Regio - Voor Ricardo Sint Nicolaas kan dit atletiekseizoen eigenlijk niet meer stuk. De successen volgen zich in rap tempo op. De Flakkeese atleet is de laatste jaren uitgegroeid tot een regionale toploper met een sterke mentaliteit. Wanneer hij een doel in zijn hoofd heeft gaat hij er vol voor, net zo lang totdat het binnen is. Zo ook in Eindhoven waar hij zondag 16 oktober een fantastische tijd van 2.34:56 neerzette. Lees hieronder het hele verslag door één van de leden van AV Flakkee.

Atletiekvereniging Flakkee

"Uiteraard zouden we Sint Nicolaas tekort doen door te zeggen dat hij nu eenmaal makkelijk loopt en aanleg heeft om te presteren. Vele uren van voorbereiding liggen aan de basis van dergelijke prestaties. Wanneer de Oude-Tongenaar een inkijkje geeft in zijn schema zien we daar weekgemiddeldes van 90-100km voorbij komen. “Ik heb mijn schema van Rotterdam 2017 er weer bij gepakt, toen kwam ik uit op 2.39u. Ik ben intussen sterker geworden en na een perfecte voorbereiding zet ik nu in op 2.35u.” Dat zou een unieke tijd zijn, zeker voor Flakkeese begrippen.

In 1992 liep Eef Kooman 2.28:28 in de marathon van Etten-Leur, daarmee is hij nog altijd de snelste Flakkeese marathonloper allertijden. Mannen van zijn generatie memoreren regelmatig dat er destijds veel sneller gelopen werd. Wanneer het gaat om de breedte hebben zij zeker een punt, echter mannen als Sint Nicolaas tonen aan dat er ook nu nog steeds atleten zijn die met toewijding voor de sport dergelijke toptijden halen. In een veld van ruim 2100 atleten ging Sint Nicolaas om 10.00u van start.

De temperatuur zat al op 22 graden en velen vreesden de warmte die in de loop van de wedstrijd alleen maar zou toenemen. In de kop van de wedstrijden waren het de Kenianen die het tempo bepaalden, hieronder Elisha Rotich die de wedstrijd zou winnen in een tijd van 2.07:32. Sint Nicolaas klokte op het 10km punt 36.20min, dat was ongeveer 30sec sneller dan zijn schema. “Ik was meegegaan met de groep van de twee snelste dames, daar waren ook ingehuurde tempomakers waar ik lekker achter kon lopen. Het ging iets sneller dan mijn schema maar het voelde soepel dus ik dacht: gewoon gaan, lekker meters maken voor de warmte toeslaat.” Goed drinken was dan ook een belangrijk, hiervoor zorgden de familie en ploegmaat Christiaan van Beusichem die een week eerder nog 4e werd in de Kustmarathon Zeeland. Halverwege klokte Sint Nicolaas 1.15:37, dat is slechts twee minuten boven zijn persoonlijk record op de halve marathon.

“Het ziet er voorlopig prima uit, als hij dit doortrekt duikt hij onder mijn 2.34:12 afgelopen april in Rotterdam”, aldus Van Beusichem die als atleet ook weet dat er in het tweede deel nog veel kan veranderen. Sint Nicolaas bleef echter voortvarend tempo maken en klokte na 30km een indrukwekkende 1.47:27. Vanaf daar moest hij wel het groepje met de snelste dame laten gaan waardoor hij alleen kwam te lopen. “Dat was even schakelen, het lichaam begint signalen te geven dat het lastiger wordt en ook de warmte werd steeds meer een factor”. Toch was er van instorten absoluut geen sprake, het verval bleef beperkt tot ongeveer 10-20sec per kilometer.

Op het 40km punt had Sint Nicolaas het zichtbaar zwaar, de marge op 2.35u was geslonken tot minder dan 30sec en dus moest hij versnellen om die tijd te halen. Nog eenmaal gaf hij alles en dat loonde, hij finishte als 25e en vierde Nederlander in 2.34:56, een gemiddelde snelheid van 16,35 km/h en een verbetering van bijna vijf minuten op zijn eerste marathon. “Dit is fantastisch, hier heb ik hard voor getraind en het is gelukt, dat geeft zoveel voldoening, echt super!”

Freek Goedhart kreeg na 33km helaas kramp in zijn hamstring waardoor hij zijn schema van 2.50u moest loslaten, hij liep de marathon nog wel uit in een tijd van 3.09:33. Later in de middag startte de halve marathon, met ruim 7000 lopers het populairste onderdeel. Onder hen ook Hans Pijls die finishte na 1.46:21 en Eelco Versaevel klokte 2.04:11, Antoinette Hoogstad finishte na 2.08:05.

Bron AV Flakkee