18 maart 2022, Goeree-Overflakkee - Het luiden van de kerkklokken van Dirksland en Melissant wordt aangepast na klachten over geluidsoverlast. Voor Dirksland geldt dat de klok ’s nachts tussen 23:00 en 07:00 uur zachter wordt gezet. Voor Melissant is besloten dat de klok 08:00, 12:00 en 20:00 uur niet meer drie minuten luidt. Wel blijft de klok slaan op de hele en halve uren en bij kerkdiensten en begrafenissen. "Een monteur van Royal Eijsbouts past de programmering van de klokken aan. De beslissing is volgens de gemeente Goeree-Overflakkee noodzakelijk.." Lees meer >>

Vervolg

Een monteur van Royal Eijsbouts past deze week de programmering van de klokken aan. De beslissing is volgens de gemeente Goeree-Overflakkee noodzakelijk, omdat uit geluidsmetingen bleek dat er volgens de Algemene Plaatselijke Verordening sprake was van overtreding. Het was voor het college van burgemeester en wethouders wel een lastige beslissing, omdat ze ook weten dat het slaan en luiden van de klokken door mensen wordt gewaardeerd. Er zijn voor- en tegenstanders, zo bleek al eerder. Met deze oplossing wordt aan alle partijen recht gedaan. “De klok en het carillon horen bij het karakter van een dorp, het wordt gezien als een stukje cultureel erfgoed”, zo legt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman uit. “Maar we zien ook dat mensen er last van kunnen hebben en dat willen we niet negeren.”

Ook andere gemeenten in Nederland hebben eerder na klachten het gelui van de kerkklokken aangepast. Het afgelopen jaar is voor Dirksland en Melissant gekeken naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld het geluid zachter te zetten. Dat bleek voor Dirksland realiseerbaar. Het is wel nog even afwachten of de vermindering voldoende is. Voor Melissant was zachter zetten geen optie.

Ook is de APV aangepast, zodat het verbod op geluidshinder niet automatisch geldt voor het luiden van kerkklokken. Deze uitzondering is echter alleen van toepassing voor de kleinere installaties. Als er sprake is van een zogenoemde inrichting – en dat heeft te maken met grootte, aantal klokken en aanwezigheid carillons – dan vallen de kerkklokken onder de Wet Milieubeheer en moet er bij geluidsoverlast gehandhaafd worden. Voor zowel Dirksland als Melissant geldt dat er sprake is van een inrichting.