Stellendam - Tjeerd de Groot van D66 heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen vragen gesteld over het Slijkgat bij Stellendam dat dichtslibt. De vaarweg tussen Stellendam en de Noordzee is volgens van Nieuwenhuizen niet gevaarlijk, maar zij noemt de geul wel onvoorspelbaar. Van Nieuwenhuizen gaat over 'Infastructuur en Waterstaat'. De Groot heeft gevraagd waarom Rijkswaterstaat nog niet heeft ingegrepen. De rechtszaak tussen het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Goeree-Overflakkee over de overeengekomen baggerwerkzaamheden voor het Slijkgat in Stellendam werd officieel in 2019 al beëindigd. De kwestie speelde toen al enkele jaren (sinds 2014), maar de rechtbank kwam steeds niet tot een uitspraak. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in 2019 toegezegd de in het Alders Akkoord afgesproken baggerverplichtingen te blijven voortzetten. Lees meer.

Vervolg

Mede op basis van de uitzonderlijk lange duur van de procedure destijds, door vertraging bij de rechtbank, heeft het Havenbedrijf Rotterdam in 2019 besloten om de gerechtelijke uitspraak niet meer af te wachten en het Slijkgat te blijven baggeren tot de afgesproken diepte van 5,5 meter. Wethouder Tea Both-Verhoeven, portefeuillehouder Visserij reageerde daarop blij, dat er na ruim vier jaar duidelijkheid kwam en dat de partijen er samen uit zijn gekomen. “Niet alleen voor de scheepvaart zelf, maar voor alle partijen die afhankelijk zijn van de haven in Stellendam, is de zekerheid dat het Havenbedrijf Rotterdam de vaargeul op diepte houdt erg belangrijk.”

Nu, in 2021 heeft Tjeerd de Groot van D66 dus weer aan demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen vragen gesteld over het Slijkgat bij Stellendam dat dichtslibt.