Regio - Donderdag 18 mei werd in Hellevoetsluis de 9e Lopers Company Wallenloop gehouden met afstanden van 5 en 10km. De organisatie, in handen van Pallas 93, kon totaal 175 lopers verwelkomen, onder hen een sterke delegatie Flakkeeënaars waarvan Ricardo Sint Nicolaas en Laurey van den Berge op de 10km er met de winst vandoor gingen. Lees hieronder een verslag door één van de ledne van atletiekvereniging EV Flakkee.

Wedstrijdverslag

"Met een noordenwind kracht vijf bleef de temperatuur steken op zo'n 12 graden, relatief koude omstandigheden voor deze loop, gelukkig was het droog en om 19.30u klonk het eerste startschot voor de 10km, een kwartier later vertrokken ook de 5km lopers. Op de 10km waren het vanuit de start Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert die de kop pakten, samen gingen ze in gezwinde pas door de polders. Achter hen waren het onder andere Freek Goedhart en Matthijs van Dijk die namens Flakkee in de top van het deelnemersveld meegingen, zij werden vergezeld door Hans Berendsen (Heenvliet) en Martin Nieuwstraten (Spijkenisse). Deze mannen werkten goed samen en dat was met name op de stukken tegenwind erg nuttig. Sint Nicolaas sloeg na 2km een gaatje met Wolfert. "Om mezelf niet vroeg in de wedstrijd op te blazen koos ik mijn eigen tempo, Ricardo is normaal gesproken ook gewoon sneller dan ik". En zo kon Sint Nicolaas aan een solo richting de winst beginnen. Halverwege klokte hij 16.40min, Wolfert volgde in 17.12min en Berendsen volgde op plaats drie met 17.36min. Bij de dames was het Laurey van den Berge die onbedreigd aan kop liep, zij was in het gezelschap van André Melissant die vrijwel al het kopwerk voor zijn rekening nam en daarmee van grote waarde was voor Van den Berge.

Na zes kilometer begonnen de lopers aan de passage over de vestingwallen, een mooi stuk in de route waar ook de molen gepasseerd wordt en ook de mooie vuurtoren is niet ver verwijderd. De wind stond hier tegen en in combinatie met het vele draaien en keren was dit een pittig stuk. Met 2,5km voor de boeg verliet Sint Nicolaas met een zekere voorsprong de wallen en daar ging het nog bijna mis door een val. "We moesten een klein stukje door het gras en dat liep ietwat schuin, ik gleed uit en viel best hard, gelukkig kon ik gelijk weer verder en heb ik er niks aan over gehouden". En zo konden de armen na 33.27min toch omhoog, een keurige tijd voor de atleet uit Oude-Tonge. Als tweede was het Wolfert die na 34.50min de finish passeerde, ook voor hem een sterke prestatie. Berendsen werd derde in 35.34min. Goedhart (4e – 36.04), Van Dijk (6e – 36.49) en Melissant (9e – 38.36) vulden de top-10 aan waar Flakkee met maar liefst zes atleten bij zat gezien Laurey van den Berge met een 8e plaats in het veld als snelste dame finishte na 38.33min, Natasja de Winkel (Voorne Atl) was met 40.38min de tweede dame.

Op de 5km ging de winst naar Mario Poldervaart uit Zuidland, hij was met 17.26min sneller dan Edwin Stolk (17.36) en Bastian Zoon (17.43) die namens Flakkee op het podium stonden. Ook Eric-Paul Boeters deed van zich spreken, hij werd vierde in 17.48min, een nieuw persoonlijk record. "Poldervaart had een flinke voorsprong maar op het laatst kon ik het gat flink verkleinen en kwam ik nog bijna terug", aldus Stolk die tevreden terugkeek. Als derde dame finishte Sharon van Iwaarden namens Flakkee, zij finishte na 25.37min.

Op woensdag 17 mei werd in Zwijndrecht de Verkerkloop georganiseerd. Aan dit evenement deden bijna 2000 lopers mee, dit zorgde voor een prachtige sfeer. Op de 5km gingen de meeste atleten van start, bijna 1500! Namens Flakkee finishte Rijk van Dongen als 29e in 18.34min en Mark van Eijken kwam aan als 66e na 19.40min, voor beide heren een verbetering van hun persoonlijke toptijd. En zo kon AV Flakkee terugkijken op een uiterst succesvolle week, de komende periode zullen de atleten zich blijven toeleggen op de baanwedstrijden en de 10km op de weg, ook in de Molenloop Stellendam op donderdag 21 juni zal de Flakkeese ploeg er staan."

Foto: Sint Nicolaas (43), Melissant (87), Van den Berge en Stolk (289) in actie tijdens de Wallenloop Hellevoetsluis.