Middelharnis - "Hij kreeg het zeker niet cadeau, de warmte, het zware parcours met extra mul zand en het sterke deelnemersveld lieten Christiaan van Beusichem flink afzien. Maar uiteindelijk was hij degene die op imposante wijze de 34e editie van de Bloemfontein Strandloop aan zijn erelijst mocht toevoegen. Laurey van den Berge was de snelste dame en zo pakte Flakkee de prijzen!" Lees hieronder het hele wedstrijdverslag door AV Flakkee.

Zelden was het zo druk op het parkeerterrein tijdens een Strandloop. Echter niet alle bezoekers waren lopers, in deze tropische weken is het ook in de avonduren nog druk aan zee. Het bracht de sfeer er in elk geval goed in en met 288 deelnemers verdeelt over jeugd, 4,5 en 10km was er alsnog een keurige opkomst te noteren. Om 19.30u loste dhr. Van den Nieuwendijk namens de hoofdsponsor het startschot en was het Maikel Peeman die met grote passen afstand nam van de rest. Lange tijd is het stil geweest rondom het Flakkeese toptalent, blessureleed heeft hem vanaf april aan de kant gehouden. “Sinds een paar weken train ik weer en vanavond doe ik de 4,5km, gewoon kijken hoe het gaat en weer wat ritme opdoen”. Dat de snelheid nog altijd in zijn benen zit bleek uit de openingskilometer van 3.00min (20 p/u)! Daarmee lag hij al zo ver voor op zijn concurrenten dat de zege op het laatste stuk strand niet meer in gevaar kwam. Met een eindtijd van 15.03min had Peeman een riante voorsprong op Richard van Waardenburg (Zuidland) die na 16.16min als tweede finishte, Edwin Stolk finishte na 17.12min als derde.

Intussen kwam het veld op de 10km steeds meer in zijn beslissende plooi te liggen. Na 2 kilometer over het duinpad in de Kwade Hoek werd het veld flink uiteen geregen op het eerste stuk strand van 3km, door de droogte was het zand extra mu en velen ondervonden hier de hoge moeilijkheidsgraad van deze wedstrijd. Desondanks leverde het prachtige beelden met op de achtergrond de zee en een strakblauwe lucht en daarvoor de lopers, alleen of in kleine groepjes, ploegend door het zand. Nixon Fernandes (PAC R’dam) was de eerste atleet die bij Paal 10 het strand verliet, hij had een paar tellen voorsprong op Christiaan van Beusichem die de Flakkeese eer hooghield. Op 44 seconden volgden Ricardo Sint Nicolaas (Flakkee) en David Bouman (PAC) en op 1.19min passeerde ook Eric Wolfert (Flakkee). In de dameswedstrijd was het Laurey van den Berge die een gaatje had geslagen met Leonie Ton, de Zeeuwse die afgelopen mei de Elfstedentocht voor ultralopers (224km) aflegde in 26.56u! Iemand van de lange adem waar Van den Berge dus zeker rekening mee moest houden in het tweede deel.

Na de strandafgang volgde een wat makkelijker stuk in de route, op het geasfalteerde fietspad richting de vuurtoren kon goed tempo worden gemaakt. Van Beusichem begon zich beter te voelen en besloot zijn tempo nog wat op te voeren. Zo dichtte hij het gaatje naar Fernandes die even later zelf op een achterstand werd gezet door Van Beusichem die alle remmen los had gegooid en als eerste aan de laatste 2km over het strand begon. Het was schitterend om te zien met welk een souplesse en ogenschijnlijk gemak de 37-jarige atleet door het losse zand liep. Al uit de verte kon het publiek hem herkennen aan zijn stijl en speaker Kees-Aart van der Meijde kon hem na 36.24min als winnaar binnenroepen. Fernandes had stevig partij geboden en werd tweede in 36.52min.

Van Beusichem was zichtbaar blij met de winst: “We hadden met de groep al een aantal keer op het parcours getraind, ik wist wat er zou komen en heb mijn krachten goed verdeelt. Fernandes ging er hard in, ik liet hem niet te ver weglopen en in het tweede deel kon ik de strijd beslissen!” Sint Nicolaas bemachtigde de derde plaats in een tijd van 38.06min, Bouman volgde in 38.25min en Wolfert werd vijfde in 39.15min. Daarachter viel een gat met Tom Groot, de vijfde Flakkeeënaar in de top 10, hij werd zesde in 42.18min. Als 19e in het totale veld finishte Laurey van den Berge na 44.21 als eerste dame, haar voorsprong op Leonie Ton was 1.10min en Fa Adda (Den Haag) completeerde het damespodium met 47.07min."

Foto1: Christiaan van Beusichem zwevend over het strand op weg naar de overwinning nop de 10km

Foto2: Maikel Peeman pakte de winst op de 4,5km