29 januari 2018, Stellendam - Als één van de eerste zwembaden in Nederland reikte zwembad Zuiderdiep SRGO het vernieuwde Zwem ABC uit. Dit bijzondere moment konden zij niet zomaar voorbij laten gaan. Wethouder de Jong had de eer het eerste diploma uit te reiken aan Tomas Dietvorst. Lees hieronder verder.

"Voorafgaand aan de eerste diploma-uitreiking hielt de wethouder een praatje over hoe belangrijk zwemles is en hoe belangrijk het is om door te gaan tot en met het C Diploma. De nieuwe zwemdiploma's geven immers aan dat je alleen met het volledige Zwem ABC op zak voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid."

Wat kan je met welk zwemdiploma?

De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft ieder niveau van zwemvaardigheid gekoppeld aan een diploma van het Zwem-ABC. Je kind voldoet pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid als hij of zij het volledige Zwem-ABC op zak heeft. De Zwemdiploma’s A en B zijn tussenstappen naar het complete Zwem-ABC. Deze niveaus sluiten aan op de Nederlandse infrastructuur van zwemwater waar volwassenen en kinderen zwemmen:

  • Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
  • Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
  • Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Stichting SRGO

"In zwembad Zuiderdiep in Stellendam zijn ze van start gegaan met een plan wat organisatiebreed verder uitgerold wordt. Naast het Zuiderdiep zijn ook zwembad de Gooye in Dirksland en zwembad de Staver in Sommelsdijk bezig met deze vernieuwing. Later dit voorjaar zullen ook daar de kinderen afzwemmen voor het vernieuwde Zwem ABC. Alle sportlocaties zijn onderdeel van SRGO."