Regio - Op zondag 11 februari 2018 werd in Schoorl het Nederlands Kampioenschap 10km op de weg georganiseerd. Ondanks dat de weersomstandigheden niet optimaal waren werden er snelle tijden gelopen. Maikel Peeman pakte in zijn laatste jaar als junior de zilveren medaille, dat deed hij in een zeer knappe tijd van 31.48min, en dat was vooraf lang niet vanzelfsprekend! Lees hieronder een sportverslag door één van de leden.

Nadat Peeman op zondag 21 januari met een keurige vijfde plaats de Abdijcross in Kerkrade afsloot leek het eenvoudig, nog twee weken de vorm uitbouwen en een week gas terugnemen om vervolgens te schitteren op het NK. Echter twee dagen na de Abdijcross sloeg het noodlot toe, tijdens een versnelling in een baantraining blesseerde hij zich aan de hamstring, nader onderzoek wees uit dat het om een scheurtje ging, het advies: twee tot drie weken rust. Hier leek een streep door de rekening gezet te worden, het NK was verder weg dan ooit. Met wat fietstrainingen probeerde Peeman de conditie op peil te houden en na 12 dagen rust voelde alles zo goed dat hij weer een half uurtje rustig probeerde te lopen, dat ging goed. In de week vooraf testte de 19 jarige Sommelsdijker zijn gestel, met name de training op donderdag waarin hij twee blokken van tien minuten op zijn beoogde wedstrijdtempo liep gaf de doorslag. "Ik had niet verwacht dat dit zou lukken, het gaat nu zo goed dat ik toch ga starten in Schoorl, dit is waar ik naar uitgekeken heb, het leek verloren, maar nu het is gelukt om op tijd fit te zijn zal ik er vol voor gaan!"

De omstandigheden op de wedstrijddag waren niet ideaal, er stond een stevige wind en regelmatig trokken er pittige regen- en hagelbuien. Gelukkig was het om 14.30u droog en konden de 495 lopers van start voor de titelrace. In de voorhoede was het de Britt Hawkins die strijd leverde met Michel Butter die na zich na 29.14min tot kampioen mocht kronen. Voor Peeman was Luuk Maas (Tilburg) de voornaamste uitdager, gedurende hun jaren als junior hebben ze al menig duel uitgevochten. Maas maakt met name de laatste maanden zeer goede progressie door en was daardoor ook de topfavoriet. Maar voor Peeman was dit bij voorbaat geen reden om het niet te proberen, vanuit de start pikte hij aan en na twee kilometer stond de klok op 6.05min, een aanvangstempo van 20 km/h. Richting de doorkomst halverwege moest er wat meer geklommen worden door het duingebied en in combinatie met de nog altijd stevig waaiende wind haalde dit het tempo wat naar beneden. Maas kende minder verval en sloeg een gat op Peeman die er in deze fase van de strijd verstandig aan deed om zijn eigen tempo te pakken. "Op Luuk stond geen maat, als ik langer mee was gegaan had ik later alsnog moeten lossen en was ik zelf ingestort". Dat laatste werd nu voorkomen, Peeman hield zijn tempo vlak en noteerde na 5km 15.55min, een schema wat sneller is dan zijn persoonlijk record (32.12).

De tweede helft is doorslaggevend, hier zou blijken of Peeman werkelijk fit genoeg is om een medaille te pakken. Het voordeel van dit parcours is dat de laatste kilometers licht aflopen, juist in een fase dat de verzuring toeslaat is dat zeer aangenaam. Dit kwam ook goed tot uiting in de kilometertijden, zo werden de laatste drie in 3.14 - 3.12 en 3.00 gelopen. De winst bij de junioren was voor Maas, hij finishte in een zeer scherpe 30.43min, Peeman wist alle onzekerheid om te zetten in een klinkende zilveren medaille met een eindtijd van 31.48min. "Hier ben ik echt super blij mee, zeker met deze voorbereiding en de moeilijke omstandigheden, qua tijd zit er zeker nog rek in". Peeman zal op 11 maart het NK cross nog lopen, daarna zal hij zich toeleggen op de baanwedstrijden over 1500, 3000 en 5000m."

Foto: Maikel Peeman in actie op het NK 10km in Schoorl.