Middelharnis - Het centraal stembureau van gemeente Goeree-Overflakkee heeft woensdag 23 maart 2022 de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 vastgesteld. Alle stemmen werden een dag eerder opnieuw geteld, op verzoek van de VVD. Uit de hertelling kwamen minimale verschillen en die hebben niet geleid tot een verandering in de zetelverdeling. Er zijn 31 zetels te verdelen voor de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee. Lees hieronder meer >>

Vervolg

In totaal werden er op Goeree-Overflakkee 41.083 stempassen uitgegeven van de gemeenteraadsverkiezing van 14, 15 en 16 maart 2022. Uiteindelijk werden er 26.297 stembiljetten geteld. Dat betekent een opkomstpercentage van afgerond 64 procent. In totaal waren er 34 ongeldige stemmen en 30 blanco stemmen.

Zetelverdeling

Er zijn 31 zetels te verdelen voor de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee. Op basis van het aantal uitgebrachte stemmen (én voorkeursstemmen) is de volgorde als volgt:

  • VKGO: zeven zetels
    Johan de Vos, Berend Jan Bruggeman, Cheyenne van Alphen, Aat van Alphen, Willy Heintjes, Jannie Campfens, Wilma de Bruine
  • SGP: zeven zetels
    Hendrik Herweijer, Peter Grinwis, Peter Kieviet, Simon van der Tang, Adriaan Kasteleijn, Corné Grinwis, John de Geus
  • CDA: zes zetels
    Daniël Huising, Tim Jochems, Dirk Pijl, Henk van Putten, Tea Both, Edwin van Os
  • Groep Jan Zwerus: vier zetels
    Jan Zwerus, Jos de Jonge, Thomas Kom, Mayke Wesdorp
  • VVD: twee zetels
    Ellen Nijssen, Ronald Weydema
  • ChristenUnie: twee zetels
    Bert Tuk, Mariëlle van den Berg
  • PvdA: twee zetels
    Jaap Willem Eijkenduijn, Petra ‘t Hoen
  • D66: één zetel
    Jeffrey Verlegh

Een kandidaat wordt met voorkeursstemmen gekozen als hij of zij minimaal 25 procent van de kiesdeler van 846,226 stemmen heeft gehaald, de partij de kiesdrempel heeft gehaald, en de laagst geplaatste kandidaat die een zetel zou zijn toegewezen minder voorkeurstemmen heeft. Dat betekent dat er 212 voorkeursstemmen nodig zijn voor een zetel. Bij deze gemeenteraadsverkiezingen werd Jos de Jonge, nummer 20 van Groep Jan Zwerus, met 225 voorkeursstemmen gekozen en kreeg zo een zetel toegewezen.

Voor de volledige uitslagen op detailniveau, kijk op goeree-overflakkee.nl.

Afscheids-/Installatieraadsvergadering

Op dinsdag 29 maart wordt in een bijzondere raadsvergadering afscheid genomen van de raadsleden die na de verkiezingen niet terugkeren in de gemeenteraad. Een dag later, op woensdag 30 maart, worden de 31 leden van de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Beide vergaderingen zijn om 19.30 uur in Bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis. De bijeenkomsten zijn ook te volgen via goeree-overflakkee.raadsinformatie.nl.