4 oktober 2022, Goeree-Overflakkee - Vanuit het Ouddorpse brandweerkorps kreeg de SGP verontruste berichten over het weghalen van de blusaanhanger die in het verleden is aangeschaft om snel te kunnen handelen bij alarmering van branden op campings of moeilijk bereikbare gebieden. SGP-woordvoerder Peter Grinwis heeft namens de fractie hier inmiddels schriftelijke vragen over gesteld. "Wij willen graag weten wat de reden is dat de Veiligheidsregio (VRR) nu van mening is dat deze blusaanhanger niet meer nodig is...." Lees meer >>

Vervolg

De blusaanhanger is uitgevoerd met de zogenaamde One Seven Drukluchtschuim en is zeer effectief gebleken bij het blussen van branden. De effectiviteit van het schuim zorgt voor een snelle knock-down en verlaagt de schade aan eigendommen enorm door een lager watergebruik. Bijkomend voordeel is dat dit blusapparaat op plekken kan komen waar de Tank Auto Spuit niet snel kan komen. De aanhanger wordt ook ingezet voor onder meer scheepsbrandbestrijding op de Deltahaven in Stellendam. Snelheid en slagkracht is essentieel. De brandweervrijwilligers geven aan dat door deze blusaanhanger de kwaliteit van brandweerzorg beter gewaarborgd en toegenomen is. Het lijkt de SGP dan ook niet verstandig om dit gereedschap weg te halen, zonder een volwaardig alternatief.

Vragen
De SGP wil graag weten wat de reden is dat de Veiligheidsregio (VRR) nu van mening is dat deze blusaanhanger niet meer nodig is. Verder wil de fractie weten of men voldoende inzicht heeft in de bereikbaarheid van de diverse parken op de kop en of de lokale brandweervrijwilligers inspraak hebben in het daarvoor benodigde blusmateriaal. De vraag is ook of een alternatief voor handen om calamiteiten op recreatieparken te kunnen bestrijden.

Foto: Facebook Brandweer Ouddorp