13 november 2018, Middelharnis - Het is Valence Bickel gelukt. De 20-jarige uit De Heen mag zich sinds afgelopen zondag Wereldkampioen Kyokushin Karate noemen. Valence traint bij Karateschool Kiyozumi in Middelharnis waar zij veelvuldig wordt getraind door Andre van Wezel. Hij is tevens 1 van de bondscoaches van Nederland. Met nog 2 andere deelnemers reisden Andre en Valence afgelopen woensdag af naar Astana. Met de Nederlandse vlag gedrapeerd om haar schouders luisterde zij in Kazachstan vanaf de hoogste plaats van het erepodium toe hoe het Wilhelmus alleen voor haar werd gespeeld. Lees hieronder het hele wedstrijdverslag.

Wedstrijdverslag

"Na twee keer het Nederlandse en het Europese Kampioenschap behaald te hebben, was de wereldtitel de eerstvolgende logische stap voor de Heense karateka. Dat wil uiteraard nog niet zeggen dat dat gegeven alleen voldoende is om te slagen, want de tegenstand was geducht.

Een beetje geluk hoort er ook bij zoals Valence in haar eerste partij ervoer toen haar tegenstander niet op kwam dagen. Haar tweede partij daarentegen was een behoorlijke uitdaging. “Ik wist dat het een lastige zou worden,” blikt Bickel terug. “Het was een dame uit Kazachstan, dus van de thuisploeg en dat geeft altijd voordeel. Ik had haar in de voorbereiding gezien en wist dat het een pittige tegenstander zou worden. Dat voelde ik duidelijk tijdens de partij die ook nog verlengd werd. Ze was erg sterk en had goede trappen maar uiteindelijk heb ik het op conditie gewonnen.”

Piece of cake

In haar finalepartij kon Valence alle technieken laten zien die zij in huis had. “Een piece of cake,” volgens moeder Lia Vlietland, zelf ook zeer bedreven in de sport. “Dat klopt,” bevestigt Valence. “De tegenstander kwam vanaf het begin af aan niet aan bod en dat gaf mij juist extra zelfvertrouwen.”

Ook al sloot Bickel de partij winnend af, uit je dak gaan, is er niet bij in de Kyokushin. “Je moet beheerst blijven en iedereen normaal en rustig ‘afgroeten’. Pas daarna mag je uitbundig zijn en ben ik dan ook in de armen van mijn coach gesprongen.”

Amper een dag later kon zij hetzelfde doen bij haar vrienden en familie die haar, uiteraard geheel in het oranje gekleed, opwachtten op Schiphol.

Rust nodig

Na de intensieve trainingsperiode tot de Wereldkampioenschappen is het nu tijd om op adem te komen. “Mijn lichaam heeft rust nodig, zowel mentaal als fysiek. Tot februari neem ik die rust en dan hoop ik in die maand mijn titel van Nederlands Kampioen te prolongeren.”

Ben jij een actieve sporter of wil je dat graag worden, heb je een voorliefde voor vechtsporten en beoefen je je sport het liefst binnen een gezellige en gedisciplineerde vereniging, dan is onze karateschool iets voor jou. Of je nu op zoek bent naar een vereniging om je conditie te verbeteren, jezelf wilt leren verdedigen, of deel wilt nemen aan toernooien, het kan allemaal. Iedereen is welkom. Voel je overigens niet te oud om aan karate te beginnen. Mits je beschikt over een redelijke basisconditie, past ook de oudere jongere prima in de groep. Ook onze dames binnen de vereniging zouden wel wat steun kunnen gebruiken. Er kan een, twee of drie maal per week worden getraind.

Heb je interesse?…..Kom eens langs en kijk of train vrijblijvend een avondje mee."

Bron Karateschool Kiyozumi