[Update onderaan ingezonden brief] Sommelsdijk - Karin Oosters & Bastiaan Veldkamp zijn, naar eigen zeggen: "...normaal niet van het 'zoeken van publiciteit'. Maar ze zijn "niet opgewassen tegen dit soort praktijken van gemeente Goeree-Overflakkee en wij geven het op…" Karin en Bastiaan geven in onderstaande brief openheid van zaken. "...omdat dit al het zoveelste bewijs is van een gemeente die naar eigen belang handelt en de burgers niet voorop stelt!" Uiteraard heeft de redactie van Koole Media Service gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting Sociaal Maatschappelijke Belangen SMB om een reactie gevraagd. Als deze binnen is, krijgt dit artikel een update. Lees hieronder meer.

Vervolg

Onderstaande ingezonden brief is in CC: naar Burgemeester en Wethouders, afdeling Vastgoed, dhr. De Jong en Dhr. De Geus en wethouder Berend Jan Bruggeman gestuurd. Ook is deze brief door hen in twee lokale kranten gedeeld en op Facebook en Linked in geplaatst.

-Ingezonden brief- (15 augustus 2021)

Het spijt ons…

Ja lieve bewoners van Sommelsdijk (en omstreken),

Het spijt ons dat we jullie moeten vertellen dat onze mooie plannen voor het schoolgebouwtje aan de Molenlaan in Sommelsdijk helaas niet door kunnen gaan. We hadden jullie willen verblijden met een nieuwe ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Met een Jeu de Boules baan, schaaktafels, een groepsruimte, een restaurantje met gezonde maaltijden, lekkere drankjes en een gezellige binnentuin waar jullie met een potje thee en een goed boek of gezellig met vrienden zouden kunnen zitten… Kooklessen, Creatieve workshops, Muziek en Dans… Een heerlijke Yogazaal, een Sportruimte voor Mindful bewegen… Leuke events in de voortuin, ruimte voor jullie eigen ideeën en initiatieven. Een beleefwinkel, een leeshoek, een spelletjestafel voor jong en oud…

Dit in een bijzonder pand waarin voor velen van jullie zoveel herinneringen liggen. Misschien als kleuter in “Het Kwetternest”, misschien als kinderopvang voor jullie kleintjes…Wij zijn hiervoor echt al jaren aan het strijden! Al sinds 2015.

Niet verhuren, wel verkopen?

Jullie moeten weten, de gemeente wilde niet aan ons verhuren maar wel het pand verkopen. We hebben daarom een bouwtechnische keuring laten uitvoeren, inclusief asbest-onderzoek en het pand laten taxeren door een hierin gespecialiseerd taxatiekantoor uit Rotterdam dat uitsluitend gemeentelijk vastgoed taxeert. Er bleek echter één groot probleem: De grond is niet van gemeente Goeree-Overflakkee, maar van de Stichting Sociaal Maatschappelijke Belangen SMB. Het perceel grond is door de Stichting in erfpacht (altijd durend) uitgegeven aan de gemeente, waarbij het erfpachtcanon telkens na een periode van 25 jaren mag worden herzien.

“Herziening grondwaarde per 25 jaar (1 januari 2030) op basis van de huidige grondwaarde +ontwikkelingsmogelijkheden (levenslang en niet opzegbaar verpacht aan de Gemeente), waarbij in 2030 de pacht zal worden herzien op basis van de dan geldende grondwaarde”

Dit is voor ons (en elke andere geïnteresseerde partij) onredelijk, niet te overzien/financieren en dus onmogelijk gebleken. Kopen met overdracht van het erfpachtcanon is uitgesloten en huren niet mogelijk, een impasse.

Daarom staat, ondanks onze plannen en belangstelling, deze locatie nu al 7 jaren leeg.

Contact gemeente Goeree-Overflakkee

Maar onze behoefte aan een grotere ruimte bleef… In de winter van 2020 hebben we, omdat er niks gebeurde, wederom gebeld met de gemeente (afd Vastgoed) en in het voorjaar weerom… zij zouden immers contact met ons houden… Maar het bleef weer stil.

In de zomer van 2020 nogmaals gebeld en tot onze grote schrik en verbazing hoorden wij dat (ondanks onze belangstelling en de belofte met ons in gesprek te blijven) het schooltje op de nominatie stond om afgebroken te worden!!!

Ons werd geadviseerd contact op te nemen met de stichting SMB om te vragen of zij akkoord konden gaan met onze plannen, immers dit gebouw stond zowel in het bestemmingsplan als in de pachtovereenkomst aangemerkt als sociale bestemming.

Stichting ziet geen bezwaar

De stichting SMB zag geen bezwaar in ons plan, er werd echter wel een vreemde opmerking gemaakt; dat als de gemeente toch het schooltje zou gaan slopen, zij zelf wel interesse zouden hebben om er starterswoningen op te bouwen.

Wij hebben wel even getwijfeld of onze eerlijkheid nu juist tegen ons zou werken, maar dachten toch echt dat dit niet fair zou zijn en gingen uit van de beste intenties van zowel de stichting SMB, als de gemeente Goeree-Overflakkee…

Wij mochten immers nogmaals onze plannen kenbaar maken, het was nog niet te laat!

Brief met motivatie

Wij hebben onze brief met plan en motivatie, gericht aan Burgemeester en Wethouders met een kopie aan de afd. Vastgoed, nog dezelfde dag persoonlijk afgeleverd op het gemeentehuis. Wij wilden het pand op eigen kosten opknappen en beheren tegen betaling van de erfpacht, de gemeente de sloopkosten besparen, een uniek schooltje behoeden voor sloop en een mooie sociale ontmoetingsplek faciliteren voor Sommelsdijk en omgeving. Tot onze verbazing, na enkele maanden, nog steeds geen antwoord, ook niet op ons schrijven.

Afspraak gemaakt?

Wij hebben daarom in November een afspraak gemaakt met de Wethouder van Sociale zaken, Sport en Recreatie, nu om persoonlijk onze plannen toe te lichten. Hij schetste dat dit een zeer welkom initiatief zou zijn voor Sommelsdijk, immers vergrijzing en eenzaamheid stonden hoog op de agenda van de gemeente Goeree-Overflakkee en zeker nu wijkcentrum de Zwaluw recentelijk was opgeheven heette hij ons initiatief van harte welkom. Hij zou informeren en zijn best doen voor ons.

De tijd verstreek…

Dagelijks kijken wij vanuit onze praktijk op het schooltje wat ons zo dierbaar is, het plan ligt uitgewerkt klaar. Nu is het wederom Augustus (2021) en hebben we weer maar eens gebeld.

Ander traject

Tot ons verdriet moeten wij constateren dat er niets met onze aanvraag is gedaan. Er is tot onze verbazing wel een heel ander traject in gang gezet… De stichting SMB heeft (naar aanleiding van ons gesprek waarin wij vertelden van de sloopplannen en onze missie het schooltje te behouden) een plan ingediend voor de bouw van starterswoningen.

Dit is de deal: De levenslange pachtovereenkomst komt te vervallen en het bestemmingplan zal worden aangepast, van sociale bestemming naar woonbestemming!

(H)eerlijke ontmoeting?

Ineens blijkt de gemeente Goeree-Overflakkee en de stichting SMB helemaal geen maatschappelijk sociaal geweten te hebben en menen samen een charmant schooltje met vele herinneringen te moeten opgeven voor enkele woningen en hiermee de inwoners van Sommelsdijk een heerlijke ontmoetingsplaats te ontnemen.

Nu zijn wij normaal niet van het zoeken van publiciteit.

Wij hebben echter toch gemeend openheid van zaken te moeten geven omdat dit al het zoveelste bewijs is van een gemeente die naar eigen belang handelt en de burgers niet voorop stelt.

Daarom, met pijn in ons hart, Sorry lieve mensen! Wij zijn niet opgewassen tegen dit soort praktijken, wij geven het op…"

Door Karin Oosters & Bastiaan Veldkamp, van 'Moment voor jezelf…' aan de Westelijke Achterweg in Sommelsdijk.

[Reactie gemeente Goeree-Overflakkee: "Gemeente Goeree-Overflakkee heeft deze beslissing zorgvuldig genomen waarbij diverse belangen en beleidsdoelen afgewogen zijn. Vanuit gemeente Goeree-Overflakkee is er wel degelijk een inhoudelijke reactie gegeven. Daarnaast heeft het bestuur vandaag telefonisch contact opgenomen met de schrijver van de brief en op korte termijn komt er ook een inhoudelijke vervolgreactie naar de initiatiefnemers".