Goeree-Overflakkee - Het totaal aantal misdrijven in onze gemeente is in 2021 ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Zo blijkt uit de publicatie van het 'Gezamenlijk Veiligheidsbeeld 2021 van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam'. Gemiddeld genomen is het aantal misdrijven in de eenheid Rotterdam licht gedaald (-8 procent). "Bekijk hieronder de specificaties voor gemeente Goeree-Overflakkee op het gebied van bijvoorbeeld diefstal en inbraak. Lees ook meer over de dekking van Burgernet; die zit in onze gemeente nog onder het streefcijfer van 10 procent gemiddeld...." Lees meer >>

Vervolg

• High Impact Crime (HIC): In 2021 was er in Goeree-Overflakkee sprake van een substantiële afname van het aantal mishandelingen (-21 procent). De andere misdrijven HIC en geweld laten ontwikkelingen van beperkte omvang zien (absolute verschillen kleiner dan 10). Er waren in 2021 in Goeree geen straatroven en overvallen.

• Vermogenscriminaliteit: Bij diefstal uit/vanuit motorvoertuigen en winkeldiefstal waren er substantiële toenames zichtbaar (respectievelijk +33 procent en +92 procent). Diefstal uit/vanaf motorvoertuigen nam in de eenheid juist af. Er waren in Goeree minder diefstallen/inbraken in bedrijven en instellingen (-42 procent).

• Overige thema’s: Er waren in 2021 minder misdrijven huiselijk geweld in de gemeente (-56 procent). Het aantal misdrijven horizontale fraude nam substantieel toe, met 24 procent.

>> Zie schema, foto 1 (hieronder).

Incidenten

In 2021 is het totaal aantal incidenten in Goeree-Overflakkee nagenoeg gelijk gebleven aan een jaar eerder. Gemiddeld bleef het aantal incidenten in de eenheid Rotterdam ook ongeveer gelijk.

• Overlast: Zowel het aantal incidenten drugs/drankoverlast (-13 procent) als verkeersoverlast (-34 procent) is duidelijk afgenomen in 2021. Tegelijkertijd kwamen burengerucht en overlast door verwarde/overspannen personen juist vaker voor in Goeree-Overflakkee (respectievelijk +13 procent en +62 procent).

• Overige thema’s: Er kwamen in de gemeente drie incidenten van geweld tegen politieambtenaren voor, hetzelfde aantal als in 2020. Het aantal incidenten veilige publieke taak (VPT) steeg van 0 naar 7.

>> Zie schema, foto 2 (hieronder).

Jeugdproblematiek

Het totaal aantal verwijzingen naar Bureau Halt is in de gemeente Goeree-Overflakkee in 2021 toegenomen in vergelijking met een jaar eerder (+9). Deze toename is terug te zien bij vermogensdelicten (+3), vuurwerkovertredingen (+4) en overige verwijzingen (+2). In Goeree waren er in 2021 geen verwijzingen voor baldadigheid, schoolverzuim en vernieling.

>> Zie schema, foto 3 (hieronder).

Pak je Kans

In totaal zijn er in Goeree 23 jongeren doorwezen naar Pak je Kans. Dit gebeurde het vaakst via de politie (12). Twee verwijzingen verliepen op overige wijze, van negen gevallen is het onbekend op welke manier de verwijzing verliep.

>> Zie schema, foto 4 (hieronder).

Persoonsgerichte aanpak

In 2021 is het totaal aantal persoonsgerichte aanpakken in Goeree-Overflakkee licht afgenomen ten opzichte van 2020 (-4). Er waren minder casussen (-8) en nieuwe instroom (-5) huiselijk geweld, het aantal casussen (+2) en nieuwe instroom (+1) volwassenen lieten een stijging zien. Er stonden drie personen uit Goeree-Overflakkee op de Hitlijst van Rotterdam Rijnmond, gelijk aan een jaar eerder.

>> Zie schema, foto 5 (hieronder).

ZSM

In 2021 zijn er 46 personen ingestroomd op de ZSM, vijf meer dan vorig jaar. Bij het thema volwassenen steeg zowel het aantal casussen (+10) als het aantal meldingen (+11) substantieel. In totaal waren er 55 meldingen over 46 unieke personen.

>> Zie schema, foto 6 (hieronder).

Burgernet

In de gemeente Goeree-Overflakkee waren op 31 december 2021 in totaal 3.331 personen aangemeld bij de politie als deelnemer van Burgernet, iets meer dan een jaar eerder. De dekking van Burgernet zit in Goeree-Overflakkee nog onder het streefcijfer van 10 procent gemiddeld voor de eenheid, maar de gemeente zit wel boven het minimum van 5 procent. De Burgernet app is 798 keer gedownload in Goeree in 2021.

>> Zie schema, foto 7 (hieronder).

Veiligheidsmonitor

In de gemeente Goeree-Overflakkee ligt het slachtofferschap van traditionele criminaliteit significant lager (13,8 procent) dan in de eenheid Rotterdam (21,2 procent). Alle vormen van traditionele criminaliteit komen in de gemeente aanzienlijk minder vaak voor, het verschil met de eenheid is het grootst bij vermogensdelicten (-5,2 procent).

• Overlast: alle vormen van overlast komen in Goeree-Overflakkee significant minder vaak voor dan in de eenheid Rotterdam, bij fysieke verloedering (-9,1 procent) is het verschil tussen de gemeente en de eenheid het grootst.

• Veiligheidsbeleving: vergeleken met de eenheid geven de inwoners van Goeree-Overflakkee de veiligheid van de woonbuurt een significant hoger rapportcijfer (7,8 tegenover 7,1). Inwoners uit de gemeente voelen zich ook minder vaak onveilig in de woonbuurt (-10,2 procent) en ervaren minder vaak gevoelens van discriminatie (-7,2 procent).

• Leefbaarheid: op sommige aspecten van leefbaarheid van de woonbuurt scoort de gemeente beter dan de eenheid, op andere aspecten slechter. Het rapportcijfer leefbaarheid is significant hoger (7,7 tegenover 7,3) en ook de schaalscore sociale cohesie ligt aanzienlijk hoger (6,7 tegenover 6,1). De tevredenheid over het functioneren van de gemeente is in Goeree-Overflakkee echter lager dan in de eenheid Rotterdam. Bij de ontwikkeling van de buurt zijn er vooral veel inwoners van mening dat de buurt gelijk is gebleven.

• Burgers en politie: de tevredenheid over de zichtbaarheid van de politie in de woonbuurt ligt in Goeree-Overflakkee significant lager dan in de eenheid (26,7 procent tegenover 31,9 procent).

• Preventie: de somscore preventieve maatregelen thuis is voor Goeree-Overflakkee hoger dan voor de eenheid Rotterdam, inwoners treffen in de gemeente vaker voorzorgsmaatregelen in en rondom hun woning tegen criminaliteit.

>> Zie schema, foto 8 (hieronder).

Bron Rapport Gezamenlijk Veiligheidsbeeld regio Rotterdam 2021