2 februari 2022, Goeree-Overflakkee - Op de redactie van Koole Media Service is een schrijven binnengekomen aan partij BBB (BoerBurgerBondgenoot). Afgelopen maandag is deze brief verstuurd naar de griffier van de raad Goeree-Overflakkee. In de brief, gericht aan 'bestuur, mevrouw Van der Plas, staat in verband met de aanstaande verkiezingen' het volgende: "Voorafgaand aan de keuze (...) staat niet alleen het verkiezingsprogramma ter discussie, maar ook hetgeen een partij in het verleden heeft gepresteerd. De boventoon in de keuze voert altijd nog het vertrouwen dat kiezers hebben...." Lees de gehele brief hieronder >>

Ingezonden brief

Geachte bestuur, mevrouw Van der Plas,

Geachte bestuur, mevrouw Van der Plas,
Zoals u weet komen de gemeenteraadsverkiezingen er weer aan. Voorafgaand aan de keuze die door de kiezer moet worden gemaakt, staat niet alleen het verkiezingsprogramma ter discussie, maar ook hetgeen een partij in het verleden heeft gepresteerd. De boventoon in de keuze voert altijd nog het vertrouwen dat kiezers hebben in de kandidaten, voornamelijk de lijsttrekker. Om de betrouwbaarheid te bepalen wordt het in hoofdzaak belangrijk gevonden om over zoveel mogelijk relevante informatie te beschikken aangaande zijn /haar verleden en heden en niet minder belangrijk met wie zij omgaan en / of met wie worden geassocieerd. In de AD Voorne-Putten editie las ik een paginagroot artikel van de heer Zwerus waarin hij breed uitmeet over een nauwe samenwerking welke is overeengekomen tussen zijn ‘Groep Zwerus’ en uw partij BBB. Uit zijn site blijkt dat de heer Zwerus in feite uw partij BoerBurgerBondgenoot met logo vertegenwoordigt tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik las ook nog een publicatie op GONL met foto’s van de kandidaten in stro en hooi, waarop ook u te zien bent achter een spandoek. Het bondgenootschap staat inmiddels ook vermeld op uw eigen site vermeld. In verband met voorgaande vond ik het belangrijk om u op de hoogte te stellen van een reeks aantoonbare feiten. Het is zinloos u alleen maar een opsomming van losstaande feiten te sturen. Belangrijk is dat u een continue beeld krijgt met wie uw partij gelieerd is op Goeree- Overflakkee. Ik kan u dit beeld alleen verschaffen via een chronologisch verhaal waarin slechts de meest belangrijke feiten zijn verwerkt. Ik heb getracht de tekst zo kort mogelijk te houden maar wel zodanig dat geen wezenlijke informatie ontbreekt, noch dat er naderhand vragen over de juistheid kunnen worden opgeroepen. Ruim 4 jaar geleden had ik met enkele mensen het plan opgevat om te onderzoeken of wij na de gemeentelijke herindeling eilandelijk met de partij “ Leefbaar Goeree-Overflakkee “ deel zouden te nemen aan de verkiezingen van de gemeenteraad van de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze vereniging, waar ik voordien geen deel aan nam, is na een ledenvergadering naar mij overgeschreven in de functie van voorzitter. Dit omdat het voormalig bestuur en leden haar activiteiten had moeten staken wegens leeftijd en gezondheidsredenen.

Kennismaking met de heer Zwerus
Tijdens start van de voorbereiding las ik een interview met de heer Jan Zwerus. Hierin stond dat hij zich verkiesbaar wilde stellen onder de partijnaam Leefbaar Goeree-Overflakkee met een oproep aan mensen om zich aan te sluiten. Ik vernam al snel dat hij Statenlid was van de PVV. Omdat zijn voorgestelde naam dezelfde naam droeg als onze vereniging heb ik hem daarvan op de hoogte gesteld. Er werd gesproken over mogelijke lokale samenwerking waarbij ik aantekende dat onze doelstellingen en werkwijze geheel andere zijn dan de PVV. Hij vertelde over zijn succesvolle verleden o.a. als CEO in de mediawereld en dat hij voornemens was te stoppen als PVV Statenlid omdat hij achteraf inzag dat hij het niet eens was met de doelstellingen van de PVV. Ook had hij geen goed woord over voor de PVV fractie wegens slechte ervaringen. De heer Wilders zou volgens hem dwangmatig bezig zijn met slechts één onderwerp, namelijk de Islam en daardoor geen oog hebben voor de werkelijke noden van de burgers. De heer Zwerus zou daarvoor het gedachtegoed van wijlen de heer Fortuyn nastreven. De heer Zwerus zou daarom bezig zijn uitdrukkelijk afstand te nemen van de PVV mede door uit de PVV Statenfractie te stappen. Omdat tot dat moment zijn betoog aannemelijk klonk zijn er diverse gesprekken gevolgd waarbij afspraken zijn gemaakt over verdere samenwerking. De beheerder van een pand eigendom van een bekende had voor de ontmoetingen zijn inpandige kantoorruimte gratis beschikbaar gesteld. De gesprekken vonden plaats in aanwezigheid van een dame die hem vergezelde. De heer Zwerus vertelde inmiddels een groep aanhangers te hebben verzameld die zich na zijn oproep in de media had gemeld.

Op een onverhoeds moment schoof de dame een KvK. machtiging onder mijn neus die ik voor akkoord zou moeten tekenen. Daarop stond ingevuld dat de heer Zwerus in zijn eentje het nieuwe bestuur van de vereniging zou gaan vormen. Ik kon op dat moment niet vaststellen of dit op initiatief van de dame was of van de heer Zwerus. Ik heb uiteraard niet getekend, want dat was tegen de gemaakte afspraken in. Vrij spoedig is in de kantoorruimte een bijeenkomst georganiseerd om met zijn aanhang kennis te kunnen maken bij welke gelegenheid hij zijn aanhang zou informeren over hetgeen was afgesproken. De heer Zwerus hield een toespraak met een voor mij ongekend enthousiasme. Er zou een grootse verkiezingscampagne worden gehouden etc. Hiervoor had hij een tiental witte verkiezingsjasjes meegebracht. Daarin zouden de aanwezigen in openbare ruimten zoals op Den Diek met spandoeken lopen en verkiezingsfolders uitdelen. Er kwam nadien ook nog een keurig geklede man aan het woord die de aanwezigen vertelde medewerker van de Statenfractie te zijn en de partij zou willen bijstaan. Blijkens de reacties werkte zijn ten toon gestelde enthousiasme aanstekelijk op de meesten onder zijn aanhang.
Na afloop vroeg ik aan de heer Zwerus waarom hij in zijn toespraak de informatie die zou worden gegeven over de afspraken geheel achterwege had gelaten. En uitleg waarom op de achterkant van de jasjes de naam en het logo van de PVV stond afgedrukt. Hij vertelde dat hij het niet nodig vond om uitleg te geven omdat het voor hen te ingewikkeld zou zijn en er toch niets van zouden snappen. Over de jasjes zei hij dat hij alle provinciale campagnemateriaal voor Wilders had gefinancierd en daarom zijn privé eigendom waren. Hij vroeg mij en andere aanwezigen mensen te weten die de opdruk onzichtbaar konden maken en een logo voor Leefbaar Goeree-Overflakkee konden aanbrengen.
Direct na afloop van de bijeenkomst wendde zich een van de aanwezigen tot mij en vertelde tot dan toe bij hem als Statenlid als vrijwillig medewerker betrokken te zijn. Deze vroeg mij wat wij voordien hadden afgesproken. Nadat ik dat uit de doeken had gedaan reageerde deze heel boos en vertelde dat de heer Zwerus wederom allerlei eerder gemaakte afspraken met haar en ook niet met de aanhangers zou nakomen. Deze vertelde mij ook dat zijn uitleg over het eigendom van de jasjes niet kan kloppen. Omdat ik liever zelf alle dingen vanuit de bron wilde horen heeft de medewerker een ontmoeting geregeld met de Statenfractie van de PVV.

Bezoek aan Statenfractie PVV
Nadat ik samen met de medewerker op het provinciehuis in Den Haag was gearriveerd, werd ik door de fractievoorzitter en enkele andere fractieleden keurig te woord gestaan. Na een korte uitleg over mijn relatie met de heer Zwerus heb ik meegedeeld wat de heer Zwerus mij heeft verteld over de witte verkiezingsjasjes, gevraagd naar de rol van de fractiemedewerker en of zij het verhaal van de heer Zwerus konden bevestigen waarom de heer Zwerus uit de Statenfractie was gestapt. Zij reageerden min of meer geschokt, boos ook en vertelden mij het volgende : Inmiddels hadden zij zelf al ontdekt dat er een aantal jasjes op een of andere manier uit de voorraadkast van het provinciehuis in het niets waren verdwenen. Dit zonder dat iemand daar ooit toestemming voor had gegeven. Ook braaksporen waren niet aangetroffen. Hun eerste conclusie was dat de heer Zwerus kennelijk op een of andere manier de sleutel van de provinciekast heeft weten te bemachtigen om de jasjes ongezien weg te kunnen nemen. Zij konden aantonen dat de jasjes van de hen toegekende fractiegelden waren betaald. De heer Zwerus zou nooit een geldelijke bijdrage hebben geleverd, alleen maar gelden hebben ontvangen. Zij bleken ook niet te weten dat de heer Zwerus aan een andere lokale partij zou deelnemen en al helemaal niet dat hun fractiemedewerker hem daarbij zou faciliteren.

Inzake het uitstappen uit de PVV fractie moest de heer Zwerus de zaken hebben omgedraaid. Volgens hen zou sinds zijn aantreden in de fractie zijn opgevallen dat de heer Zwerus steeds dezelfde volzinnen roept over verspilling belastinggeld van de burgers, kleinere overheid en wat al niet meer. Hij zou niet kunnen debatteren en reageert vervolgens agressief als het hem iets niet zint. Hij zou geen verstand van overheidszaken hebben noch zijn stukken lezen. Zij zagen in hem een man van mooie praatjes die in feite alleen maar met iedereen ruzie zocht.
Na een tijdje te hebben meegedraaid in de Statenfractie is zijn functioneren aan de orde gekomen waarbij men heeft laten doorschemeren dat een nieuwe fractieperiode er voor hem niet in zat. Vervolgens heeft de heer Zwerus zich tot de heer Wilders gewend met het verzoek om namens de PVV aan de lokale verkiezingen te mogen deelnemen. De heer Wilders heeft dit pertinent geweigerd waarop de heer Zwerus heel boos reageerde. Omdat de Statenfractie hem inmiddels spuugzat zou zijn en niet meer met hem verder wilden tot de verkiezingen, hebben zij hem dringend verzocht om zijn lidmaatschap ter beschikking te stellen, hetgeen hij weigerde. Nadat hij uit de fractie is gezet, is hij als eenmansfractie verder gegaan. Van zijn eigen fractietoelage heeft hij de eerder genoemde dame als eenmansfractiemedewerker in dienst genomen. En wat de jasjes betreft, deze heb ik nog diezelfde avond laten terugbezorgen. Vanwege het voorspelbare gedoe zou geen aangifte van diefstal worden gedaan. Daarnaast zou dit toch weinig aan het gedrag van de heer Zwerus kunnen veranderen. Korte tijd later ontving ik officieel schrijven waarin staat dat de fractiemedewerker op staande voet is ontslagen. Na verzet heeft de kantonrechter de fractie volledig in het gelijk gesteld met veroordeling van de kosten voor de fractiemedewerker.

Pediga
Enkele dagen na het bezoek aan het provinciehuis vernam ik dat op internet te lezen en te zien was dat één van zijn kandidaten, die de heer Zwerus hoog op de verkiezingslijst wilde hebben, aanhanger was van de anti-islam beweging Pediga en deze ook bij gewelddadige protestacties in Utrecht aanwezig was die nog steeds op YouTube te zien zijn. Ik heb de heer Zwerus hier direct op aangesproken en verteld dat ik als voorzitter hier absoluut niets mee van doen wilde hebben en de man nooit meer in de partij wilde aantreffen. De heer Zwerus bleek van alles op de hoogte maar zag er geen probleem in want het was een beste man die hem trouw volgde en precies deed wat hij opdroeg. Samen met de medewerker heb ik de man de volgende avond thuis bezocht. Eerst ontkende deze persoon alle aantijgingen met klem en toonde zich hevig verontwaardigd over de valse beschuldiging. Echter nadat de medewerker, notabene van zijn eigen computer gebruik mocht maken, kwam de gehele waarheid aan het licht. Bij vertrek heb ik de man verzekerd dat hij absoluut nooit meer welkom was en nooit op de verkiezingslijst zou komen zolang ik voorzitter was.

Ruzie en bedreiging pandbeheerder in zijn eigen kantoorruimte
Op een moment had de heer Zwerus overdag een bespreking met alleen de dame in het kantoor van voornoemde pandbeheerder. Die middag belde de pandbeheerder mij en vertelde het volgende :
Op het moment dat hij het kantoor binnen kwam zag hij dat zijn kantooradres op partijstukken stond vermeld. Dit terwijl ik uitdrukkelijk met hem had afgesproken dat de ruimte uitsluitend gebruikt mocht worden voor kleine bijeenkomsten en wat druk- en computerwerk. Hij maakte de heer Zwerus daarop attent. De heer Zwerus echter had de pandbeheerder nooit eerder ontmoet en zei dat dit met de eigenaar van het pand was afgesproken, wat pertinent onjuist is want ik heb de afspraak met de pandbeheerder gemaakt. De pandbeheerder zei dat dit niet waar kon zijn omdat alleen hij de enige beheerder is van het pand. De heer Zwerus ontstak daarop in woede en dreigde de kennis alle hoeken van het kantoor te laten zien. De beheerder heeft de eer aan zichzelf gehouden en heeft tegen heer Zwerus gezegd dat hij hem de nooit meer in zijn kantoor wilde aantreffen als hij weer kwam, waarop de beheerder direct is vertrokken.

Bijeenkomst buurthuis Centrum Ooltgensplaat
Omdat de heer Zwerus door de pandbeheerder de toegang tot het kantoor is ontzegd is een zaal afgehuurd in het buurthuis Centrum te Ooltgensplaat voor een bijeenkomst waarbij alle betrokkenen aanwezig zouden zijn. De heer Zwerus zat aan het eind van een lange tafel en voerde feitelijk met veel enthousiasme een inmiddels bekend monoloog. Daarbij gaf hij iedere aanwezige de opdracht tot het schrijven van een deel van het verkiezingsprogramma. Het kwam er verder op neer dat de heer Zwerus een proefdebat zou gaan voeren met alle individuele kandidaten en zou op basis daarvan in zijn eentje de volgorde van de lijst vaststellen en bepalen wie er wel of niet op kwam. Het leek net of er nooit eerder duidelijke afspraken waren gemaakt. Ik probeerde nog een paar keer in te breken, echter hij walste er gewoon met veel gedaver overheen. Om de te voorspellen ophef in het buurthuis te voorkomen heb ik op een gegeven moment mijn pogingen maar gestaakt.
Direct na vertrek van de heer Zwerus hebben een aantal mensen en ik de koppen bij elkaar gestoken. De beleving van mij en enkele anderen was dat de bijeenkomst sektarisch overkwam met een leider die volledig de dienst uitmaakt en geen enkele tegenspraak duld. Op dat moment is unaniem besloten onmiddellijk de stekker uit deze partij te trekken. De medewerker vertelde ook nog dat de heer Zwerus tijdens een laatste ontmoeting letterlijk had gezegd dat ‘’ ik slechts een seniele man was die grotendeels bezig was met andere zaken en hij mij op de kortst mogelijke tijd uit de partij zou bonjouren”. De naam van deze partij wilden wij niet meer gebruiken omdat door allerlei publicaties door de heer Zwerus zijn naam publiekelijk aan deze partijnaam verbonden was. De dag daarop ben ik de heer Zwerus ons besluit bij hem thuis wezen meedelen. Kiesregister. Meteen heb ik bij de kiesraad het verzoek ingediend om de partij uit het kiesregister te laten uitschrijven. Direct daarop nam ik er kennis van dat de heer Zwerus een nieuwe bijeenkomst heeft gehouden met aanhang, wat geenszins een ledenvergadering kon zijn. Simpel alleen al vanwege het feit dat de wettelijke procedure niet is gevolgd, noch ( betalende /ingeschreven ) leden aanwezig waren. Van de bijeenkomst heeft de dame notulen opgesteld en onder het mom van een echte ledenvergadering naar KvK gestuurd in een poging het bestuur op naam van de heer Zwerus te laten inschrijven. Via de burgemeester heeft de dame, vergezeld van deze notulen en de inschrijving KvK., aan de kiesraad laten weten dat de heer Zwerus en enkele anderen het wettelijk gekozen bestuur van de vereniging vertegenwoordigden. Tegelijkertijd stuurde de heer Zwerus diverse dwingende e-mails met allerlei dreigementen w.o. financiële aansprakelijkheidstelling, beslagleggingen etc. Omdat ik weet hoe de wet en regelgeving in elkaar steekt, heb ik niet meer gereageerd. Echter wat er toen gebeurde is de andere kant van de te verwachten werkelijkheid. De lokale kiesraad, onder leiding van de burgemeester, negeerde mijn verzoek tot uitschrijving uit het kiesregister. De KvK. maande mij diverse malen om mijn handtekening voor akkoord te zetten omdat ik daartoe verplicht zou zijn. Blijkbaar met het verwachtingspatroon dat mensen zoiets nooit zullen doen. Vervolgens heb ik een gespecialiseerd advocatenkantoor ingeschakeld. Na grondige bestudering van de stukken stuurde deze een steekhoudende brief rechtstreek aan de kiesraad in Den Haag met een afschrift aan de KvK. Pas toen werd de vereniging onmiddellijk uitgeschreven uit het kiesregister en toen pas heeft de KvK. het verzoek tot wijziging bestuur naast zich neer gelegd. In feite is, onder gezag en expertise van het advocatenkantoor, de bijna geslaagde coup van de heer Zwerus op het laatste ogenblik afgewend. Bedreigingen medewerker op het provinciehuis. Terwijl het voorgaande in gang gezet was belde de medewerker mij opnieuw. Deze vertelde mij dat deze kort daarvoor op het provinciehuis was geweest om wat spullen op te halen. Terwijl zij liep op de eerste verdieping van de balustrade in de centrale grote hal, heeft de heer Zwerus haar blijkbaar zien gaan. Vanuit de bezemkast, eveneens op de eerste verdieping, gelegen naast de fractiekamer van de SGP, aan de overzijde van dezelfde balustrade, bleek uit geschreeuw door de heer Zwerus dat hij intussen op de hoogte bleek te zijn van ons bezoek aan de Statenfractie en het terugbrengen van de ontvreemde jasjes. Tijdens het geschreeuw heeft hij haar op agressieve toon toe gejouwd dat hij “even haar nek dicht zou komen dicht knijpen”. Fractieleden van de PVV hebben daarop de beveiliging ingeschakeld. Huidig functioneren in gemeenteraad. Ik zal hier kort over zijn. Ook in de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee is een vast patroon gelijk eerder vermelde agressie zichtbaar. De agressie gaat eveneens gepaard aan diepgaande beledigingen jegens collega raadsleden, zowel tijdens als buiten bijeenkomsten. Ondanks intensieve inspanningen van de burgemeester is het niet gelukt om de heer Zwerus in toom te houden.

Forum voor Democratie
Uit betrouwbare bronnen is mij onlangs verteld dat niet lang voordat de heer Zwerus zich tot uw BBB wendde, deze er over heeft gesproken dat hij zich bezig hield met het oprichten van een lokale afdeling GoereeOverflakkee namens de partij van 2 e kamerlid de heer T.H.P Baudet.

CEO
Betrokkenen uit de media hebben over het gepresenteerde CEO schap laten weten dat het bestaan van de heer Zwerus als zakenman in feite één grote mislukking is geweest gepaard gaande met een vergelijkbaar beeld als in deze brief omschreven. Als ik zo vrij mag zijn om, zonder rancuneuze gevoelens, noch enige partijverbintenis tot slot nog even mijn eigen conclusie kenbaar te maken. De heer Zwerus sluit zich aan bij bewegingen die het op dat moment bij een deel van de bevolking grote kans van slagen heeft met als enig doel de functie van volksvertegenwoordiger te gebruiken als verdienmodel bij gebrek aan overige inkomsten. Plat gezegd, een altijd ruziemakende profiteur.


Ik laat het uiteraard aan u over om uw eigen conclusies trekken.
Hoogachtend,
A. Swaneveld.
Nb. Alle feiten zijn na te trekken.

-------

Uiteraard heeft de redactie alvorens deze publicatie de heer Zwerus van BBB om een reactie gevraagd. Mocht deze komen, dan wordt die uiteraard gepubliceerd. We houden u op de hoogte.