17 juli 2018, Regio - Het was een felbevochten doel voor Ricardo Sint Nicolaas, na een aantal pogingen die op een handvol seconden strandden was het vrijdag 13 juli dan raak. In een schitterend opgebouwde race liep hij tijdens de Track Meeting in Utrecht naar 8.56:58, een verbetering van maar liefst 8 seconden van zijn persoonlijk record en voor het eerst dook hij onder de magische grens van negen minuten. Lees hieronder het hele wedstrijdverslag.

"Maar eerst was er donderdagavond 5 juli de 1500m wedstrijd op de baan van Rotterdam Atletiek. Namens AV Flakkee kwamen Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert in actie. De 150 deelnemende atleten werden verdeelt in 10 series. Het programma werd gestart met de snelste serie waarin Lars Gerritsen (Papendrecht) en Ralph Nieuwenhuizen (R’dam) zij aan zij over de finish gingen, Nieuwenhuizen pakte met 0.10sec voorsprong de winst in een snelle 3.54:04. In serie drie was het de beurt aan Sint Nicolaas. In de eerste ronden zagen we hem goed voorin, het tempo lag niet overdreven hoog en pas in de laatste 400m ging het los. Sint Nicolaas finishte na 4.20:03, daarmee bleef hij 4sec verwijderd van zijn PR. “Ik had graag rond de 4.15 gelopen, ik heb het laten liggen in de eerste ronden, achteraf had ik beter zelf de kop kunnen pakken”. In de volgende serie stond Eric Wolfert klaar, door veel duw- en trekwerk belandde hij achter aan de groep en zo moest hij in de achtervolging. Bijna kwam hij tot bij de vier koplopers maar uiteindelijk beet hij zich stuk. In de slotronde was de tank leeg en zo moest Wolfert genoegen nemen met 4.33.00. “Ik had echt op meer gehoopt, het zat er niet in vandaag, zowel de benen als het verloop van de serie, op naar de volgende dan maar!”

En dat werd de Track Meeting 3000m in Utrecht waar Sint Nicolaas en Wolfert beiden deelnamen. “Ik heb mezelf dit seizoen als doel gesteld om onder de 9min te lopen, een paar keer is het net niet gelukt, vanavond zie ik als ultieme poging”, aldus Sint Nicolaas die met gezonde spanning zijn warming-up afwerkte. Hij deed dit samen met Eric Wolfert die ook weer in actie kwam. “Aan de 1500m heb ik niet zo’n goed gevoel overgehouden, dat hoop ik vanavond om te buigen”. Nadat alle series 200m, 800m en 1500m waren afgewerkt was het om 22.30u tijd voor het slotonderdeel, de 3000m, verdeelt over vier series. De tweede serie was ingedeeld met richttijden tussen de 8.50 en 9.20min, een zeer gunstige indeling voor Sint Nicolaas die de eerste ronden het kopwerk voor zijn rekening nam. Met een openingskilometer van 2.58min ging alles volgens plan. Sint Nicolaas had nog tien atleten in zijn spoor en om niet al zijn krachten te vergooien liet hij in het middenstuk het kopwerk aan de anderen. Het tempo bleef strak en met 3.00 over de tweede kilometer was er een uitstekende uitgangspositie om het af te maken. In de voorlaatste ronde was duidelijk te zien dat Sint Nicolaas diep moest gaan om bij te blijven. Bij het klinken van de bel kwam het besef dat het zou lukken, met machtige passen ramde hij zich door de laatste meters om zo na 8.56:58 (20,1 p/u) te finishen! “Dit was zo mooi, alle dingen die vorige races fout gingen deed ik nu goed, hier ga ik lang van genieten”!

Wolfert kwam in de derde serie in actie, hij positioneerde zich goed van voren in de eerste 200m en had vervolgens veel profijt van twee atleten van Groningen Atletiek. Zij deden het kopwerk voor ploeggenoot Elisa de Jong, een snelle dame die onlangs nog zilver pakte op het NK. Met 3.10 was er een goede openingskilometer, een ietwat rommelige tweede kilometer kende met 3.12 licht verval. In het slot zette het Groningse treintje zich weer in gang, zij trokken hard door en Wolfert zette alle zeilen bij om te volgen. Dit resulteerde in een snelle slotkm van 3.05 en een eindtijd van 9.27:55. “Zo loop ik ze het liefst, niet te gek starten en hard finishen!"

Wedstrijdverslag door AV Flakkee.