1 maart 2022, Goeree-Overflakkee - Afgelopen zaterdag ontving de lokale CU-afdeling Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, in de Oude Bieb in Dirksland. Samen met de eilandelijke ChristenUniefractie ging hij in gesprek met Gerard Sangers, schrijver van het boek “Met dank, door MijnOverheid, bij de Voedselbank”. Lees meer >>

Vervolg

Uitgebreid werd gesproken over de problemen en onmogelijkheden waar mensen in de bijstand tegenaan lopen. Hoe ingewikkeld de wereld van uitkeringen en toeslagen in elkaar zit en hoe lastig het is om daar verandering in te krijgen. Met concrete voorbeelden uit de praktijk wist Gerard duidelijk te maken dat er nog veel te verbeteren valt op dit gebied, zowel in de landelijke als de lokale politiek. Hij hoopt dat als veel mensen zijn boek lezen, vooral politici en ambtenaren, er een beter systeem komt om mensen te ondersteunen, met meer oog voor de mensen en de situatie waar zij in zitten. Pieter Grinwis gaf aan dat zijn verhaal heel herkenbaar is en dat het niet meevalt om veranderingen in het logge toeslagensysteem voor elkaar te krijgen. Hij gaf wel aan dat dit probleem steeds meer herkend en erkend wordt in de landelijke politiek en dat er een groeiend aantal voorstanders is om dit aan te pakken. De lokale CU-fractie riep hij op om een zo barmhartig mogelijk beleid in de gemeente na te streven. Er is best veel mogelijk, het zou mooi zijn als de gemeente niet aan de “strenge” kant zou zitten, maar waar mogelijk maatwerk biedt en alle ruimte pakt om iemand bij te staan. Dat is iets waar de lokale CU-fractie zich graag voor inzet, mensen ondersteunen zoveel als mogelijk, met vertrouwen als basis.

Tijdens het gesprek werd ook ingegaan op de stijging van de energieprijzen en de mogelijkheden tot woningverduurzaming van mensen met een beperkt inkomen. Juist voor deze groep is de enorme stijging van de prijzen een groot probleem. Als je elke maand al geld tekort komt, is een toename van de energiekosten met tientallen euro’s (en soms veel meer) niet op te brengen. Landelijk zet Pieter Grinwis zich hiervoor in en hij nam het initiatief voor een isolatiemanifest. Waarin onder andere wordt opgeroepen om het isoleren voor iedereen mogelijk te maken. Het moet sneller, slimmer en socialer. Dit kan door mensen te ontzorgen en/of mensen financieel te ondersteunen door isolatievouchers te geven. De lokale ChristenUniefractie hoopt dat deze plannen snel concreet worden gemaakt in Den Haag, zodat het isoleren van woningen op het eiland in een versnelling kan komen. Waarbij, als het aan de CU ligt, de inwoners die dat het hardste nodig hebben, het eerst aan de beurt komen.

Aan het eind van het gesprek kreeg Pieter Grinwis het boek van Gerard Sangers cadeau, met het verzoek dit te lezen en door te geven aan andere Tweede Kamerleden. Een interessante middag, waar over en weer van elkaar geleerd werd en waarbij duidelijk werd dat het voor een lokale partij geen overbodige luxe is om korte lijnen te hebben met de landelijke politici!