 augustus. “Regen is vervelend maar onweer is gevaarlijk. We moesten het draaiboek aanpassen.” Zo werd op het laatste moment de tocht over het strand afgeblazen. Dat betekende dat een nieuwe post moest worden ingericht. Een plotselinge verhuizing van mensen en spullen. Er waren ’s nachts veel uitvallers door onderkoeling. “Meer en vroeger dan gemiddeld.”
Veel mensen volgden de live-uitzendingen en de sociale media. “Beter bekeken dat de live-uitzending van Feijenoord”, volgens de voorzitter. Hij loopt in gedachten de Omloop langs met de lichtjestoer in Stellendam, het feestje in Goedereede, de barre nacht, de uitvallers tijdens het lopen op de Slikken, de goede soep in Herkingen ‘alleen voor de lopers!’, de pannenkoeken in Oude-Tonge, de leuke activiteiten in Stad a/h Haringvliet, de finish in Middelharnis. “Al met al toch een mooie omloop”.

Natte Kinderomloop

Voorzitter Kom, zelf vader, liep mee totdat hij moest ingrijpen. “Tot onze blijdschap was de lucht blauw toen de kinderomloop startte, maar we waren het terrein van Hernesseroord nog niet af of de regen kwam in bakken naar beneden.” Dat zorgde voor onveilige verkeerssituaties en de route werd aangepast.

Sponsorgelden

De scholen die zich hadden aangemeld, brachten bijna 10.000 euro sponsorgeld op waarvan de helft terugvloeit naar de scholen, om leuke activiteiten met de kinderen te kunnen doen. Het Kompas uit Den Bommel en CBS Albert Schweitzer uit Stad a/h Haringvliet brachten het hoogste sponsorbedrag op. Noa Hokke was het lopertje dat het hoogste sponsorbedrag ophaalde. Bram Maliepaard die zelf de afgelopen jaren zo’n 3 ton ophaalde, was dit jaar verhinderd om zelf te lopen. Maar samen met dochter en kleindochter Amy van Rossum haalde de familie 4700 euro op. Amy zelf was ziek en haar moeder nam de bloemen, oorkonde en het geschenkje aan. Van de individuele lopers haalde Jacob Jan Dorrestein 1466 euro op voor het goede doel. Het 5 man sterke team van Kraaijeveld, dat de 110 km liep, haalde 10.125 euro op. De jongens kregen bloemen en een beeldje.

Langlopers

Voor veel lopers is de Omloop lopen een jarenlange traditie geworden. Zij lopen elk jaar mee. Dit jaar werden er twee gehuldigd voor 25 jaar Omloop. Een mooi jubileum. Jan Kransse en Leen Wielhouwer kregen een bloemetje en een prachtige speld met een briljantje opgespeld.

Paulina.nu

Paul van der Velde sprak over de ambitie van Paulina.nu: het gelukkigste en gezondste plekje in Nederland worden. “Preventie is heel belangrijk. We ontwikkelen daar programma’s voor, zoals een anti-rokenprogramma. Door samenwerking tussen zorgverleners en het bedrijfsleven wil Paulina.nu de administratieve lasten verlaagd. “We moeten het logischer organiseren.”

Mobiliteit voor zieke kinderen

Het goede doel dit jaar is het ‘vroege mobiliteit’ programma van het Sophia Kinderziekenhuis, om het herstel van kinderen op de Intensive Care te bevorderen door zo snel en zoveel mogelijk weer te bewegen. Onderzoeker en voormalig verpleegkundige Erwin Ista: “Kinderen op deze afdeling zijn vaak ernstig ziek en liggen daardoor veel in bed. Om het herstel te verbeteren is het van groot belang om deze kinderen tijdens de opname zo vroeg mogelijk te laten bewegen. Dit wordt vroege mobilisatie genoemd.”
Hij vertelt over het positieve effect van bijvoorbeeld de bedfiets, die al wordt ingezet voor oudere kinderen, en speciale stoelen. Voor de kleinere kinderen staat een bedfiets op het verlanglijstje van de zeer betrokken mensen van het Sophia. Met dank neemt hij de cheque van 31.000 euro in ontvangst.

Vooruitblik naar 30e Omloop

Voorzitter Kom wil graag van dit jubileum een bijzondere tocht maken. Hij roept mensen op met ideeën te komen en initiatieven om langs de route activiteiten te hebben. Hij roept mensen op om het bestuur te komen versterken. “Met zijn allen gaan we er weer een leuke Omloop van maken.”

Foto’s en tekst: Maria Evers