Ooltgensplaat - Stichting WO2GO is evenals de laatste jaren betrokken bij het landelijke project “Lichtjes op oorlogsgraven” Wethouders Henk van Putten en Jaap Willem Eijkenduijn ontstaken op Kerstavond de lichtjes in Ooltgensplaat.

Project “Lichtjes op oorlogsgraven”

In 1991 plaatsten schoolkinderen uit Holten op kerstavond brandende kaarsjes op de Canadese militaire begraafplaats, een initiatief van een Finse vrouw die deze traditie overbracht vanuit haar geboorteland. Inmiddels branden er op kerstavond op meer dan 400 locaties in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven, om zo de slachtoffers te eren en herdenken.

Deelname Stichting WO2GO

Vanaf 2016 doet Stichting WO2GO mee met het mooie project “Lichtjes op oorlogsgraven”. Tijdens de eerste jaren dat de stichting deelnam, werd er alleen nog een kaarsje gezet bij de 31 geallieerde militairen die op het eiland begraven zijn. Stichting WO2GO zorgt er vanaf 2020 voor dat bij alle graven van oorlogsslachtoffers op Goeree-Overflakkee een kaarsje brandt. Met hulp van twaalf vrijwilligers wordt op kerstavond een kaarsje aangestoken bij 75 oorlogsgraven. De rouwkaarsen branden zo’n vijftig uur. Daardoor brandt op beide kerstdagen een lichtje ter herinnering aan hen die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wethouders ontsteken lichtjes

Stichting WO2GO wil ook dit jaar bij alle graven van oorlogsslachtoffers een kaarsje branden. Wethouders Van Putten en Eijkenduijn helpen hier graag aan mee, waarmee zij namens het gemeentebestuur het belang van dit soort herdenkingen onderschrijven. Op kerstavond ontstaken ze op de begraafplaats in Ooltgensplaat een aantal kaarsjes. Op deze begraafplaats liggen Hendrik den Braber (33) Jan Kanters (25) Lauwrens Neels (29) Cornelis Pipping (21) en Pieter Troost (60) begraven.

Foto's

Op de foto ziet u van links naar rechts vrijwilliger Monique van der Weijden, wethouder Eijkenduijn, vrijwilliger Heidi Mathijssen en wethouder Van Putten bij de graven van vier slachtoffers. Het vijfde slachtoffer, Lauwrens Neels, is begraven op een andere locatie op de begraafplaats.