Regio - Gemeente Goeree-Overflakkee heeft de spannende wedstrijd tijdens het NK Tegelwippen gewonnen van gemeente Hoeksche Waard. Inwoners, scholen, woningcorporaties, ondernemers en beide gemeenten staken de afgelopen 7 maanden de handen uit de mouwen en hebben in totaal 22.468 tegels gewipt. Een geweldige prestatie! Zeker omdat al die tegels plaats hebben gemaakt voor groen. Dat is goed nieuws, want meer groen is goed voor iedereen!

De wedstrijd was tot op het laatste moment heel spannend. Het leek er lange tijd op dat de winst naar de Hoeksche Waard ging, maar begin oktober kwam Goeree-Overflakkee terug in de wedstrijd met een grote eindsprint. Goeree-Overflakkee wipte in totaal 9.439 tegels en bereikte dankzij het hoge aantal gewipte tegels per inwoner de negende plaats. De Hoeksche Waard eindigde met 13.029 tegels maar met een lager aantal gewipte tegels per inwoner, op een keurige twaalfde plaats.

Inwoners maakten enthousiast gebruik van gratis Tegeltaxi

Om inwoners die wilden vergroenen te helpen, lieten beide gemeenten een Tegeltaxi rijden.

“Met de Tegeltaxi konden we als gemeente de inwoners die hun tegels uit de tuin wilden halen, echt helpen. En het werkte! Uiteindelijk is er op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard veel groen bijgekomen. En dat hebben we samen bereikt: met enthousiaste inwoners, ondernemers en scholen. En dat smaakt naar meer! Dus reken er maar op dat we volgend jaar weer meedoen!”, vertelt Jaap Willem Eijkenduijn, wethouder Duurzaamheid van Goeree-Overflakkee enthousiast.

Harry van Waveren, wethouder Duurzaamheid van gemeente Hoeksche Waard is blij met de eindstand: “Ik feliciteer mijn gewaardeerde tegenstander van harte met de winst! Het was een spannende wedstrijd tussen beide teams. Natuurlijk is het jammer dat wij niet hebben gewonnen, maar er is veel groen bijgekomen en daar doen we het voor. Ook hebben we ons gemeentelijke doel om minimaal 11.000 tegels te wippen ruim gehaald, dankzij alle enthousiaste inwoners die hebben meegedaan.”

Ondanks al die gewipte tegels zijn in beide gemeenten nog steeds heel veel versteende tuinen, schoolpleinen en bedrijventerreinen te vinden. Volgend jaar doen beide gemeenten dan ook weer mee aan deze landelijke competitie. “Er is nog een hele groene wereld te winnen”, aldus een strijdvaardige Jaap Willem Eijkenduijn.

Samen 22.468 tegels vervangen door groen

De Hoeksche Waard deed voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen en daagde buurgemeente Goeree-Overflakkee uit voor een vriendschappelijke wedstrijd. Goeree-Overflakkee deed voor de tweede keer mee. Beide teams streden mee in de groep middelgrote gemeenten. Er zijn samen 22.468 tegels gewipt, dat is ruim 2.042 m² aan nieuw groen. Iedere gewipte tegel betekent dat er gemiddeld 66 liter per jaar aan regenwater in de grond kan zakken. Alle tegels bij elkaar opgeteld is dat 1.475.592 liter water dat de bodem ingaat en niet via het riool hoeft worden afgevoerd. Dit vermindert de kans op wateroverlast. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting - in plaats van stenen - zorgen er ook voor dat het koeler aanvoelt tijdens warm weer en dat de biodiversiteit toeneemt. Een groene tuin is op een hete zomerdag al snel 5 tot 10 graden koeler dan een betegelde tuin. Bovendien is bewezen dat mensen zich in een groene leefomgeving beter en meer ontspannen voelen. Samen maken we verschil, op grote én kleine schaal.