19 september 2018, Middelharnis - Afgelopen zaterdag stond de 15e editie van de Tieleman Keukens Run op het programma. De wegwedstrijd over 5 en 10km maakte tot twee jaar geleden deel uit van het regionale Van Buuren Circuit. Nadat dit stopte heeft AV Flakkee de Tielemanloop als losse wedstrijd voortgezet, en zo konden Jan en Peter Tieleman om precies 13:00 uur, 137 lopers wegschieten. Lees hieronder een wedstrijdverslag door één van de leden van AV Flakkee.

Wedstrijdverslag Av Flakkee

"Het waren Yunis Stitan en Ricardo Sint Nicolaas die direct de kop pakten en al snel een flinke voorsprong hadden op de concurrentie. Stitan kennen we nog van de Kwartmarathon in Ouddorp waar hij vorige maand de winst pakte. Sint Nicolaas zag in Stitan een goede vluchtmakker. “Winst is vandaag niet het belangrijkste, ik ga voor mijn PR wat nu staat op 32.41min. Vorige week liep ik in Roosendaal naar 33.02, de vorm is goed, dus vandaag wil ik het doen!” In de vlakke polders tussen Sommelsdijk en Dirksland is vrijwel geen beschutting en de straffe wind was dan ook een lastige factor voor de lopers. Vooraan zagen we Sint Nicolaas veel kopwerk doen. “Stitan liep puur voor de winst en spaarde zijn krachten tegenwind, dat ging ten koste van het tempo.” Dat bleek bij de doorkomst halverwege waar de leiders in 16.40min doorkwamen. Een groepje met Peter Pollemans (PAC), Goos Speksnijder (Spijkenisse) en Hans Berendsen (Heenvliet) klokte 17.55min. Sint Nicolaas verhoogde het tempo nog wel in het tweede deel, Stitan kon bijblijven en plaatste met nog twee kilometer te gaan de beslissende versnelling. Sint Nicolaas was moegestreden en niet meer in staat om deze aanval te pareren. Stitan won na 33.05min, Sint Nicolaas werd tweede in 33.15min en Hans Berendsen maakte met 35.44min het podium compleet. “Het was een mooie wedstrijd, Ricardo liep erg sterk en pas op het laatst kon ik een verschil maken”, aldus Stitan die vol trots met zijn dochtertje het podium opklom en de bloemen in ontvangst nam.

De overige Flakkeeënaars in de top-10 waren Tom Groot op de zevende plaats met 37.30min en Eric-Paul Boeters die tiende werd met een keurige 37.59min, een hele sterke prestatie! Vanessa Hartman uit Brielle was de snelste dame, ze finishte als 13e overall in een tijd van 38.26min, daarmee zat ze ruim voor Petra Bruis en Samantha van Tuijl die 45.12min en 45.15min noteerden. Op de 5,2km was Natasja de Winkel uit Zuidland alle mannen te snel af, zij won overtuigend na 20.42min, Tijmen Gotzenberger (Middelharnis) volgde met 21.24min en Eric-Jan Meijer (Eindhoven) werd derde met 22.12min.

In Gouda werd vrijdag 14 september de Singelloop 10km gehouden, een sfeervolle wedstrijd met een parcours van drie rondes door het centrum. Eric Wolfert kwam namens AV Flakkee in actie. “Ik kon de Tielemanloop niet meedoen omdat ik in de organisatie zat, dus dit was een mooi alternatief”. Om 19.15u schoot de burgemeester van Gouda maar liefst 1088 lopers weg vanaf het plein bij het oude stadhuis. Patrick Kwist uit Rotterdam nam direct de leiding en stond deze niet meer af. Wolfert handhaafde zich uitstekend in de kop en kwam na één ronde als vijfde door. In de tweede ronde vond hij de aansluiting bij nummer vier, Luuk Kwast. Samen begonnen ze aan de laatste ronde en daarin ondervonden ze veel hinder bij het inhalen van de langzamere lopers. “Het was bijna geen doen, je loopt je gewoon vast in de massa, daar ging veel tijd en energie verloren”. Wolfert liep desondanks een sterk slot, hij schudde in de slotkilometer Kwast af en finishte als vierde na 35.03min.

Ook was er nog een mooie prestatie van Christiaan van Beusichem, hij testte zijn vorm richting de Kustmarathon op de halve marathon van Pijnacker op zaterdag 8 september. Van Beusichem was met afstand de sterkste van het 500 man tellende deelnemersveld, hij won in een zeer scherpe tijd van 1.11:36. “Het ging erg soepel, mijn enige concurrent stapte na 12km uit en achter me zag ik niemand, zo kon ik lekker op eigen tempo door en zonder helemaal voluit te gaan winnen”. "

Foto 1: Sint Nicolaas (863) en Stitan (805) streden op de 10km voor de overwinning. (Foto: Jeannet Sarelse).

Foto 2: Eric Wolfert finish als 4e van 1088 deelnemers op de Singelloop Gouda 10km.