[foto-update] Oude-Tonge - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden was woensdagochtend 1 februari 2023 bij de indrukwekkende herdenking van de Watersnoodramp in Oude-Tonge op ons eiland Goeree-Overflakkee. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat delen van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant overstroomden. In het Zuid-Hollandse Oude-Tonge waren de meeste dodelijke slachtoffers te betreuren. Maar liefst 305 inwoners kwamen om en jaarlijks worden op ons eiland, op verschillende locaties in de gemeente de slachtoffers herdacht. Lees meer en bekijk alle foto's >>

Vervolg

De herdenkingsdienst in de Rooms Katholieke kerk OLV Hemelvaart in Oude-Tonge werd zoals gezegd bijgewoond door hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden. De daardoor speciale herdenking was deze morgen van 10 tot 11:50 uur en op twee locaties. Na de dienst in kerk, waren er op de begraafplaats aan de Heerendijkkransleggingen en de minuut stilte. Vanwege de komst van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix naar deze herdenking was een deel van het centrum beperkt bereikbaar.

"Iets voor tienen kwam Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden aan bij de kerk in Oude-Tonge. Een begroeting bij de auto, was er door Mevrouw Adri Bom-Lemstra, kamerheer van de Koning in de provincie Zuid-Holland, de heer drs. Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland en onze burgemeester, mevrouw Ada Grootenboer-Dubbelman. De begroeting bij de ingang van de kerk werd gedaan door de heer Wim Harteveld, de ceremoniemeester van de herdenking in Oude-Tonge en de heer Tim Jochems, koster van de R.K. OLV Hemelvaart."

Herdenkingsdienst

De Herdenkingsdienst werd geopend met een welkomstwoord door de heer Wim Harteveld, ceremoniemeester. Daarna werd ‘De Zee’ gezongen door het Gemengd Koor Sint Cecilia en hield burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman een toespraak. Overlevende Jo Tanis-Meijer vertelde over die verschrikkelijke rampnacht in 1953, waarna het ‘You raise me up’ klonk, door Duo Voci De commissaris van de Koning in Zuid-Holland drs. Jaap Smit sprak de bezoekers in de kerk toe en kinderen van de basisscholen in Oude-Tonge vertelden de prinses over hun project rond de Watersnoodramp en overhandigen haar het resultaat. Na het afsluiten van de herdenkingsdienst en was er het voorbereiden van een stille tocht richting de begraafplaats en H.K.H. Prinses Beatrix verbleef intussen in een ontvangstruimte in de kerk, waar zij met een aantal overlevenden van de watersnoodramp kon napraten over de ramp en de zojuist gehouden dienst.

Begraafplaats Heerendijk

Bij aankomst bij de begraafplaats aan de Heerendijk, was er een welkomstwoord door de ceremoniemeester. Er volgde een kranslegging door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en commissaris van de Koning drs. Jaap Smit. Na het Taptoe-signaal werd één minuut stilte in acht genomen. Waarna de overige krans- en bloemleggingen werden gedaan. Na de kransleggingen liepen burgemeester Grootenboer en Prinses Beatrix langs de graven, nadat de kinderen op elk graf een bloem gelegd hadden.

Het gezelschap vervolgde de weg richting Hotel-restaurant Lely, alwaar H.K.H. Prinses Beatrix de gelegenheid had om na te spreken met een aantal overlevenden en/of nabestaanden van de ramp. Ze sprak hier in afgeschermde setting, onder andere met de broers Piet en Dies van den Ouden.

Foto's met dank aan Wil van Balen en Wilko van Dam.